Τι να προσέξεις

(ασφάλεια, μετακινήσεις, κανόνες συμπεριφοράς)

 

01.

Το Ναύπλιο είναι μια μικρή, ήσυχη και ασφαλής πόλη, ιδανική για περπάτημα ή και ποδήλατο. Αν θες να τη γνωρίσεις κάνοντας πεντάλ, πάρε ένα από τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου Ναυπλίου. Η διαδικασία προϋποθέτει την επίσκεψή σου στο δημαρχείο (σε εργάσιμες μέρες και ώρες), την επίδειξη της αστυνομική σου ταυτότητας και την αγορά μιας συνδρομής ημερήσιας, διήμερης, εβδομαδιαίας, μηνιαίας ή ετήσιας διάρκειας. Εκεί σου δίνονται και οι απαραίτητοι κωδικοί για να μπορείς να αφήσεις το ποδήλατό σου και να πάρεις άλλο σε οποιοδήποτε από τα προκαθορισμένα σημεία. Αυτά είναι το δημαρχείο, το Πάρκο Κολοκοτρώνη, η συμβολή των οδών Άργους και Χαριλάου Τρικούπη και η Πλατεία Εθνοσυνέλευσης (στην Πρόνοια).

Η πληρωμή της συνδρομής μπορεί να γίνει μέσω τραπέζης (σε ταμείο οποιασδήποτε τράπεζας ή με web banking) ή με χρήση τραπεζικής κάρτας (χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας Visa, Mastercard, Diners ή American Express).

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις χρεώσεις των ποδηλάτων και τη χρήση τους, μπορείς να απευθυνθείς στο δημαρχείο Ναυπλίου: Βασιλέως Κωνσταντίνου 34, Ναύπλιο, ΤΚ 21100

02.

Εναλλακτικά, μπορείς να νοικιάσεις από αλλού ποδήλατο ή Pedalcart, μια παραλλαγή του γνωστού καρτ που κινείται κάνοντας πεντάλ. Αναζήτησέ το στα σχετικά μαγαζιά.

03.

Άλλος ένας τρόπος περιήγησης είναι το τρενάκι που ξεκινά από την προκυμαία και κάνει το γύρο της παλιάς πόλης. Το τρενάκι περνάει από την παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας κατά μήκος του λιμανιού, μπαίνει στην Παλιά Πόλη και περνάει μπροστά από σημαντικά κτίρια (Δημαρχείο, καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου, Πολεμικό Μουσείο, Μεγάλος Δρόμος, Πύλη της Ξηράς, Λιοντάρι των Βαυαρών και άλλα).  Η αναχώρηση γίνεται κάθε 20 λεπτά από το λιμάνι του Ναυπλίου και διαρκεί 25 περίπου λεπτά, με κόστος 4€ για ενήλικες και 3€ για παιδιά 2-14 ετών. Επιπλέον, παρέχονται ακουστικά για μαγνητοφωνημένη ξενάγηση στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

04.

Σε περίπτωση που φτάσεις στο Ναύπλιο με ΚΤΕΛ και θες να κάνεις κοντινές εξορμήσεις στα αξιοθέατα ή τις παραλίες, υπάρχουν γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτου. Αν δε θέλεις να οδηγήσεις, μπορείς να πάρεις και ταξί από την πιάτσα που θα σε πάει όχι μόνο κοντά στο Ναύπλιο, αλλά και σε περιοχές εκτός Αργολίδας.

05.

Αν έρθεις με δικό σου αυτοκίνητο στην πόλη, το πάρκινγκ δεν είναι πρόβλημα, καθώς υπάρχουν μεγάλοι χώροι στάθμευσης που διατίθενται δωρεάν και βρίσκονται λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο.

06.

Ακόμα κι αν έρθεις καλοκαίρι, να φέρεις ζακέτα μαζί σου γιατί το παραλιακό κομμάτι της πόλης έχει αρκετή υγρασία.

07.

Η επίσκεψη στο εντυπωσιακό Μπούρτζι που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, δεν ενδείκνυται αυτή την περίοδο (Απρίλιος 2018). Το φρούριο είναι σαν εργοτάξιο στο οποίο γίνονται επισκευές που δεν έχουν ολοκληρωθεί.  Η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με καραβάκι από την προκυμαία και το κόστος εισιτηρίου είναι 4,5 ευρώ το άτομο με επιστροφή, ενώ η διάρκεια παραμονής στο κάστρο είναι 20 λεπτά. Εφόσον ο χώρος όμως είναι κλειστός και δε μπορείς να γυρίσεις στο κάστρο αλλά να δεις μόνο ένα σημείο του, καλύτερα να το απολαύσεις από απέναντι, πίνοντας τον καφέ σου σε μια από τις καφετέριες στην προκυμαία.

08.

Πριν αφεθείς περιπλανώμενος/η με την παρέα σου στην εντυπωσιακή ατμόσφαιρα του Ναυπλίου, σιγουρέψου για τις ώρες επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους, τα κάστρα και τα μουσεία της πόλης, ώστε να βγάλεις πρόγραμμα που θα συμπίπτει με τις μέρες και ώρες που αυτά θα είναι ανοιχτά.

 

δες το gallery: