paralies-kasos-greece-01-stemajourneys.com.jpg

Κάσος | Παραλίες

όταν φτάνει κανείς για πρώτη φορά σ’ αυτήν απορεί γιατί την αγαπούν τόσο πολύ οι κάτοικοί της, και όταν φεύγει απορεί γιατί την αγάπησε κι’ ο ίδιος!
— Νικολας Μαστροπαυλος, δημοσιογραφος απο την Κασο
 

Μπορεί το μήκος της ακτογραμμής της Κάσου να φτάνει τα 60 χιλιόμετρα, αλλά μεγάλο τμήμα των ακτών της είναι απόκρημνο και βραχώδες και δεν προσεγγίζεται από τη στεριά. Αυτό αφορά την ανατολική πλευρά του νησιού κυρίως, που βρέχεται από τα πεντακάθαρα και βαθειά νερά του Λιβυκού Πελάγους, η οποία έχει αρκετές θαλάσσιες σπηλιές και απαιτεί σκάφος και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τη προσέγγισή της. 

Γενικά, οι παραλίες του νησιού καλύπτουν όλα τα γούστα: άλλες είναι βραχώδεις και άλλες αμμουδερές ακρογιαλιές, προσβάσιμες με σκάφος, αυτοκίνητο ή άλλες που προϋποθέτουν πολύ περπάτημα, άλλες ερημικές και χωρίς υποδομές (ξαπλώστρες, ομπρέλες ή ντουζιέρες) και άλλες οργανωμένες, ακόμα και τελείως εξωτικές, όπως η παραλία Μάρμαρα στα γειτονικά Αρμάθια που προσεγγίζεται με καραβάκι, συνδυάζει τροπικό και κυκλαδίτικο τοπίο κι έχει ψηφιστεί ως μια από τις καλύτερες στη Μεσόγειο. Εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και τον Αύγουστο, μπορεί να βρεθείς να κάνεις μπάνιο σε παραλίες με λίγους ή και καθόλου λουόμενους.

paralies-kasos-greece-02-stemajourneys.com.jpg

Οι παραλίες της Κάσου από τα βορειοανατολικά με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά είναι: Εμπορειός, Βλιχά, Κοφτερή, «Blue Lagoon», Κατάρτι, Αμμούα, παραλία Αγίου Κωνσταντίνου, 5 παραλίες αντιπεράτου, Τριτά, Αυλάκι, Χοχλακιά, Χέλατρος, Όμπατα, Παραλία του Τρούτσουλα, Αγκάλη, Πλάκα, Θηρά, Λίμνη, Χράμπα,Ακτή, Φραμός και μια Ανώνυμη.

Εμπορειός

Ο Εμπορειός βρίσκεται σε απόσταση 500 περίπου μέτρων ανατολικά από το Φρυ και στην αρχαιότητα ήταν το επίνειο του Πόλι (της αρχαίας και παλιάς πρωτεύουσας του νησιού), ενώ πιο πρόσφατα αποτέλεσε το παλιό λιμάνι της Κάσου όπου έδεναν τα πλοία της γραμμής. Η μικρή σε μέγεθος αμμώδης παραλία που περιτριγυρίζεται από αλμυρίκια είναι η πιο δημοφιλής στο νησί συγκεντρώνοντας τους περισσότερους επισκέπτες και κυρίως οικογένειες με παιδιά, αφού είναι απάνεμη, ρηχή και με αμμώδη βυθό, οργανωμένη με αποδυτήρια, ξαπλώστρες και ομπρέλες και πίσω της υπάρχουν 2 ταβέρνες και 2 καφετέριες, ενώ είναι και εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια από το Φρυ. Περπατώντας 60 μέτρα ανατολικότερα, υπάρχει μια μικρή ακτή μήκους 30-40 μέτρων όπου προστατεύεται από τους γύρω βράχους και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, όντας μια ακτή για τους γυμνιστές της δεκαετίας του 1970 και 1980.

Το "κοσμοπολίτικο" λιμανάκι του Εμπορειού

Το "κοσμοπολίτικο" λιμανάκι του Εμπορειού

Βλιχά

Η παραλία Βλιχά συνιστά μια μικρή σε έκταση, ήσυχη, βοτσαλωτή ακτή που βρίσκεται μέσα στο Φρυ, 300 περίπου μέτρα από το λιμάνι. Όντας, ανοργάνωτη χωρίς αθόλου υποδομές, είναι ιδανική για μια γρήγορη βουτιά ή για όσους δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη. Από πάνω της δεσπόζει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κάσου "Νικόλαος Γ. Μαυρής". Είναι εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια.

