Οι παραλίες κοντά στο Ναύπλιο βρέχονται από τα νερά του Αργολικού κόλπου και ικανοποιούν όλα τα γούστα, αφού κάποιες από αυτές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις κοσμοπολίτικες ακτές των ελληνικών νησιών.

Μικρές και μεγάλες, βοτσαλωτές και αμμώδεις, οργανωμένες και μη (στις οργανωμένες ακτές οι ομπρέλες και ξαπλώστρες δεν διατίθενται δωρεάν), οι περισσότερες έχουν μεγάλο μήκος ακτογραμμής, εύκολη πρόσβαση, βρίσκονται σε όρμους και είναι ασφαλείς για οικογένειες, ενώ προσφέρουν εύκολο και δωρεάν πάρκινγκ και συνήθως έχουν ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια σε κοντινή απόσταση.

 

Καραθωνα

Η Καραθώνα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες σε όλη την Αργολίδα και βρίσκεται 5 περίπου χιλιόμετρα από το Ναύπλιο.

Κρυμμένη στο μέσο δύο όρμων και πίσω από το βράχο του Παλαμηδίου, είναι η αγαπημένη παραλία των ντόπιων κι έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία. Διαθέτει ψιλό βοτσαλάκι, ρηχά νερά που ενδείκνυνται για οικογένειες με παιδιά, ενώ κατά μήκος της ακτής της υπάρχουν συστάδες από φοίνικες, ευκαλύπτους και ελιές. Στην παραλία, που πολύ συχνά οι ντόπιοι διοργανώνουν πολλά νυχτερινά beach parties, υπάρχουν αναψυκτήρια και καφέ, αλλά και μια παραθαλάσσια ταβέρνα για φαγητό.

Η Καραθώνα είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο, με ΚΤΕΛ ή εναλλακτικά με τα πόδια κάνοντας το λεγόμενο γύρο της Αρβανιτιάς (2,5 χιλιόμετρα). Πολύ κοντά με τα πόδια συναντάται ο ναός του Άγιου Νικολάου του Κρασόκτιστου που βρίσκεται στο μυχό της Καραθώνας, αλλά και οι ναοί του Άγιου Κωνσταντίνου Kαραθώνας, του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου, και της Παναγίας Κατακεκρυμμένης Καραθώνας χτισμένη μέσα σε βράχο και με μαγευτική θέα στον αργολικό.


Καστρακι

Το Καστράκι είναι μια μικρής έκτασης παραλία, 10 χιλιόμετρα περίπου από το Ναύπλιο  και περίπου 1 χιλιόμετρο από την Ασίνη. Βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη Αρχαίας Ασίνης και κατά την αρχαιότητα ήταν το λιμάνι των Μυκηνών από όπου απέπλευσαν τα Μυκηναϊκά πλοία για την Τροία.

Η παραλία Καστράκι έχει ακτή με χοντρό βότσαλο, πετρώδη βυθό και πεντακάθαρα νερά, ενώ στο δεξί της άκρο είναι βραχώδης.

Απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες και παρέες που επιθυμούν την ηρεμία και την απομόνωση, αφού έχει λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ από πάνω της υπάρχει παραλιακή ταβέρνα. Το Καστράκι είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο και έχει ένα μικρό, εύκολο και δωρεάν πάρκινγκ, με ΚΤΕΛ (δες εδώ τα δρομολόγια) ή και με τα πόδια από το Τολό.


Κονδυλι

Το Κονδύλι βρίσκεται 17 χιλιόμετρα περίπου από το Ναύπλιο και θεωρείται για πολλούς η καλύτερη παραλία της Αργολίδας, ενώ λόγω του μεγάλου μήκους της ακτογραμμής της προτιμάται από όλους: ζευγάρια, νεανικές παρέες, οικογένειες με παιδιά, ακόμα και γυμνιστές στις πλέον απόμερες άκρες της.

Η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία ακτή έχει άμμο και κοκκινωπό βότσαλο, διαυγή και σχετικά βαθιά με απότομη κλίση νερά, και κυρίως πετρώδη βυθό (σε κάποια σημεία στην αριστερή πλευρά είναι αμμώδης). Σε κάποια σημεία της διαθέτει υποδομές οργανωμένης παραλίας (με ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντουζιέρες) και παραλιακά μπαράκια για σνακ, καφέδες και ποτά.

To Κονδύλι (ή αλλιώς και παραλία του Αγίου Νικολάου από το ομώνυμο εκκλησάκι στο αριστερό άκρο της παραλίας), που ενδείκνυται και για τη μαγευτική του θέα το ηλιοβασίλεμα, είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο.


