Πότε να πας

Οι Πρέσπες είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού έχει το προνόμιο να προσφέρει κάθε εποχή και κάτι εντελώς ξεχωριστό στον επισκέπτη.

 

ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

για πτηνοπαρατήρηση, εποχή που καταφτάνουν τα περισσότερα αποδημητικά πουλιά από παντού και τα υγρολίβαδα (οι παραλίμνιες περιοχές με τη χαμηλή υγρόφιλη βλάστηση) είναι σε άνθιση.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

για βουτιές, κανόε-καγιάκ και κωπηλασία στην παραλία Κούλα της Μεγάλης Πρέσπας, για ιππασία στις όχθες της Μικρής Πρέσπας και το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου για να απολαύσεις τα «Πρέσπεια», ένα φεστιβάλ πολιτισμού με πλήθος καλλιτεχνών, συναυλίες, ποιητικές βραδιές και υπαίθρια γλέντια στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου.

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

για να δεις συγκεκριμένα είδη μεταναστευτικών πουλιών που επιστρέφουν στην περιοχή, για να μαγευτείς από τους «μελαγχολικούς» χρωματισμούς των δέντρων σε μωβ, καφέ και κίτρινες αποχρώσεις και για να περπατήσεις στη φύση και τα αναρίθμητα μονοπάτια της (ενδεικτικά: Ψαράδες-ακρωτήριο Ρότι, Άγιος Γεώργιος-Ντέβας, Λαιμός-παραλία Κούλας, Πύλη-Δασερή, Μικρολίμνη-Κρανιά), για να παραστείς στη γιορτή τσιρονιoύ και φασολιού στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

για να δεις το κατάλευκο τοπίο και τα νερά της Μικρή Πρέσπας που συνήθως παγώνουν, για σκι στο κοντινό Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου ή για πορεία με χιονοπέδιλα και χιονορακέτες  ή ορειβατικό σκι στον επιβλητικό Βαρνούντα, το όρος Σφήκα και το όρος Ντέβας, για να ζήσεις το έθιμο της φωτιάς τις παραμονές των Χριστουγέννων.