Κατάρτι

Η παραλία Κατάρτι, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Κάσου, συνδυάζει στα χαρακτηριστικά της τη λεπτή άμμο, το ψιλό βότσαλο και τα βράχια ακριβώς πάνω στην ακρογιαλιά της, ενώ ο βραχώδης βυθός που υπάρχει στα ρηχά, μετά από λίγα μέτρα μετατρέπεται σε τελείως αμμώδης. Η ανοργάνωτη παραλία μήκους 100-150 μέτρων, είναι εύκολα προσβάσιμη από το κεντρικό δρόμο.

Τριτά

Η παραλία Τριτά (ή αλλιώς και Τρυπητή) είναι μια από τις καλύτερες ακτές στην Κάσο και πήρε την έτερη ονομασία της από τον τρύπιο βράχο που δεσπόζει μέσα στη θάλασσα και σε απόσταση 70 περίπου μέτρων από την ακτή. Είναι εκτεθειμένη στους αέρηδες, έχει ψιλό και χοντρό βότσαλο στην ακτή και βοτσαλωτό βυθό και ενδείκνυται για τους «αναχωρητές» λουόμενους, τους γυμνιστές και προπάντων τους τολμηρούς που πρέπει να κουβαλούν μαζί τους προμήθειες και ομπρέλα, αφού είναι δύσκολα προσεγγίσιμη με τα πόδια. Η πρόσβαση πραγματοποιείται μετά από πεζοπορία 3,5 περίπου χιλιομέτρων από τον Άγιο Γεώργιο Χαδιών και ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού, σε μια σχετικά δύσκολη διαδρομή, κατά τη διάρκεια της οποίας χρειάζεται και μια σχετική ανάβαση και κατάβαση σε βράχια. Πάντως, η ομορφιά της ανοργάνωτης και ερημικής παραλίας καθηλώνει, αποζημιώνοντας τον επισκέπτη της. Η παραλία Τριτά είναι προσεγγίσιμη και με σκάφος, ενώ θεωρείται εξαιρετική επιλογή και για ψαροντούφεκο.

Θηρά

Η Θηρά συνιστά μια μακρόστενη παραλία με βότσαλο, που «βλέπει» και αυτή προς την Αίγυπτο. Όντας προσβάσιμη μόνο με σκάφος, είναι ακόμα μια από τις ιδιωτικές ακτές στα νότια του νησιού, με τους κοφτερούς βράχους να της χαρίζουν την απαραίτητη προστασία από τους αέρηδες.  

Φραμός

Η παραλία Φραμός είναι μια πολύ μικρή και ανοργάνωτη βοτσαλωτή ακτή που δημιουργήθηκε το 1994 στις εκβολές του ομώνυμου ξεροπόταμου. Είναι προσβάσιμη με σκάφος ή με αυτοκίνητο (και μετά περπάτημα μέσα στην κοίτη του ποταμιού για 500 περίπου μέτρα).

Καραβοστάση

Η παραλία Καραβοστάσης είναι η δεύτερη παραλία στα Αρμάθια, με επίσης πεντακάθαρα νερά (αλλά όχι τόσο εξωτικά όσο τα Μάρμαρα) και ακρογιαλιά που αποτελεί μίξη μεσογειακής άμμου με γύψο, ενώ πήρε το όνομά της από την προηγούμενη χρήση της. Κατά το παρελθόν, ήταν το καραβοστάσι για τα καΐκια που παραλάμβαναν το γύψο που εξήγαγε το μικρό νησί όταν κατοικούνταν. Στο βόρειο άκρο της ακτής υπάρχουν ακόμα οι παλιές ράγες του σιδηροδρόμου που οδηγούσαν σε ένα από τα ορυχεία γύψου του νησιού.

Αμμούα

Η Αμμούα είναι η δεύτερη αμιγώς αμμώδης παραλία της Κάσου, μαζί με τον Εμπορειό, και βρίσκεται 4 περίπου χιλιόμετρα δυτικά από το Φρυ. Η ακτή της αποτελείται από ψιλή και χρυσαφένια άμμο και βράχια στις άκρες της και γαλανά, πεντακάθαρα νερά με αμμώδη βυθό. Έχει ξαπλώστρες, κρεβάτια με ουρανό και ομπρέλες, ενώ πάνω από την παραλία υπάρχει καντίνα με τραπέζια που σερβίρει καφέδες, μεζέδες και σνακ. Αποδυτήρια τουαλέτες, beach volley.Κοντά στην Αμμούα-που οφείλει την ονομασία της στην άμμο, πράγμα σπάνιο για την Κάσο- συναντάται το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου που προσφέρει μαγευτική θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Αυλάκι

