Τι να προσέξεις

(ασφάλεια, μετακινήσεις, κανόνες συμπεριφοράς)

 
 

Οι Πρέσπες είναι μια αναμφισβήτητα ξεχωριστή περιοχή, ιδανική για φυσιολάτρες και θιασώτες της απομόνωσης. Εκτός του μοναδικού φυσικού τοπίου και των εντυπωσιακών λιμνών, βρίσκεται στα σύνορα της χώρας. Παρά το νευραλγικό σημείο που βρίσκεται, η αθρόα παράνομη μετανάστευση της δεκαετίας του 1990 με ανθρώπους να μπαίνουν από τα βουνά της Αλβανίας έχει σταματήσει και η αστυνομική δύναμη που υπάρχει στην περιοχή (με έδρα τον Άγιο Γερμανό), εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών σε έναν τόπο που -ούτως ή άλλως - είναι ήρεμος χωρίς περιστατικά, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχείς. 

ti-na-prosexeis-stis-prespes-greece-stemajourneys.com.jpg
 

Να βγάλεις από το κινητό σου την αυτόματη αναζήτηση δικτύου και να τη βάλεις στο manual, αφού υπάρχουν περιοχές που η συσκευή σου θα αναζητά ή θα πιάνει δίκτυο από τις γειτονικές χώρες Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Εφόσον οι 2 αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν ανήκουν ακόμα στην Ε.Ε., δεν ισχύουν αντίστοιχα και οι ενιαίοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και η κατάργηση της περιαγωγής (roaming) στις χρεώσεις της κινητής τηλεφωνίας.


Όντας σε μια περιοχή στο ακροσύνορο της χώρας, τα χωριά των Πρεσπών δεν προσφέρουν επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση, ποτά και ξενύχτι. Από εδώ λείπουν τα μπαράκια και οι καφετέριες, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις εξαιρετικό κρασί και τσίπουρο στα παραδασιακά καφενεδάκια και τις ταβέρνες των λιμνών.


Να έχεις πάντοτε ταυτότητα μαζί σου σε περίπτωση που χρειαστεί να δείξεις τα στοιχεία σου, αφού πρόκειται για μια περιοχή που είναι δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα και τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων.


Να κουβαλάς χοντρά παπούτσια για το περπάτημα αλλά και ζεστά ρούχα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού το υψόμετρο στην περιοχή ξεπερνάει τα 800 μέτρα.


Να έχεις μαζί σου ένα ζευγάρι κιάλια για να βλέπεις τα πουλιά και τα ζώα που θα βρεθούν στο δρόμο σου.


Αν κινείσαι με τα πόδια, χρησιμοποίησε τα γνωστά μονοπάτια και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. 


Όταν βρίσκεσαι στα μονοπάτια, περπατάς παραλίμνια, ή είσαι κοντά σε ρέματα και περιοχές με πυκνή βλάστηση, καλό θα είναι μιλάς δυνατά ή να κάνεις θόρυβο, ώστε να κάνεις αισθητή την παρουσία σου και να προειδοποιείς τα ζώα που μπορεί να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. 


Στη σπάνια περίπτωση που συναντήσεις την μεγαλόσωμη καφέ αρκούδα που ζει στην περιοχή, κράτα την ψυχραιμία σου. Μην κάνεις σπασμωδικές κινήσεις και να θυμάσαι ότι δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, εκτός αν αισθανθεί ότι κινδυνεύει η ίδια ή τα μικρά της.


Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους ποιμενικούς σκύλους που φυλάνε τα κοπάδια και γίνονται μερικές φορές άγριοι, οπότε καλό είναι να μην τους πλησιάζεις.