Τι να προσέξεις

(ασφάλεια, μετακινήσεις, κανόνες συμπεριφοράς)

 
 

.01

Ο δρόμος για το Συρράκο και τους Καλαρρύτες είναι στενός και απότομος και υψώνεται πάνω από βαθιές χαράδρες. Πολύ συχνά υπάρχουν πέτρες στο οδόστρωμα που έχουν πέσει από τη χειμωνιάτικη κακοκαιρία και τις κατολισθήσεις (είναι συχνό φαινόμενο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου), ενώ σε κάποια σημεία η άσφαλτος έχει «φουσκώσει». Δεν είναι απαραίτητο ότι χρειάζεσαι τζιπ, αλλά είναι δεδομένο ότι χρειάζεται πολλή προσοχή, να κινείσαι με χαμηλή ταχύτητα και να έχεις τα μάτια σου «καρφωμένα» στο δρόμο.

Το μοναδικό βενζινάδικο στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται λίγο πριν τα Πράμαντα, το κεφαλοχώρι και έδρα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, που απέχει 25 περίπου χιλιόμετρα από τα 2 χωριά.

 

.02

Με ψυχρό έως και δριμύ κλίμα τους χειμερινούς μήνες, αν επισκεφτείς τα χωριά τέτοια εποχή, θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου χοντρά ρούχα και χοντρά αθλητικά παπούτσια που θα ευνοούν το περπάτημα στο τραχύ έδαφος και στα πλακόστρωτα καλντερίμια των οικισμών. Μάλιστα, ακόμα και το καλοκαίρι, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να φορέσεις τη ζακέτα σου για να αντέξεις την καλοκαιρινή βραδινή ψύχρα.

 

.03

Τα «δίδυμα» βλαχοχώρια χαρακτηρίζονται από την απόλυτη ηρεμία που αποπνέουν και ενδείκνυνται για επαφή με τη φύση. Αν περιμένεις πολύβουα σαλέ, έντονη ζωή και μπαράκια, καλύτερα να επιλέξεις άλλη περιοχή. Εδώ η μορφή διασκέδασης που κυριαρχεί είναι οι φυσιολατρικές δραστηριότητες, τα λιγοστά καφενεία με τα πεντανόστιμα γλυκά και οι ταβέρνες που προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό, ντόπια κρέατα και τυριά, πίτες και σούπες.

Αν έχεις σκοπό να επισκεφτείς το Συρράκο και τους Καλαρρύτες σε αργίες, εθνικές γιορτές, τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, καλό θα είναι να έχεις κάνει την κράτησή σου νωρίτερα, αφού τα καταλύματα στα 2 χωριά είναι περιορισμένα.

 

.04

Όπως και σε άλλες ορεινές περιοχές της Ελλάδας, αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι τα τσοπανόσκυλα των βοσκών και να μην προσεγγίζεις τις στάνες ή τα κοπάδια ζώων που θα συναντάς.

 

.05

Να έχεις υπόψη σου ότι στα 2 χωριά δε θα βρεις κέντρο υγείας, φαρμακείο, ταχυδρομείο, αστυνομικό τμήμα, τράπεζα ή ΑΤΜ. Το πιο κοντινό χωριό που παρέχει όλων των ειδών τις υπηρεσίες είναι τα Πράμαντα.