Η παραλία Αυλάκι (ή αλλιώς και Βαθύ Αυλάκι) βρίσκεται σε έναν απάνεμο κόλπο στο νοτιοδυτικό άκρο της Κάσου, που στο παρελθόν αποτελούσε αγκυροβόλιο για τα καράβια. Προστατευμένη από το βοριά και ήρεμη ακόμα και όταν φυσάει, συνιστά μια βοτσαλωτή ακτή με πεντακάθαρα, διάφανα νερά και βοτσαλωτό επίσης βυθό. Είναι προσβάσιμη με σκάφος ή από το μονοπάτι που ξεκινά από τον Άγιο Γεώργιο στις Χαδιές και κατηφορίζει στην παραλία, μετά από περπάτημα 60 περίπου λεπτών. Λόγω του ότι το μονοπάτι ξεκινά από ψηλά, καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής, η ορατότητα φτάνει μέχρι και τη θάλασσα. Η παραλία Αυλάκι δεν διαθέτει καθόλου υποδομές και λόγω της μεγάλης διαδρομής που απαιτείται για την προσέγγισή της, το νερό, τα αθλητικά παπούτσια και το καπέλο θεωρούνται απαραίτητα.  Ενδείκνυται για τους «ερημίτες» ή και τους γυμνιστές. Κολυμπώντας έξω από τον κόλπο, υπάρχουν βράχοι που φτάνουν σε ύψος τα 80-100 μέτρα και μέσα στο νερό σχηματίζουν υποθαλάσσιες χαράδρες, ιδανικές για υποβρύχιες εξερευνήσεις με μάσκα.

Το "χίπικο" Αυλάκι της Κάσου

Το "χίπικο" Αυλάκι της Κάσου

Πλάκα

Η παραλία Πλάκα είναι μια επίσης  μακρόστενη βοτσαλωτή παραλία στα νότια του νησιού, όντας και αυτή αποκλεισμένη από στεριάς. Οι γύρω βράχοι την προστατεύουν από τους ανέμους, καθιστώντας την ιδανική στους βοριάδες. Είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος και φυσικά ερημική.

Λίμνη

Η παραλία Λίμνη (ή αλλιώς και Καρπαθολιμνιώνας ή απολίμνη), έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες παραλίες. Ως συνέχεια της νότιας ακτογραμμής της Κάσου, είναι και αυτή μια απάνεμη, βοτσαλωτή με ψιλό βότσαλο και μακρόστενη ακτή που προσεγγίζεται μόνο με σκάφος.

Παραλία Μάρμαρα

Η παραλία Μάρμαρα συναντάται στο ακατοίκητο νησί Αρμάθια που βρίσκεται βόρεια της Κάσου και είναι αδιαμφισβήτητα η εντυπωσιακότερη της περιοχής και μια από τις καλύτερες ακτές της Ελλάδας. Χαρακτηρίζεται από την ψιλή ολόλευκη αμμουδιά της (που αποτελεί μίξη άσπρης μεσογειακής άμμου με μαρμαρόσκονη), τον αμμώδη βυθό και τις ιδιαίτερες και εξωτικές γαλάζιες αποχρώσεις του νερού, λόγω και του λευκού γύψου που έχει το υπέδαφος του νησιού. Η καρτ-ποσταλική παραλία μήκους 2,5 περίπου χιλιομέτρων δεν είναι οργανωμένη και δεν διαθέτει καθόλου υποδομές, οπότε οι λουόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα. Είναι προσβάσιμη με το τοπικό καραβάκι που πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι της Κάσου τους καλοκαιρινούς μήνες (καιρού επιτρέποντος), με διάρκεια διαδρομής 30 περίπου λεπτών (απόσταση 3,5 περίπου ναυτικών μιλίων).

Κοφτερή

Η παραλία Κοφτερή βρίσκεται μέσα στο Φρυ και πήρε το όνομά της από τις πέτρες με το πολύ κοφτερό σχήμα που υπήρχαν στην ακτή της κατά το παρελθόν. Η μικρή ακρογιαλιά με το ψιλό βότσαλο και το βοτσαλωτό βυθό, διαθέτει λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες και είναι ιδανική για μια γρήγορη βουτιά στην πρωτεύουσα του νησιού. Στο γήπεδο beach volley της παραλίας πραγματοποιείται το τουρνουά “Mike Mastrandreas Cup”, ως φόρος τιμής στον Μιχάλη Μαστρανδρέα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.

