www.stemajourneys.com-nymfaio-greece-475.jpg
 

νυμφαιο:

υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και απέχει 60 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας μέσω του οδικού άξονα Ξινού Νερού και 20 περίπου χιλιόμετρα από το Αμύνταιο. Από την Αθήνα η απόσταση είναι 530 περίπου χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 160 περίπου χιλιόμετρα.

 

Αποδεικνύοντας ότι η καλαισθησία δεν είναι αστικό προνόμιο ή πολυτέλεια, η συντεταγμένη προσπάθεια της οικογένειας Μπουτάρη (που κατάγεται από το χωριό) και του προέδρου του Νικόλαου Μέρτζου για την ανοικοδόμηση του Νυμφαίου τη δεκαετία του 1990 απέδωσε καρπούς, δημιουργώντας σήμερα «ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης».

 
nymfaio-greece-01-stemajourneys.com.jpg

Ο οικισμός που έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως «διατηρητέος παραδοσιακός» χαρακτηρίζεται από τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πετρόχτιστα αρχοντικά μακεδονικής αρχιτεκονικής, πολλά εκ των ποίων έχουν μετατραπεί σε ξενώνες φιλοξενίας των επισκεπτών της περιοχής.

nymfaio-greece-02-stemajourneys.com.jpg

Αξιοποιώντας στο έπακρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η περιοχή, την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά και το ανόθευτο φυσικό περιβάλλον, το Νυμφαίο αναγεννήθηκε από τις στάχτες της απραξίας του και μετατράπηκε σε μια ονειρεμένη ορεινή διαφυγή από την αστική καθημερινότητα.Τεκμήριό του, η διεκδίκηση του Διεθνούς Βραβείου Μελίνα Μερκούρη  για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO.

 
nymfaio-greece-03-stemajourneys.com.jpg

Ανάμεσα σε δάση οξιάς σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και πάνω στις ανατολικές κορυφογραμμές του Βιτσίου όπου κυριαρχεί το αλπικό τοπίο, το Νυμφαίο αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές φυσιολατρικής απόδρασης στον ελληνικό χώρο. Απευθύνεται σε ζευγάρια για ρομαντικά χειμωνιάτικα διήμερα, σε φυσιολάτρες που αρέσκονται στο περπάτημα και σε όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν την αριστοκρατική ατμόσφαιρα ακόμα και στην καρδιά της άγριας φύσης του βουνού. 

 
 
nymfaio-greece-04-stemajourneys.com.jpg

Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τα 60 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων είναι συνταξιούχοι, ενώ άλλοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και άλλοι με τον τουρισμό.

 

ιστορια

Η παλιότερη βλάχικη ονομασία του ήταν «Νιβεάστα», λέξη που μάλλον προέρχεται από την φράση Ni vista με τρεις πιθανές ερμηνείες: α) «Νύμφη» λόγω της ομορφιάς του χωριού και της τοποθεσίας του στο δάσος, β) «αθέατη» (ni vista), επειδή βρισκόταν σε σημείο όπου δεν είναι εύκολα ορατό και γ) «χιονάτη» ή «εκεί όπου μένει το χιόνι» (nives sta). Η ονομασία Νυμφαίο υιοθετήθηκε το 1928.