παραλια καντιασ

Η Παραλία Κάντιας βρίσκεται 19 περίπου χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, στο δρόμο προς τα Ίρια και θεωρείται ιδανική για wind surf  τις απογευματινές ώρες, που συνήθως έχει λίγο κύμα. Συνιστά μια μεγάλη ακρογιαλιά με αλμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά, με ψιλό και χοντρό βοτσαλάκι που αναμειγνύεται με την άμμο, ήρεμα και γαλανά νερά και κυρίως αμμώδη βυθό.

Η ακτή της είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους και δωρεάν χώρο στάθμευσης σε όλο το μήκος της, παραλιακά μπαρ και ταβέρνες. Λόγω του ότι βρίσκεται κοντά σε πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια προσελκύει πολλούς νέους και οικογένειες, αλλά δε λείπουν και γωνιές που λειτουργούν ως παραθαλάσσια ησυχαστήρια (προς το τέλος της παραλίας). Επίσης, σε ένα σημείο που συναντώνται οι εκβολές των πηγών του Ασκληπιού, ζουν διάφορα είδη ψαριών και θαλάσσιες χελώνες.

Η παραλία Κάντιας είναι προσβάσιμη με τα πόδια από την Κάντια  ή με το αυτοκίνητο από τις γύρω περιοχές.


παραλια ιριων

Η παραλία Ιρίων βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της Αργολίδας, 24 περίπου χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και αποτελεί μια πολύ μεγάλη σε μέγεθος και ήσυχη ακτή που συνδυάζει άμμο με ψιλό και χοντρό πετραδάκι, πεντακάθαρα νερά και αμμώδη κυρίως και ρηχό βυθό.

Σε συγκεκριμένα σημεία της είναι οργανωμένη με όλες τις απαραίτητες υποδομές, ξαπλώστρες και ομπρέλες, ντουζιέρες, ενώ κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν καφετέριες, μπαράκια και ταβέρνες. Μπορεί να ενδείκνυται για οικογένειες με παιδιά, αλλά υπάρχουν και γωνιές απομόνωσης για όσους το επιθυμούν, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δένουν αιώρες στα αλμυρίκια που βρίσκονται στην ακτή της.

Η παραλία Ιρίων, που βρίσκεται πολύ κοντά σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο και έχει εύκολο και δωρεάν πάρκινγκ.


παραλια νεας κιου

Η παραλία Νέας Κίου βρίσκεται 4 περίπου χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, στο δρόμο για τον ομώνυμο οικισμό και είναι μια μεγάλη σε έκταση και αμμώδης ακτή με ρηχά νερά, που περιτριγυρίζεται από καλαμιές.

Θεωρείται ιδανική για wind surf λόγω των ανέμων που φυσούν στην περιοχή, αλλά και με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, καθώς τα φύκια της θεωρούνται ιαματικά. Γενικά, η περιοχή αυτή είναι από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Αργολίδας και αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη άγριων πουλιών. Πολύ κοντά βρίσκεται και το γραφικό λιμανάκι της Νέας Κίου, με την ιχθυόσκαλα, τις ψαρόβαρκες και τους ψαράδες να απλώνουν τα δίχτυα τους, αλλά και πολλές ψαροταβέρνες.

Η παραλία Νέας Κίου είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο, με ΚΤΕΛ (δες εδώ τα δρομολόγια) ή με τα πόδια από τη Νέα Κίο.


παραλια μυλων

Η παραλία Μύλων βρίσκεται 11 περίπου χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και αρχίζει λίγο πριν τον οικισμό αλλά και  μπαίνοντας σε αυτόν και στρίβοντας αριστερά.

Είναι μια οργανωμένη βοτσαλωτή ακτή (με ψιλό βότσαλο) και βοτσαλωτό βυθό και διαθέτει όλες τις υποδομές, ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντους και αποδυτήρια. Πολύ κοντά στην παραλία υπάρχουν παραθαλάσσιες ταβέρνες και καφετέριες, ενώ οι φυσιολάτρες μπορούν να μάθουν για την πανίδα της περιοχής και τα τμήματα της ακτογραμμής που προστατεύονται για τα σπάνια πουλιά που αναπαράγονται εκεί. Και αυτή θεωρείται ιδανική για θαλάσσια σπορ και κυρίως wind surf, λόγω των ανέμων που φυσούν στην περιοχή.

Η παραλία Μύλων είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή με τα πόδια από τους Μύλους.


