Cart 0

Αξιοθέατα & Δραστηριότητες: Τι να δεις και τι να κάνεις στις Πρέσπες


Εξερευνώντας έναν προορισμό, δεν είναι μόνο αυτά που πρέπει να δεις για να τον γνωρίσεις, αλλά και αυτά που πρέπει να δοκιμάσεις και να κάνεις, ξεπερνώντας τα προσωπικά σου όρια και βιώνοντας όσα σου προσφέρει ο τόπος. Ξύπνημα πριν το χάραμα και birdwatching στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, ιππασία γύρω από τις λίμνες, ποδηλατικές εξορμήσεις στο βουνό, off-road διαδρομές, είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες για τους λάτρεις της περιπέτειας. Για όσους δε θέλουν να εκτοξεύσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη, αλλά θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά της περιοχής, μπορούν να δουν τα αξιοθέατα, να περπατήσουν στα αναρίθμητα μονοπάτια και να αφουγκραστούν τη φύση και τις ομορφιές που χαρίζει απλόχερα στον επισκέπτη της καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

www.stemajourneys.com-prespes-greece-96.jpg
 

01

Να κάτσεις στα παγκάκια της πλωτής πεζογέφυρας που οδηγεί στον Άγιο Αχίλλειο, απολαμβάνοντας την ομορφιά της Μικρής Πρέσπας.

 

02

Να πας στο Λαιμό για να δεις την Αγία Παρασκευή, ναό του 1896 στην πλατεία του χωριού, αλλά και την Υπαπαντή του Κυρίου (15ος αιώνας) κοντά στην πλατεία. Επίσης στον οικισμό λειτουργεί δημοτική βιβλιοθήκη, λαογραφική συλλογή με αντικείμενα της περιοχής και το Κέντρο Ενημέρωσης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

 

03

Να πας στους Ψαράδες, το μοναδικό ελληνικό χωριό στη Μεγάλη Πρέσπα με τα εντυπωσιακά λιθόκτιστα και πλινθόκτιστα σπίτια της μακεδονικής αρχιτεκτονικής και το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου του 19ου αιώνα.

www.stemajourneys.com-prespes-greece-700.jpg
 

04

Να πας στον Άγιο Γερμανό, το κεφαλοχώρι της περιοχής για να θαυμάσεις τα επιβλητικά πετρόχτιστα σπίτια με τους ξύλινους εξώστες που χτίστηκαν μέχρι το 2o Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί βρίσκεται και ο αναπαλαιωμένος νερόμυλος, η εκκλησία του Αγίου Γερμανού του 11ου αιώνα, ένα παραδοσιακό αποστακτήριο τσίπουρου και το Κέντρο Ενημέρωσης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

 

05

Να πας στον Άγιο Αχίλλειο, το 2ο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδος με τα μόλις 11 σπίτια. Εκεί βρίσκεται ο ναός του ομώνυμου Αγίου του 10ου αιώνα, αλλά και ο τάφος του. Άλλοι ναοί στη νησίδα είναι  η Παναγία Πορφύρα του 16ου αιώνα, τα ερείπια του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας), η βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας) και τα ερείπια των 12 Αποστόλων (11ος αιώνας).

 

06

Να πας στην Καλλιθέα και να δεις το νεοκλασικό κτίριο για τη στέγαση του Βαλκανικού Ασύλου Ποίησης και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου απολαμβάνοντας τη θέα της Μικρής Πρέσπας.

www.stemajourneys.com-prespes-greece-87.jpg
 

07

Να επισκεφτείς τις Καρυές για να δεις την εκκλησία της Ανάληψης.

 

08

Να φτάσεις μέχρι το Βροντερό για να δεις τα παραδοσιακά μαντριά για τα ζώα, αλλά και το μικρό μουσείο απολιθωμάτων και νομισμάτων στην πλατεία του χωριού.

 

09

Να περάσεις από το Πλατύ και πιο συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Πλατυθέα για να δεις την έκθεση παλαιών αντικειμένων και εργαλείων της Πρέσπας.

www.stemajourneys.com-prespes-greece-82.jpg
 

10

Να κάνεις ορειβασία στο διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6, περνώντας από τον επιβλητικό Βαρνούντα (2.330 μ.), τη Σφήκα ή αλλιώς Τρικλάριο (1.776 μ.) και το όρος Ντέβας (1.373 μ.).