 
nymfaio-greece-05-stemajourneys.com.jpg
 

Ιστορικά, το Νυμφαίο υφίσταται από τον 14ο αιώνα, αφού σύμφωνα με αναφορές, ο οικισμός δημιουργήθηκε το 1385 από Βλάχους Οδίτες  (αυτόχθονες λατινόφωνους Μακεδόνες), οι οποίοι επί 1.400 χρόνια ήταν φύλακες των συνόρων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, φυλούσαν την γειτονική Εγνατία Οδό και υπηρετούσαν ως μισθοφόροι στις τάξεις των ρωμαϊκών λεγεώνων. Με την άνοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα απρόσιτα βουνά. Αφού αργότερα συνθηκολόγησαν με τους Τούρκους υπό όρους, κατάφεραν να παραμείνουν ένοπλοι και αυτοδιοικούμενοι, υπαγόμενοι απευθείας στη Βαλιντέ Σουλτάνα, (τη μητέρα του Σουλτάνου), πληρώνοντας πολύ μειωμένους φόρους. Μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα οι κάτοικοι ζούσαν κυρίως με ληστρικές επιδρομές στα τσιφλίκια του κάμπου, ενώ μετά το 1630 άρχισαν να ασχολούνται με την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας. Σύμφωνα με πηγές, αυτή εισήχθη από Νικολιτσιώτες αργυροχρυσοχόους που εγκαταστάθηκαν  στο Νυμφαίο μετά την καταστροφή του χωριού τους (της Νικολίτσας που ήταν βλαχοχώρι στο Γράμμο) από τους Τούρκους και μύησαν τους ντόπιους στην τέχνη τους. Η μεγάλη οικονομική ακμή επήλθε από το 18ο αιώνα (και κράτησε μέχρι τις αρχές του 20ού), περίοδο που η περιοχή ανέπτυξε άρτιες για την εποχή υποδομές και αξιοσημείωτα πολιτισμικά στοιχεία, ενώ οι ντόπιοι έμποροι εξαπλώθηκαν σε Δύση και Ανατολή, αναδεικνύοντας το Νυμφαίο ως ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας όχι μόνο της Μακεδονίας, αλλά και των Βαλκανίων. Πολλοί γηγενείς έγιναν βαθύπλουτοι έμποροι καπνού και βαμβακιού που δραστηριοποιούνταν στην Κωνσταντινούπολη, την Οδησσό, σε παραδουνάβιες περιοχές και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και στην Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αλλά και αργότερα, το Νυμφαίο υπήρξε πατρίδα πολλών αγωνιστών και ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και πνευματικό κέντρο που συνέβαλε στους εθνικούς αγώνες με ευεργέτες και λαμπρούς επιστήμονες. Μετά τους 2 Παγκοσμίους Πολέμους στις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα, τον Ελληνικό Εμφύλιο που ακολούθησε και την αστικοποίηση της δεκαετίας του 1950, το Νυμφαίο ερήμωσε, με τους κατοίκους να μεταναστεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Σχεδόν τα μισά σπίτια έμειναν ερείπια, υπονοώντας μόνο την παλιά αίγλη της περιοχής. Η εισροή  κεφαλαίων από πλούσιους μετανάστες, η ανοικοδόμηση του οικισμού και η μετατροπή ερειπωμένων αρχοντικών σε παραδοσιακούς ξενώνες έδωσαν ώθηση στην τοπική οικονομία και κατέστησαν το Νυμφαίο ιδανικό χειμερινό προορισμό ολιγοήμερων διακοπών.

www.stemajourneys.com-nymfaio-greece-194.jpg

Αξιοθεατα

 

Αξιοθέατα του χωριού είναι η Νίκειος Σχολή, το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, ο ναός του Αγίου Νικολάου, το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά, το υπαίθριο θέατρο «Ρήγας Φεραίος»,  και το καταφύγιο του Αρκτούρου για την καφέ αρκούδα. 

 
nymfaio-greece-06-stemajourneys.com.jpg

Η Νίκειος Σχολή είναι το αρχιτεκτονικό τοπόσημο του Νυμφαίου που δεσπόζει ανάμεσα στα άλλα πέτρινα οικοδομήματα του οικισμού. Ένα επιβλητικό κτίριο από πελεκητή πέτρα με νεοβυζαντινά στοιχεία και ένα πύργο-ρολόι σε μπαρόκ στυλ, η Νίκειος Σχολή αποτελεί δωρεά του μεγάλου καπνέμπορου Ιωάννη Ζαν Νίκου το 1928 και χτίστηκε σε σχέδια που έφερε ο ίδιος από τη Σουηδία. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 στέγαζε το σχολείο του χωριού, αλλά στη συνέχεια άδειασε τελείως από παιδιά και εγκαταλείφθηκε. Η αναστήλωσή του πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, ενώ σήμερα στους χώρους του στεγάζεται το συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπάρχουν μόνιμες εκθέσεις φωτογραφίας και λειτουργεί το κέντρο ενημέρωσης του Αρκτούρου για την καφέ αρκούδα.

nymfaio-greece-07-stemajourneys.com.jpg

Το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας Νυμφαίου στεγάζεται σε ένα τριώροφο πέτρινο κτίριο που αποτελεί πιστό αντίγραφο παλιού αρχοντικού, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί παλιές τοιχογραφίες, περίτεχνα ξύλινα μακεδονικά ταβάνια και αυθεντικά σπάνια έπιπλα. Το «Σπίτι Χρυσικών Νέβεσκας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το μουσείο (από την παλιότερη ονομασία του χωριού) περιλαμβάνει στοιχεία της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου: μεγάλη συλλογή από χειροτεχνίες, εργαλεία αργυροχρυσοχοΐας, ανδρικά και γυναικεία κοσμήματα, αργυρά εκκλησιαστικά σκεύη, γαμήλια στέμματα, οικιακά σκεύη, χειρόγραφα του Μακεδονικού Αγώνα, επιστολές του Παύλου Μελά, έγγραφα του Μακεδονικού Κομιτάτου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Μοναστηρίου, παραδοσιακές φορεσιές και προσωπογραφίες επιφανών Ελλήνων, Βλάχων και άλλων ευεργετών και ηρώων. (ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας, τηλ. 23860 31065) 

