Τι να προσέξεις

(ασφάλεια, μετακινήσεις, κανόνες συμπεριφοράς)

 
 

01.

Η Καστοριά είναι μια μικρή πόλη που γυρίζεται εύκολα και είναι ιδανική για ολιγοήμερες διακοπές. Αν ξέρεις ότι δεν θα κάνεις εξορμήσεις και δεν θέλεις πολλές μετακινήσεις, μπορείς να έρθεις στην πόλη με το ΚΤΕΛ και να κινείσαι με τα πόδια μέσα στην πόλη.

02.

Πριν αρχίσεις τις περιηγήσεις σου στην πόλη, καλό θα είναι να προμηθευτείς ένα χάρτη, αφού δεν αποκλείεται να περνάς από τα ίδια σημεία της πόλης ή να βγαίνεις συνέχεια στις όχθες της λίμνης, έχοντας χάσει κάθε προσανατολισμό.

03.

Αν επισκεφτείς χειμώνα την πόλη, επιβάλλεται να έχεις μαζί σου χοντρά ρούχα αφού το κρύο είναι τσουχτερό, με τον υδράργυρο να κινείται σε μονοψήφια νούμερα και τις χιονοπτώσεις να είναι συχνό φαινόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

04.

Ως μια μικρή επαρχιακή πόλη, η Καστοριά δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο σε νυχτερινή ζωή. Πάντως δεν λείπουν κάποια καφε-μπαρ κατά μήκος της λεγόμενης «νότιας παραλίας», όπως λένε οι ντόπιοι την παρόχθια περιοχή, αλλά και ένα club που μένει ανοιχτό ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

05.

Η είσοδος στις 74 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που είναι το απόλυτο αξιοθέατο για τον επισκέπτη της Καστοριάς, πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης και επικοινωνίας με το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς (24670 26781) ή με το 24670 22800. Οι ναοί είναι πάντοτε κλειστοί και θα πρέπει να έρθεις σε επικοινωνία με κάποιον αρμόδιο για να σου ανοίξει.

06.

Αν πας στο Γράμμο ή το Βίτσι και ακολουθήσεις off road διαδρομές, επιβάλλεται να έχεις παρακολουθήσει την πρόγνωση του καιρού και να έχεις ενημερωθεί από τους ντόπιους για την κατάσταση των δρόμων εκείνες τις μέρες. Ιδίως, οι δασικοί δρόμοι που δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι, διασχίζουν πυκνά δάση και συνήθως είναι απομονωμένοι, μπορούν να μετατραπούν σε μονοπάτια απροσπέλαστης λάσπης και να αποτελέσουν παγίδα μετά από μια έντονη νεροποντή.

07.

Στα μεγάλα υψόμετρα, είναι συχνή η εναλλαγή καιρικών φαινομένων, ακόμα και σε μερικά λεπτά. Αυτό προϋποθέτει να είσαι προετοιμασμένος από κάθε άποψη, να έχεις ενημερώσει κάποιον ότι πρόκειται να ακολουθήσεις κάποιο μονοπάτι ή ότι θα πάρεις μια διαδρομή εκτός δρόμου (αφού ενδεχομένως να μην έχεις σήμα στο κινητό) ή/και να είσαι διατεθειμένος να κάνεις αλλαγές στο προγραμματισμό σου λόγω καιρικών συνθηκών.

08.

Μετά από βροχή, χαλάζι ή έντονη χιονόπτωση, οι δρόμοι στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, αφού οι κατολισθήσεις είναι πολύ συχνές στα μεγάλα υψόμετρα (πάνω από 1000 μ.).