 

11

Να κάνεις σκι ή σνόουμπορντ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου. 

 

12

Να πας για πτηνοπαρατήρηση στο μικρό λόφο Γκόριτσα και στο λόφο της Κρίνας, παρακολουθώντας τους ροδοπελεκάνους και τους αργυροπελεκάνους στις αποικίες τους να πετάνε προς και από τη Μεγάλη Πρέσπα για να ψαρέψουν. 

www.stemajourneys.com-prespes-greece-1888.jpg
 

13

Να κάνεις mountain bike γύρω από τις λίμνες ή στα βουνίσια μονοπάτια.

 

14

Να κάνεις off-road εξορμήσεις με 4χ4 στους χωματόδρομους των γύρω βουνών.

 

15

Να φωτογραφίσεις τις λίμνες από το όρος Ντέβας, τη Μικρή Πρέσπα από το λόφο Καλέ και τα ερείπια στα εγκαταλελειμμένα χωριά Δασερή, Σφήκα, Αγκαθωτό και Κρανιά.

www.stemajourneys.com-prespes-greece-515.jpg
 

16

Να πας με καραβάκι από τους Ψαράδες στα 3 βυζαντινά ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας, αλλά και στις χρωματιστές βραχογραφίες. Ζήτα από τον καπετάνιο να σε πάει μέχρι τα υδάτινα και «αόρατα» σύνορα της χώρας.

 

17

Να περπατήσεις στα μονοπάτια της περιοχής.(ενδεικτικά: Ψαράδες-ακρωτήριο Ρότι, Άγιος Γεώργιος-Ντέβας, Λαιμός-παραλία Κούλας, Πύλη-Δασερή, Μικρολίμνη-Κρανιά). 

 

18

Να δεις τις «πλάβες» , τις παραδοσιακές ξύλινες βάρκες που χρησιμοποιούνταν στο ψάρεμα στις όχθες των Ψαράδων και της Μικρολίμνης.

www.stemajourneys.com-prespes-greece-173.jpg
 

19

Να κάνεις κανό στη Μικρή Πρέσπα.

 

20

Να εξερευνήσεις τη σπηλιά του Κόκκαλη, το σπήλαιο που αποτέλεσε το νοσοκομείο των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου (1946-1949).

 

21

Να περπατήσεις μέχρι τη Σπηλιά του Ζαχαριάδη, το καταφύγιο του γραμματέα του ΚΚΕ στον Εμφύλιο. 

www.stemajourneys.com-prespes-greece-736.jpg

Να περάσεις από τα Κορέστεια για μια λαογραφική περιήγηση με τεράστιο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Τα Κορέστεια (που η επικρατέστερη εκδοχή για την ονομασία τους προέρχεται από την Ορεστίδα, αρχαίο μακεδονικό βασίλειο  της περιοχής που συμμετείχε και στο στράτευμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) είναι εγκαταλελειμμένα χωριά που χτίστηκαν το 19ο αιώνα και εγκαταλείφθηκαν στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο (1946-1949), αποτελούμενα από σπίτια λαϊκής παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής, ασοβάντιστα και κατασκευασμένα με πλίνθους από κοκκινόχωμα και άχυρο και τρόπο κατασκευής που διατηρήθηκε έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Τότε, οι σλαβόφωνοι κάτοικοι εκδιώχθηκαν ως αριστεροί και εκτοπίστηκαν από τον Εθνικό Στρατό, ώστε να ανακοπεί ο ανεφοδιασμός των αριστερών ανταρτών και του Δημοκρατικού Στρατού.

Τα Κορέστεια, που προσδίδουν το ιδιαίτερο κοκκινωπό χρώμα στην περιοχή-έχουν αποτελέσει σκηνικό κινηματογραφικών ταινιών, όπως το «Παύλος Μελάς» του Φίλιππου Φυλακτού, «Τζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο» του Τζον Γκλε, «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη και «Το Μετέωρο Βήµα του Πελαργού» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Στη Δημοτική ενότητα Πρεσπών ανήκουν τα χωριά Ανταρτικό, Πράσινο, Τρίγωνο, αλλά η ευρύτερη περιοχή των Κορεστείων περιλαμβάνει 22 χωριά και εκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά), ακόμα και στην Αλβανία.

22.

 
 

Prespes-463-43.jpg