#τι να προσεξεισ στην αμοργο

 
 

1. Μετακινήσεις.

 
 

Η Αμοργός είναι ένα μεγάλο νησί, το 7ο μεγαλύτερο στις Κυκλάδες και με επίμηκες σχήμα, γεγονός που κάνει την απόσταση από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο σχετικά μεγάλη. Υπάρχει ΚΤΕΛ που εξυπηρετεί κάποιες βασικές γραμμές από τα Κατάπολα (που είναι το κύριο λιμάνι), τη Χώρα, την Αιγιάλη, αλλά και κάποιες από τις παραλίες του νησιού. Μάλιστα, υπάρχουν δρομολόγια ακόμη και μεταμεσονύκτια, ειδικά από Αιγιάλη προς τη Χώρα. Επίσης, στο νησί υπάρχουν και ταξί. 

Πάντως, είναι από τα νησιά που χρειάζεται μεταφορικό μέσο και γενικά, το οδικό δίκτυο είναι πολύ καλό, αλλά υπάρχουν και πολλές στροφές. Ο καλύτερος τρόπος για τις μετακινήσεις σου είναι να έχεις αυτοκίνητο ή μηχανάκι που θα έχεις φέρει μαζί σου ή θα νοικιάσεις από εκεί. Εναλλακτικά, αν έχεις γερά πνευμόνια και θες να καλύψεις αρκετά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις κάνοντας πεντάλ, μπορείς να νοικιάσεις και ποδήλατο για πιο φυσιολατρικές περιηγήσεις. 

Στους οικισμούς Θολάρια, Ποταμός, Λαγκάδα, αλλά και μέσα στη Χώρα, δεν υπάρχουν δρόμοι για αυτοκίνητο. Χώροι στάθμευσης υπάρχουν ακριβώς έξω από αυτούς.

“Εδώ στην Αμοργό νωρίς βραδιάζει, αργεί να ’ρθεί καράβι της γραμμής. Κάθε μου σκέψη πόσο με τρομάζει αυτές τις μέρες της αναμονής.”

— Δημήτρης Ψαριανός (1979)

 
 
 

2. Υποδομές.

 
 

Όντας ένα μεγάλο και αυτόνομο νησί, η Αμοργός διαθέτει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για τους ντόπιους και τους επισκέπτες της. Στη Χώρα υπάρχει Κέντρο Υγείας, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, ταχυδρομείο (υπάρχει και υποκατάστημα στην Αιγιάλη), εταιρίες ταχυμεταφορών, φαρμακεία (ένα ακόμα φαρμακείο υπάρχει στην Αιγιάλη), αστυνομικό τμήμα (υπάρχει και στην Αιγιάλη), ενώ το μοναδικό κατάστημα τράπεζας (Τράπεζα Πειραιώς) βρίσκεται στα Κατάπολα. Επίσης, υπάρχουν δύο λιμεναρχεία, ένα στα Κατάπολα κι ένα στην Αιγιάλη. Τέλος, το νησί διαθέτει πολύ καλή σύνδεση στο ίντερνετ σε πολλά ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, καθώς επίσης λειτουργεί και δωρεάν ασύρματη σύνδεση σε αρκετά σημεία στα Κατάπολα, τη Χώρα και την Αιγιάλη. 

Στο νησί υπάρχουν 3 βενζινάδικα, ένα στο δρόμο από τη Χώρα προς Κατάπολα και 2 στην Αιγιάλη.

Τα εμπορικά καταστήματα του νησιού λειτουργούν πρωινές και απογευματινές ώρες, αλλά την υψηλή τουριστική περίοδο έχουν συνεχόμενο ωράριο και κλείνουν αργά το βράδυ.

 
 
 

3. Δραστηριότητες.

 
 

Η Αμοργός είναι από τα νησιά με ήρεμη νυχτερινή ζωή, χαλαρούς ρυθμούς και μικρά καλόγουστα μπαράκια που σερβίρουν γευστικά και πρωτότυπα κοκτέιλ. Μπαράκια θα βρεις κυρίως στη Χώρα, αλλά υπάρχουν και στα Κατάπολα, στο Ξυλοκερατίδι, τα Θολάρια και την Αιγιάλη. Μάλιστα, στην τελευταία υπάρχουν beach bars που μένει ανοιχτό μέχρι το ξημέρωμα.

Αν ανήκεις σε αυτούς που λατρεύουν την Αμοργό για την πεζοπορία, να θυμάσαι ότι για να περπατήσεις στα μονοπάτια του νησιού θα πρέπει να ξεκινήσεις πολύ νωρίς το πρωί, να έχεις μαζί σου αθλητικά παπούτσια και να κουβαλάς άφθονο νερό. Σε πολλά σημεία των μονοπατιών, θα νιώσεις τον αέρα να φυσάει ανελέητα.

 

tavern-cafe-lagkada-amorgos-greece-stemajourneys.com.jpg