Προϊόντα

 
proionta-kastoria-stemajourneys.com.png
 
 
vitrina-guna-kastoria-greece-stemajourneys.com.jpg

Το σήμα κατατεθέν της Καστοριάς και ο σημαντικότερος τομέας της οικονομικής της ανάπτυξης είναι η γούνα. Με πάνω 500 χρόνια δραστηριότητας που ξεκίνησε από τα βυζαντινά χρόνια, οι τοπικοί γουναράδες θεωρούνται από τους κορυφαίους στον κόσμο και η πόλη είναι από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης γούνας παγκοσμίως, αλλά και το μοναδικό κέντρο επεξεργασίας γούνας στην Ευρώπη.

Μετά τη γούνα που αποφέρει το 5% περίπου του συνολικού συναλλάγματος που εισρέει στην Ελλάδα κάθε χρόνο, άλλα γνωστά προϊόντα της Καστοριάς είναι τα όσπρια της περιοχής (φασόλια, φάκες, ρεβίθια, μπαρμπουνοφάσουλα) που καλλιεργούνταν από το 5.500 πΧ., σύμφωνα με τα ευρήματα στο λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού. Μια παραδοσιακή καλλιέργεια με σπόρο ντόπιας ποικιλίας, τα όσπρια χαρακτηρίζονται από τη λεπτή φλούδα, τον εύκολο βρασμό και την πλούσια γεύση τους και θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας λόγω του εδάφους και του κλίματος. Από αυτά, ξεχωρίζουν τα φασόλια που έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (οι γίγαντες και οι ελέφαντες συγκεκριμένα), καλλιεργούνται σχεδόν σε όλη την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και βγαίνουν σε πολλές ποικιλίες (γίγαντες, ελέφαντες, πλακέ φασόλια, έγχρωμα φασόλια).

Ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) έχουν αναγνωριστεί και τα μήλα, που παράγονται στις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές. Βγαίνουν σε ποικιλίες με κόκκινο και κίτρινο χρώμα και έχουν γλυκιά γεύση λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής.

Τα γαλακτοκομικά είναι επίσης από τα  καλύτερα προϊόντα που παράγει η περιοχή, καθώς η φέτα, το κασέρι, το κεφαλοτύρι η κεφαλογραβιέρα και ο μπάτζος έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Είναι τυριά που παρασκευάζονται από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και έχουν πλούσια γεύση, λόγω των ζώων που βόσκουν στα αλπικά βοσκοτόπια των βουνών, του εξαιρετικού και αρωματικού γάλακτος που παράγουν και της παραδοσιακής τεχνικής των τυροκόμων.

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει για τον μπάτζο που παράγεται εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία και προστατεύεται κι αυτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Ο μπάτζος είναι λευκό, σκληρό και σχετικά άπαχο τυρί άλμης, με ελαφρώς πικάντικη και αλμυρή γεύση, που φτιάχνεται από μερικώς αποβουτυρωμένο πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα (ή και μείγμα αυτών των δύο). Θεωρείται από τα αρχαιότερα ελληνικά τυριά, καθώς η παρασκευή του ξεκίνησε παράλληλα με την παρασκευή της φέτας και επίσης θεωρείται το παλιότερο σκληρό τυρί, αφού η μέθοδος που παρασκευάζεται είναι το αρχικό στάδιο από το οποίο περνάει κάθε παρασκευή σκληρού τυριού, όπως, το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, το κασέρι κ.ά. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος, χρειάζεται να διατηρείται στην άλμη για να μη στεγνώσει. Ο μπάτζος είναι ιδανικός για σαγανάκι.   

Τα ψάρια της λίμνης Ορεστιάδας είναι από τα πιο περιζήτητους μεζέδες στις ψαροταβέρνες, όχι μόνο επειδή είναι ιδιαίτερα υγιεινές τροφές, αλλά και πολύ νόστιμα. Τα γριβάδια,  τα τσιρόνια, οι πεταλούδες, οι τούρνες, οι γουλιανοί, τα πρίκια, οι πλατίκες και άλλα είδη, συνήθως τρώγονται τηγανητά.

Τα άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στα βουνά του Γράμμου και του Βιτσίου, συλλέγονται από τους μανιταρόφιλους της Δυτικής Μακεδονίας και σερβίρονται σε επιλεγμένες ταβέρνες. Είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα για τη μοναδική γεύση τους, που οφείλεται στην απουσία χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και στην απουσία του φαινομένου της όξινης βροχής στα βουνά.

Τα κάστανα προέρχονται από καστανιές που ευδοκιμούν στα ορεινά δάση του Γράμμου και του Βιτσίου, σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα (600-800 μ.), και τρώγονται ωμά, βρασμένα ή ψητά ή γίνονται η βάση για γλυκό του κουταλιού.

Τα καρύδια καλλιεργούνται επίσης στις πλαγιές του Γράμμου και του Βιτσίου και μαζεύονται το φθινόπωρο για να ξεφλουδιστούν, να πλυθούν και να ξεραθούν στον ήλιο. Χρησιμοποιούνται κυρίως στη ζαχαροπλαστική (σάλιαροι, μπακλαβάς) και στην παρασκευή λικέρ.

Από ποτά, ξεχωρίζουν το τσίπουρο που γίνεται από το απόσταγμα των σταφυλιών μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παράγωγη κρασιού και το κρασί που θεωρείται πολύ καλής ποιότητας.