Άγιος Κωνσταντίνος

Η παραλία Αγίου Κωνσταντίνου είναι μια υπό διαμόρφωση παραλία (2018) που προορίζεται για τους τεράποδους φίλους των ντόπιων και των επισκεπτών. Συνιστά μια μικρή ακτή μήκους 20-25 μέτρων με βότσαλο και χοντρόκοκκη άμμο.

Χοχλακιά

Η παραλία Χοχλακιά είναι μια μικρή παραλία στα νοτιοδυτικά της Κάσου και βρίσκεται δίπλα από την παραλία Αυλάκι, όντας προσβάσιμη με τον ίδιο τρόπο: με σκάφος ή από το μονοπάτι που ξεκινά από τον Άγιο Γεώργιο στις Χαδιές και κατηφορίζει στην παραλία, μετά από περπάτημα 60 περίπου λεπτών. Αποτελεί μια ανοργάνωτη βοτσαλωτή ακτή με χοντρό βότσαλο, πεντακάθαρα, διάφανα νερά και βοτσαλωτό επίσης βυθό. Αν προσεγγιστεί η περιοχή με σκάφος, υπάρχει η δυνατότητα εξερεύνησης στο κοντινό σπήλαιο-χαράδρα.

Όμπατα

Η παραλία Όμπατα είναι μια μακρόστενη ακτή με χοντρό βότσαλο στο νότιο τμήμα του νησιού. Λόγω του ότι προστατεύεται από τα βράχια που την περιβάλλουν,  είναι απάνεμη, αλλά η πρόσβαση σε αυτή είναι εφικτή μόνο με σκάφος.

Παραλία του Τρούτσουλα

Η παραλία του Τρούτσουλα για τους ψαράδες (ή παραλία του Φαντάση για τους βοσκούς) είναι μια μικρή ακτή στα νότια της Κάσου. Και αυτή είναι προστατευμένη από τους βράχους που υψώνονται γύρω της και προσεγγίζεται μόνο με σκάφος.

Αγκάλη

Η παραλία Αγκάλη είναι μια βοτσαλωτή με ψιλό βότσαλο και μακρόστενη ακτή με διάφανα νερά, που καθιστούν την ορατότητα εφικτή μέχρι και το βυθό. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα και στο μέσο του νησιού και είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος. Λόγω των κάθετων και ψηλών βράχων που βρίσκονται από πάνω της και των αιγοπροβάτων που τους ανεβοκατεβαίνουν με χαρακτηριστική ευκολία, οι ντόπιοι την ονομάζουν «Πόρτο Κατσίκι της Κάσου».

Ακτή

Η παραλία Ακτή βρίσκεται στα ανατολικά και «βλέπει» το ακρωτήρι Κάστελλος και το αεροδρόμιο της Καρπάθου. Η βοτσαλωτή με ψιλό βότσαλο και μακρόστενη ακτή που προσεγγίζεται μόνο με σκάφος, χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού βρίσκεται στο στενό πέρασμα Κάσου και Καρπάθου και χαρακτηρίζεται από τα πολλά ρεύματα. Στο 1,5 περίπου χιλιόμετρο μακριά από την Ακτή, υπάρχει μια ξέρα όπου είχε βυθιστεί ένα μικρό πλοίο πριν 15-20 χρόνια και είναι ιδανική περιοχή για καταδύσεις.

Αποπαντούλα

Η παραλία Αποπαντούλα είναι μια πολύ μικρή ακτή στα Αρμάθια και βρίσκεται στο μικρό λιμανάκι κάτω από το ξωκλήσι της Υπαπαντής, από όπου πήρε και το όνομά της. Είναι προσβάσιμη με τα πόδια από την παραλία Μάρμαρα και απευθύνεται σε όσους θέλουν να κάνουν μια βουτιά και σε μια ακόμα παραλία του μικρού νησιού ή έχουν κάνει το γύρο με τα πόδια και θέλουν να δροσιστούν στα πεντακάθαρα νερά της. Και εδώ δεν υπάρχει καμία οργάνωση και υποδομή. Επίσης, η παραλία Αποπαντούλα είναι ο μοναδικός όρμος που μπορεί να δέσει με ασφάλεια ένα σκάφος, αφού έχει βύθισμα 1,5-1,8 μέτρα.

