Ασφάλεια

❶ Το νησί δεν έχει φαρμακείο, οπότε σε περίπτωση που χρειαστείς κάποιο φάρμακο, πρέπει να  τα έχεις από πριν μαζί σου ή να απευθυνθείς στο αγροτικό ιατρείο.

❷ Όταν επισκεφτείς το νησί, να έχεις μαζί σου μετρητά ή την κάρτα σου, αφού εδώ δεν υπάρχει τράπεζα, παρά μόνο ένα ΑΤΜ. 

❸ Το νερό από τη βρύση στην Δονούσα δεν είναι πόσιμο.*

❹ Αν περπατάς τη νύχτα και θες να πας από τον Κέδρο στο Σταυρό ή αντίστροφα, να έχεις μαζί σου φακό γιατί δεν υπάρχουν φώτα στη διαδρομή.

 

*Η λειψυδρία είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά και η Δονούσα δεν εξαιρείται. Η υδροφόρα έρχεται στο νησί 2-3 φορές το μήνα, οπότε είναι απαραίτητο να μη σπαταλάς το νερό άσκοπα.


Μετακινήσεις

Η Δονούσα είναι από τα νησιά των Κυκλάδων που, αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας και δεν κουβαλάς πολλά πράγματα, δεν θα χρειαστείς αυτοκίνητο. Μάλιστα, μπορείς να την περπατήσεις ολόκληρη σε 6 περίπου ώρες. Αν όμως δε θες να κινείσαι μόνο με τα πόδια, υπάρχει από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο και μικρό λεωφορείο που κάνει δρομολόγια από και προς το Σταυρό (τη Χώρα) στα άλλα μέρη του νησιού κάθε 2 ώρες. Η εναλλακτική του ταξί εδώ δεν υπάρχει, όπως ούτε υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτου ή μηχανής, αλλά μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο. Ρώτα τους ντόπιους σχετικά.

 

S.O.S

Αν είσαι από τους ανθρώπους που θέλουν την αυτονομία τους και θες να πηγαινοέρχεσαι στις παραλίες και τα χωριά ανά πάσα στιγμή, τότε θα χρειαστείς σίγουρα όχημα.

 

✘ωρισ βενζιναδικο

Αν επιλέξεις να φέρεις αυτοκίνητο ή μηχανή, να ξέρεις ότι στη Δονούσα δεν υπάρχει βενζινάδικο και θα πρέπει να έρθεις με γεμάτο το ντεπόζιτο. Οι αποστάσεις όμως είναι τόσο μικρές, που η βενζίνη θα σου αρκέσει σίγουρα για τουλάχιστον 10 μέρες. Ο μοναδικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος στο νησί έχει μήκος 12 χιλιόμετρα.

❗  Αν χρειαστείς έξτρα καύσιμα, πρέπει να πας μέχρι τη Νάξο ή την Αμοργό ή να ζητήσεις από κάποιον ντόπιο που θα πάει για προμήθειες να σου φέρει σε μπιτόνι.

 

ΑκΟμα κι αν Εχεις Οχημα μαζΙ σου, αυτΟ δε σημαΙνει Οτι μπορεΙς να πας παντοΥ με αυτΟ. 

Η πρόσβαση στις παραλίες Βαθύ Λιμενάρι, Λιβάδι, Φύκιο, Τρυπητή γίνεται μέχρι ένα σημείο με αυτοκίνητο, αλλά στη συνέχεια θα χρειαστεί να περπατήσεις μέσω μονοπατιού 20 περίπου λεπτά για την κάθε παραλία. ‘Άλλος τρόπος πρόσβασης για τις συγκεκριμένες ακτές είναι με τη «Δονούσα μάγισσα», την τοπική βάρκα που εκτελεί δρομολόγια από το Μερσίνι. 

 


Tips

Η Δονούσα είναι προορισμός για χαλαρούς ρυθμούς, βουτιές απομόνωσης, εξαιρετικό φαγητό και ηρεμία. Από νυχτερινή διασκέδαση, έχει να σου προσφέρει 3 μπαράκια στα οποία μαζεύεται όλο το νησί. Τα 2 βρίσκονται στο Σταυρό, τη Χώρα δηλαδή (εκ των οποίων το ένα είναι παραλιακό ενώ το άλλο προσφέρει αμφιθεατρική θέα στο λιμάνι και την παραλία) και το τρίτο  βρίσκεται στην παραλία Κέδρος, συνιστώντας ένα χαλαρό beach bar που «ανεβάζει στροφές» στα διάφορα events που διοργανώνονται εκεί.

Παρόλο που είναι νησί, η Δονούσα δεν είναι σπουδαίος ψαρότοπος. Οι ψαράδες είναι ελάχιστοι και είναι δύσκολο να προλάβεις φρέσκο ψάρι λόγω μεγάλης προσέλευσης τουριστών. Αν θες να φας, καλύτερα να ρωτήσεις τους ντόπιους ή να προπαραγγείλεις σε κάποια από τις ταβέρνες.


Η Δονούσα είναι νησί που μπορείς να πας και μόνος σου, αφού βρίσκεις πανεύκολα παρέα. Μάλιστα, θα τη συναντάς παντού αφού οι παραλίες είναι λίγες και όλες σχεδόν οι ταβέρνες και τα 2 από τα 3 μπαράκια του νησιού βρίσκονται στο Σταυρό.


Καλοί τρόποι

Αν και νησί της άγονης γραμμής που έγινε ευρέως γνωστό για το ελεύθερο κάμπινγκ, η Δονούσα δεν επιτρέπει το στήσιμο της σκηνής οπουδήποτε. Το κατεξοχήν σημείο που ενδείκνυται για κατασκήνωση είναι η παραλία Κέδρος, μια από τις ελάχιστες παραλίες στην Ελλάδα όπου το ελεύθερο κάμπινγκ επιτρέπεται από τις δημοτικές αρχές. Πάντως, κατασκηνωτές θα βρεις και στην παραλία Λιβάδι.

Ο γυμνισμός επιτρέπεται στον Κέδρο, στην Τρυπητή, στο Λιβάδι, στο Βαθύ Λιμενάρι, στο Φύκιο, στο Σαπουνόχωμα, στο Αμμούδι και την Τρυπητή.