nymfaio-greece-08-stemajourneys.com.jpg

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης του Νυμφαίου και ο ναός που χτίστηκε στη μνήμη του είναι αφιερωμένος στους ντόπιους εμπόρους που διέσχιζαν τη θάλασσα και ταξίδευαν στην Αίγυπτο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που λατρεύεται ένα θαλασσινός άγιος στο βουνό, ενώ για την κακοκαιρία οι κάτοικοι έχουν υιοθετήσει και θαλασσινές εκφράσεις, με χαρακτηριστικό ότι ο χιονιάς λέγεται φουρτούνα. Η εκκλησία είναι κτίσμα τρίκλιτης βασιλικής και χτίστηκε το 1867 από το μεγιστάνα Μιχάλη Τσίρλη, με καμπάνες που έφτασαν εδώ από την Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό το 1856 και το 1862. Η ανακαίνισή της έγινε το 2000 με δωρεά του Νίκου Σωσσίδη. Άλλες εκκλησίες είναι του Αγίου Βασιλείου, της Παναγίας της Φανερωμένης και του Προφήτη Ηλία, οι οποίες μαζί με τον Άγιο Νικόλαο, δημιουργούν ένα νοητό σταυρό πάνω από το χωριό.

 
 

Το καταφύγιο του Αρκτούρου για την καφέ αρκούδα συναντάται στο 1,5 περίπου χιλιόμετρο έξω από το Νυμφαίο και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Σε μία ειδικά διαμορφωμένη έκταση 50 στρεμμάτων, μέσα σε περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους οξιάς που χωρίζεται σε 4 διακριτές περιοχές για τα ζώα, διαβιούν θηλυκές και αρσενικές αρκούδες που κατασχέθηκαν από αρκουδιάρηδες, τσίρκα και ζωολογικούς κήπους, τραυματισμένα ζώα που δεν μπορούν να αυτοσυντηρηθούν ή αρκούδες που βρέθηκαν ορφανές σε βρεφική ηλικία (Ανοιχτό καθημερινά 10:00-16:30, εκτός Τετάρτης. Παραμένει κλειστό αρχές Ιανουαρίου-αρχές Μαρτίου, την περίοδο του χειμέριου ύπνου των αρκούδων).

 
nymfaio-greece-10-stemajourneys.com.jpg

Μέσα στο Νυμφαίο υπάρχουν καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια με τοπικές παραδοσιακές συνταγές με βάση το κρέας, φρέσκα ζυμαρικά και κυνήγι. Επίσης, στο χωριό υπάρχουν μίνι μάρκετ και μαγαζάκι του γυναικείου συνεταιρισμού Νυμφαίου «Η Νύμφη» με γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ζυμαρικά, αλλά και εργόχειρα, κοσμήματα, ξυλόγλυπτα και αναμνηστικά.

nymfaio-greece-11-stemajourneys.com.jpg

Περπάτημα στα καλντερίμια του χωριού, πεζοπορία στα δασικά μονοπάτια,  ποδήλατο βουνού (mountain bike) και ιππασία με καθαρόαιμα αλπικά άλογα, είναι μερικές ακόμα από τις δραστηριότητες στο Νυμφαίο.

nymfaio-greece-12-stemajourneys.com.jpg

Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για εκδρομές στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα και στα γύρω ψαροχώρια, οινογνωσία στο περίφημο κτήμα Άλφα που έχει βραβευτεί ένα από τα 100 καλύτερα στον κόσμο, αλλά και επίσκεψη στο Καταφύγιο του Αρκτούρου για το Λύκο και το κέντρο αναπαραγωγής του καθαρόαιμου ελληνικού ποιμενικού σκύλου που βρίσκονται στην γειτονική Αγραπιδιά.

*extras

 

Το Νυμφαίο διαθέτει δικό του εκχιονιστικό μηχάνημα, οπότε οι έντονες χιονοπτώσεις του χειμώνα δεν κλείνουν τους δρόμους, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στα σημεία εντός και εκτός του χωριού.