«Blue lagoon»

Η πολύ μικρή παραλία «Blue lagoon» δεν έχει επίσημο όνομα, αλλά οι ντόπιοι της έδωσαν αυτό το προσωνύμιο λόγω του χρώματος των νερών της. Είναι απάνεμη (ο κυματοθραύστης του λιμανιού την προστατεύει), με ακτή που χωράει μόλις 2-3 ομπρέλες, πεντακάθαρα τυρκουάζ νερά και δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 2000, όταν η άμμος αντικαθιστούσε τα βράχια στο σημείο της ακρογιαλιάς. Πρόκειται ουσιαστικά για το σημείο που ξεκινά ο κυματοθραύστης από τη στεριά και σχηματίζει μια γωνία με το νησί, διαμορφώνοντας ένα βατό σημείο προσέγγισης της θάλασσας. Προτιμάται από τους νέους που κάνουν βουτιές από τα γύρω βράχια και είναι εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια από το Φρυ, σε απόσταση αναπνοής από το λιμανάκι της Μπούκας.

Παραλίες Αντιπεράτου

Οι παραλίες Αντιπεράτου είναι 5 διαδοχικές ακτές στη σειρά, με ψιλό και χοντρό βότσαλο σε διάφορους χρωματισμούς, βοτσαλωτούς βυθούς και πεντακάθαρα νερά, αλλά είναι εκτεθειμένες στο βοριά και έχουν μεγάλα κύματα. Είναι προσβάσιμες με τα πόδια από το κεντρικό δρόμο, κοντά στο Μνημείο του Αντιπεράτου που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα της Κάσου και βρίσκονται 5 περίπου χιλιόμετρα από το Φρυ. Οι παραλίες στον Αντιπέρατο που συνιστούν την πιο άγρια αλλά εύκολα πρσβάσιμη πλευρά του νησιού, ενδείκνυνται για ψαροντούφεκο, surf, ή πιο μοναχικές βουτιές, μακριά από την πολυκοσμία. Μεταξύ της 3ης και της 4ης ακτής, οι ντόπιοι συνηθίζουν να παίζουν και να αλείφονται με τον «πηλό» από τα ιζήματα της περιοχής.

Χέλατρος

Η Χέλατρος είναι η πιο απομακρυσμένη παραλία του νησιού και βρίσκεται στη νοτιοδυτική και ακατοίκητη πλευρά του και στον ομώνυμο κόλπο, 14 περίπου χιλιόμετρα από το Φρυ. Ανεπηρέαστη από τον καιρό και τους βοριάδες λόγω των βράχων που την περιβάλλουν, αποτελούσε από την αρχαιότητα καταφύγιο για τα μινωικά πλοία και σήμερα συνιστά μια παραλία με ψιλό βότσαλο και χοντρό βότσαλο στις άκρες της, βοτσαλωτό βυθό και πεντακάθαρα νερά του Λιβυκού πελάγους, ενώ την προτιμούν και οι ψαροντουφεκάδες. Στα ανοιχτά της ακτής και βγαίνοντας λίγο έξω από τον κόλπο, υπάρχουν δυνατά ρεύματα και σχηματίζονται μεγάλα κύματα, ιδανικά για τους λάτρεις του surf. Στην ακτή υπάρχουν κάποιες ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και μια καντίνα που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες και σερβίρει καφέδες, σνακ, και ψητά ψάρια, ενώ έχει δίπλα της κι ένα υπόστεγο με λίγα τραπέζια. Στην παραλία εντοπίζεται και η προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου που υπενθυμίζει ότι η Χέλατρος ήταν το τελευταίο μέρος της Ελλάδας που πάτησε ο εθνάρχης πριν φύγει για το Παρίσι το 1935, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εις βάρος του.

Η παραλία Χέλατρος

Η παραλία Χέλατρος

Ανώνυμη

Μια από τις μικρές και άγνωστες ακτές της Κάσου, είναι και μια βοτσαλωτή παραλία μήκους 10 περίπου μέτρων, με βαθειά απότομα νερά και γύρω-γύρω βράχια και σπηλιές, όπου βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια. Η παραλία αυτή είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος και φυσικά ερημική.

Παραλίες στη Μακρά

Στο κοντινό νησί Μακρά, υπάρχουν 9 παραλίες. Στη βόρεια πλευρά του νησιού συναντώνται 6 παραλίες διαφόρων μεγεθών, η μία δίπλα στην άλλη, με σκούρα άμμο που προσομοιάζει στα χρώματα της Σαντορίνης, ενώ στη νότια πλευρά που είναι και η πιο απάνεμη, υπάρχουν 3 ακόμα παραλίες.

Χράμπα

Η παραλία Χράμπα έχει σχηματιστεί και αυτή από κατακρημνίσεις βράχων ή/και από ξεροπόταμους του νησιού και είναι μια μικρή σε μήκος βοτσαλωτή ακτή με ψιλό βότσαλο στη νότια πλευρά της Κάσου. Είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος.

 

paralies-kasos-greece-stemajourneys.com.gif