Cart 0

 

www.stemajourneys.com-donousa-greece-2254.jpg

Δονούσα Μάγισσα

Φτάσαμε μια Πέμπτη κατά τα τέλη Μάη του 2017, δεν είχε κόσμο, μας θύμισε κάτι απομακρυσμένα ψαροχώρια της Κρήτης. Ψιλοαγχωμένοι για το αν θα βρούμε τίποτα ανοιχτό για να ξεχάσουμε την πείνα μας, το νησί μας «γείωσε» αμέσως με την ενέργειά του. Η Δονούσα λειτουργεί καταλυτικά στη διάθεση, τους σφυγμούς και το χαμόγελό σου, αμέσως μόλις βγεις από την «παντόφλα» του Σκοπελίτη. Δεν διαθέτει σπουδαία νυχτερινή διασκέδαση, δεν προσφέρει σπουδαίες βόλτες στην χώρα της (σε σύγκριση με τις πολύβουες Μεγάλες Κυκλάδες) κι όμως η ενέργεια, οι άνθρωποι του νησιού-που είναι λιγότεροι αριθμητικά από τις γάτες- και η χαλαρωτική ατμόσφαιρα καταφέρνει να μετατρέψει το νησί αυτό σε παράδεισο. Εδώ κλείνει το 4G κι ανοίγει το μάτι κι η καρδιά.

Αρκετοί ξένοι περιπατητές και παλιοί γνώριμοι, που επισκέπτονται τη Δονούσα καιρό πριν σκάσει το τσουνάμι των τουριστών (τα πανηγύρια του Αυγούστου – κι εδώ το ορόσημο) και πάλι επιστρέφουν (όσοι έχουν σπίτια) πίσω το Σεπτέμβρη.  Μέχρι το Σάββατο όμως, το νησί είχε γεμίσει για το γάμο της Ζωίτσας και του Ιταλού, όπως φρόντισαν έγκαιρα να μας ενημερώσουν οι ντόπιοι, τους γιόγκι του νησιού.

Ο άνεμος σκάει απαλά­ στα κύματα και το ντουέτο τους έγινε το μοναδικό ξυπνητήρι που θα ανεχόμασταν σε διακοπές. Δεν κλείσαμε βλέπεις το βράδυ τα παράθυρα. Κάτω από το δωμάτιο μας εκτείνεται το λιμάνι του Σταυρού, βλέπει ανφάς την κεντρική παραλία του νησιού. Αγαπώντας τις διακοπές χαμηλών τόνων, είχαμε μαρκάρει από χρόνια την ακτογραμμή των Μικρών Κυκλάδων. Freestyle-alternative, hippy chic, ή απλά λιτή, μετρημένη και αφημένη στα φυσικά της υλικά, η Δονούσα, ένα από τα μικρότερα νησιά της Ευρώπης και το πιο άγριο της Γόνιμης-Άγονης Γραμμής των Κυκλάδων, διαθέτει πλήρες περιηγητικό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών και φυσικά τα τελευταία έτη έχει προστεθεί και το Donousa Trail Running! Η Δονούσα αναπτύσσεται χωρίς να αλλοιώνεται, και μάλιστα σου δίνει την εντύπωση ότι οι ντόπιοι συνεργάζονται μεταξύ τους για το καλό του νησιού. Ανασύστασαν και τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Δονούσας «Ποσειδών» και προωθούν την ποιοτική ανάπτυξη του τόπου.

Περίπου 20 μέρες μετά, προσωπικά ζήσαμε μια σκηνή δεκαετιών περασμένων για την Ελλάδα. Στο λιμάνι του Σταυρού, είχαν κατέβει όλοι οι άνθρωποι που γνωρίσαμε στο νησί και βρίσκονταν εκεί για να αποχαιρετίσουν εμάς και τους γνωστούς τους ταξιδιώτες. Όταν δε ο Σκοπελίτης ξεμπάρκαρε, άρχισαν να κορνάρουν και να κουνούν τα μαντίλια τους συγκινημένοι. «Ραντεβού το Σεπτέμβρη», ακούγαμε να μας φωνάζει σε σπαστά ελληνικά από μακριά ο Γερμανός…

donousa-greece-stemajourneys.com-7.jpg
donousa-greece-stemajourneys.com-1.jpg
donousa-greece-stemajourneys.com-3.jpg
donousa-greece-stemajourneys.com-8.jpg
donousa-greece-stemajourneys.com-2.jpg
donousa-greece-stemajourneys.com-4.jpg
donousa-greece-stemajourneys.com-5.jpg
donousa-greece-stemajourneys.com-6.jpg

Ταξιδιωτική συμβουλή.

Μην περιμένεις κάτι, ό,τι είναι το νησί θα στο δώσει από μόνο του. Μην βρίζεις για τα μελτέμια, προσπάθησε να ζήσεις εκεί με άπνοια σκέψεων. Γνώρισε τους ανθρώπους του: τη νεαρή οικογένεια των Πράσινων, οι οποίοι ξεχειμωνιάζουν στο νησί, και το γουστάρουν, τον Αθηναίο καλλιτέχνη Δημήτρη Κουκλάκη, ο οποίος έχει χτίσει ένα πολύ όμορφο πέτρινο θεατράκι δίπλα από το σπίτι του (καλώντας όσους βρεθούν στο διάβα του να το επισκεφτούν), τους ψαράδες που αράζουν νωρίς το πρωί στο λιμάνι και πίνουν τον καφέ τους στην κυρία Βαγγελιώ ή το αργά το απόγευμα στον Καπετάν Γιώργη να τρώνε τα σουβλάκια τους και να τα λένε, τους Γερμανούς παραθεριστές με τα προσεγμένα εξοχικά, τη μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια της ταβέρνας Η κόρη του Μιχάλη, την Κούλα, που γνωρίζει πολύ καλά πώς να σε παρασύρει με τη slow food φιλοσοφία της,  και τη Λίτσα στο Τζι Τζι να σε ταΐζει μουσικές ιστορίες, ενώ εσύ χαζεύεις το πέλαγος από την Αµοργό μέχρι τη Κέρο. Τους θαμώνες του Corona Borealis, τις λιγοστές γιαγιάδες στα πεζούλια και την πιτσιρικαρία της άμμου. Τέλος, αναζήτησε την κυρία Φανή στην ακριτική Καλοταρρίτισα.

www.stemajourneys.com-donousa-greece-1573.jpg

Έχεις κάποια ιδέα, θες να ταξιδέψεις με την ομάδα μας ή βρήκες κάποια ανακρίβεια στις σελίδες μας;