παραλιες κιβεριου

Οι παραλίες Κιβερίου βρίσκονται 15 περίπου χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και 3 περίπου χιλιόμετρα νότια των Μύλων. Είναι οι τελευταίες ακτές που υπάγονται στην Αργολίδα, καθώς από εκεί και πέρα οριοθετούνται τα παράλια της Αρκαδίας.

Οι παραλίες Κιβερίου είναι δύο, με την πρώτη να είναι η πιο γνωστή και η πιο μεγάλη διαθέτοντας υποδομές, όπως ομπρέλες, ντους και αποδυτήρια. Η ακρογιαλιά της αποτελείται από λευκό βότσαλο, ο βυθός της είναι βοτσαλωτός, ενώ στο νότιο άκρο της έχει λίγα βράχια και φοίνικες και στο βόρειο τμήμα της κάποιες λεύκες. Η έτερη παραλία στο Κιβέρι βρίσκεται πολύ κοντά στη μεγάλη, μετά το φάρο και είναι μια μικρότερη και πετρώδης ακτή με καθαρά και βαθιά νερά, ενώ πολλοί είναι αυτοί που την προτιμούν για ψάρεμα με καλάμι και πετονιά. Πολύ κοντά στις δυο ακτές βρίσκονται καφετέριες και ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι.

Η πρόσβαση στις δύο παραλίες Κιβερίου γίνεται οδικώς μέσω της παραλιακής οδού Ναυπλίου-Μύλων και στο τέλος του δρόμου αριστερά στην παλιά εθνική όδο  Άργους-Τρίπολης και μετά από ένα χιλιόμετρο αριστερά ακολουθώντας τις ταμπέλες.


παραλια αρχαιασ ασινης

Η παραλία Αρχαίας Ασίνης βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Αρχαίας Ασίνης, σε απόσταση αναπνοής από το Καστράκι και 11 περίπου χιλιόμετρα από το Ναύπλιο.

Συνιστά μια βοτσαλωτή με ψιλό βότσαλο ακτή με πετρώδη βυθό, πλούσιο από ψάρια, ιδανικό για υποβρύχιες εξερευνήσεις.

Η παραλία Αρχαίας Ασίνης είναι προσβάσιμη με ΚΤΕΛ (δες δρομολόγια εδώ) και με αυτοκίνητο (περνώντας από την παραλία Καστράκι και διασχίζοντας ένα μικρό χωματόδρομο).


παραλια αρβανιτιας

Η παραλία Αρβανιτιάς είναι η παραλία του Ναυπλίου, κάτω από το Παλαμήδι και απέχει 10 λεπτά με τα πόδια από οποιοδήποτε σημείο της πόλης.

Συνιστά μια μικρή και βραχώδη στις άκρες της ακτή με μήκος 200 περίπου μέτρων, με χοντρό βότσαλο, καθαρά νερά και αμμώδη βυθό και με πεύκα που προσφέρουν φυσική σκιά στους επισκέπτες της. Είναι οργανωμένη, καθώς διαθέτει όλες τις υποδομές, όπως ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες, ντουζιέρες, WC και αναψυκτήριο. Η μικρή αυτή ακρογιαλιά, που έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία και προστατεύεται από τους βοριάδες λόγω του σημείου που βρίσκεται, ενδείκνυται για εκείνους που δεν έχουν μεταφορικό μέσο για να επισκεφτούν παραλίες έξω από το Ναύπλιο ή για όσους δεν θέλουν να φύγουν από την πόλη, ενώ πολλοί ντόπιοι την προτιμούν επιστρέφοντας από τη δουλειά για να κάνουν μια γρήγορη βουτιά.

Η παραλία Αρβανιτιάς είναι προσβάσιμη από τον ανηφορικό δρόμο δίπλα από την Πύλη της Ξηράς, φτάνοντας στο πάρκινγκ (που είναι δωρεάν) και κατεβαίνοντας κάποια σκαλάκια.


παραλια πλακας δρεπανου

Η παραλία Πλάκας Δρεπάνου συναντάται 700 περίπου μέτρα από το ομώνυμο χωριό, 11 περίπου χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και πολύ κοντά στην Ακρόπολη Αρχαίας Ασίνης.

Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία που σε κάποια σημεία αλλάζει η σύστασή της από ψιλό σε χοντρό βοτσαλάκι, έχει κρυστάλλινα νερά και αμμώδη βυθό. Η ονομασία της οφείλεται στην επιμήκη «πλάκα», που βρίσκεται μέσα στο νερό στα 15 περίπου μέτρα από την ακτή και τη «χωρίζει» στα δύο. Λόγω της μεγάλης ακτογραμμής της, απευθύνεται και σε όσους αναζητούν την απομόνωση, αλλά και σε αυτούς που επιθυμούν την πολυκοσμία αφού σε κάποια σημεία της έχει και καφετέριες, beach bars και εστιατόρια. Δίπλα στη θάλασσα υπάρχουν επίσης ξενοδοχεία, πολλά οργανωμένα κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ξενώνες και δωμάτια για οικογένειες (πολλά από αυτά υποστηρίζουν πρόσβαση από ΑΜΕΑ), ενώ κατά μήκος της διατίθεται δωρεάν πάρκινγκ.

Η παραλία Πλάκας Δρεπάνου, που έγινε γνωστή και μέσα από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Στο Κάμπινγκ» που γυρίστηκε εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980, είναι προσβάσιμη με το αυτοκίνητο, με ΚΤΕΛ (δες τα δρομολόγια εδώ), με ποδήλατο, ακόμα και με τα πόδια από το Δρέπανο.


παραλια βιβαριου

Η παραλία Βιβαρίου βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, 13 περίπου χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και αποτελείται ουσιαστικά από πολύ μικρούς συνεχόμενους κολπίσκους, με αμμώδη βυθό και γαλαζοπράσινα νερά. Η κεντρική ακτή είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ντουζιέρες, ενώ κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν καφετέριες και πολλά παραλιακά ταβερνάκια με τραπέζια σχεδόν πάνω στο κύμα.

Θεωρείται ιδανική και για οικογένειες, αφού προστατεύεται σχεδόν πάντα από τους ανέμους εξ ου και το νυχτερινό αγκυροβόλημα από πολλά σκάφη.

Η παραλία Βιβαρίου είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή με τα πόδια από το Βιβάρι. Κατά μήκος της παραλίας διατίθεται δωρεάν πάρκινγκ.


ψιλη αμμος

Η Ψιλή Άμμος βρίσκεται στο Τολό, 11 περίπου χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και θεωρείται η πιο άρτια οργανωμένη παραλία στην Αργολίδα.

Όντας μια απάνεμη, οργανωμένη ακτή με πεντακάθαρα νερά, αμμώδη βυθό και ψιλή χρυσή αμμουδιά, (από όπου προήλθε και η ονομασία της), θεωρείται ιδανική για οικογένειες και μικρά παιδιά, ενώ διαθέτει και θαλάσσια παιδική χαρά. Αξιοσημείωτη είναι η διαύγεια του νερού της, κυρίως τις πρωινές ώρες, που κάνει την παραλία να θυμίζει τεράστια πισίνα. Εκτός από όλες τις υποδομές (ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζιέρες), τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα παραλιακά μπαράκια, η τουριστική αυτή ακτή που έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία, παρέχει τη δυνατότητα για κάθε είδους θαλάσσια σπορ, ακόμη και επίσκεψη με τα τοπικά βαρκάκια στα μικρά νησάκια που βρίσκονται απέναντι (το Δασκαλειό, τη Ρόμβη και τo Κορωνήσι).

Η Ψιλή Άμμος είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο, με ΚΤΕΛ (δες τα δρομολόγια εδώ) ή με τα πόδια από το Τολό. Κατά μήκος του δρόμου της παραλίας, διατίθεται δωρεάν πάρκινγκ.


παραλια νερακι

Η παραλία Νεράκι βρίσκεται μεταξύ της παραλίας της Αρβανιτιάς και της Καραθώνας και πρόκειται για μια πολύ μικρή ακτή χωρίς υποδομές και με ελάχιστους επισκέπτες. Στις άκρες της είναι βραχώδης με ψιλό βοτσαλάκι και στο κέντρο της αμμώδης, με διαυγή νερά και αμμώδη βυθό, ιδανικό για καταδύσεις με μάσκα.

Η παραλία Νεράκι είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, αφού βρίσκεται στο μέσο του χωματόδρομου που ενώνει την παραλία Καραθώνα με την Αρβανιτιά. Επίσης, προσεγγίζεται και από την Καραθώνα, αφήνοντας το αυτοκίνητο δίπλα στο λιμανάκι και στη συνέχεια με τα πόδια. Αμέσως μετά την παραλία Νεράκι και σε απόσταση λίγων μέτρων με κατεύθυνση την Καραθώνα, συναντώνται άλλες 2 πανομοιότυπες σχεδόν αλλά μικρότερες ακτές.

 

Περιηγήσου στο Ναύπλιο: