Παραλίες

Δονούσα | Μικρές Κυκλάδες

www.stemajourneys.com-donousa-greece-1221.jpg

Η Δονούσα έχει 10 πεντακάθαρες και πανέμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και ανοιχτόχρωμη άμμο. Αυτές είναι η παραλία του Σταυρού, ο Κέδρος, το Βαθύ Λιμενάρι, το Λιβάδι, ο Φικιός (ή Φύκιο), το Σαπουνόχωμα, η Μέσα Άμμος, η Τρυπητή, το Αμμούδι, και η Λίμνη. Όλες οι ακτές στο νησί είναι ανοργάνωτες και χωρίς υποδομές (δεν υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες ή ντουζιέρες).


.01

Η παραλία του Σταυρού  είναι η μεγαλύτερη στο νησί, στο 1 λεπτό με τα πόδια από το λιμάνι. Έχει τυρκουάζ νερά με αμμώδη βυθό και χρυσή άμμο. Είναι ιδανική για οικογένειες, όσους δε θέλουν να φύγουν από τη Χώρα ή όσους θέλουν να βρίσκονται δίπλα στις ταβέρνες. Στην παραλία υπάρχει ένα café-beach bar με φαγητό που λειτουργεί μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Εδώ δεν επιτρέπεται το κάμπινγκ και ο γυμνισμός.

━━━━━━━━

.02

Ο Κέδρος είναι ακτή με καταγάλανα νερά, αμμώδη βυθό και χρυσή αμμουδιά και μια από τις ελάχιστες παραλίες στην Ελλάδα όπου επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ. Είναι ιδανική για υποβρύχιες εξερευνήσεις, αφού ο βυθός της φιλοξενεί το ναυάγιο γερμανικού αντιτορπιλικού «Orion» που βυθίστηκε σε αεροπορική επιδρομή το 1944. Η παραλία είναι προσβάσιμη μετά από 15 λεπτά περίπου περπάτημα από τον Σταυρό, 5 λεπτά με αυτοκίνητο ή  5 λεπτά με καραβάκι από το λιμάνι. Επίσης υπάρχει μονοπάτι που συνδέει τον Κέδρο με τον οικισμό της Μεσσαριάς. Στην παραλία υπάρχει ένα café-beach bar με φαγητό που λειτουργεί μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Οι τουαλέτες και η ντουζιέρα είναι του μαγαζιού στην παραλία. Εδώ επιτρέπεται και ο γυμνισμός.

━━━━━━━━

.03

Το Βαθύ Λιμενάρι είναι μια πολύ μικρή βοτσαλωτή παραλία με διάφανα νερά και βοτσαλωτό βυθό. Είναι προσβάσιμο με τα πόδια από το Σταυρό σε 1,5 περίπου ώρα (ή από την παραλία του Κέδρου σε 45 περίπου  λεπτά), με το αυτοκίνητο σε 10 λεπτά από το Σταυρό ως τη Μεσαριά και από εκεί 20 λεπτά με τα πόδια μέσω μονοπατιού, και τέλος, με καραβάκι σε 15 περίπου λεπτά από το Σταυρό. Εδώ επιτρέπεται ο γυμνισμός.

 
www.stemajourneys.com-donousa-greece-2378.jpg

.04

Το Λιβάδι έχει καταπράσινα νερά με αμμώδη βυθό και λευκή άμμο στην ακρογιαλιά του. Μαζί με το Κέδρο, είναι οι πιο πολυσύχναστες ακτές του νησιού που προτιμούν γυνιστές και κατασκηνωτές. Είναι προσβάσιμο με τα πόδια σε 2 περίπου ώρες από το Σταυρό, με αυτοκίνητο σε 15 λεπτά ως το Μερσήνι και 30 λεπτά με τα πόδια ως την παραλία (πεζοπορική διαδρομή Νο 3) ή με αυτοκίνητο σε 10 λεπτά ως τη Μεσσαριά και μετά 1 ώρα με τα πόδια έως την παραλία, και τέλος, με καραβάκι σε 20 λεπτά από το Σταυρό. Εδώ επιτρέπεται ο γυμνισμός, αλλά δεν επιτρέπεται επίσημα το κάμπινγκ.

━━━━━━━━

.05

Το Φύκιο είναι μια πολύ μικρή και απομονωμένη παραλία, περιτριγυρισμένη από βράχια με σπηλιές. Έχει γαλαζοπράσινα νερά, αμμώδη βυθό και ακτή και συνδέεται με το Λιβάδι με μικρό μονοπάτι. Εδώ επιτρέπεται ο γυμνισμός.

━━━━━━━━

.06

Η Μέσα Άμμος συνιστά μια πολύ μικρή ακτή με πεντακάθαρα νερά, χοντρό βότσαλο και είναι η πρώτη από τις τρεις παραλίες του κόλπου της Καλοταρίτισσας. Είναι προσβάσιμη με τα πόδια σε 2,5 περίπου ώρες από το Σταυρό (πεζοπορική διαδρομή Νο 1), με αυτοκίνητο σε 20 λεπτά από το Σταυρό και με καραβάκι σε 45 λεπτά από το Σταυρό. Εδώ δεν επιτρέπεται το κάμπινγκ και ο γυμνισμός.

www.stemajourneys.com-donousa-greece-38d.jpg
 

.07

Το Σαπουνόχωμα είναι η κεντρική παραλία στον κόλπο της Καλοταρίτισσας, έχει γαλαζοπράσινα νερά, πολύ ψιλό βότσαλο και βυθό που συνδυάζει το βότσαλο με την άμμο. Είναι προσβάσιμη με τα πόδια σε 2,5 περίπου ώρες από το Σταυρό (πεζοπορική διαδρομή Νο 1), με αυτοκίνητο σε 20 λεπτά από το Σταυρό και με καραβάκι σε 45 λεπτά από το Σταυρό. Θεωρείται ιδανική για υποβρύχιες εξερευνήσεις με μάσκα και επειδή συνήθως είναι απάνεμη, αποτελεί ιδανικό αραξοβόλι για τα σκάφη. Εδώ δεν επιτρέπεται το κάμπινγκ και ο γυμνισμός.

━━━━━━━━

.08

Η Τρυπητή, η πιο απομονωμένη από τις παραλίες του κόλπου της Καλοταρίτισσας, είναι μια παραλία με καταγάλανα νερά, αμμώδη βυθό και χρυσαφένια αμμουδιά.  Είναι προσβάσιμη με τα πόδια σε 2,5 περίπου ώρες από το Σταυρό (πεζοπορική διαδρομή Νο 1), με αυτοκίνητο σε 20 λεπτά από το Σταυρό και με καραβάκι σε 45 λεπτά από το Σταυρό. Εδώ επιτρέπεται ο γυμνισμός, αλλά δεν επιτρέπεται επίσημα το κάμπινγκ.

━━━━━━━━

.09

Το Αμμούδι είναι μια πολύ μικρή, βοτσαλωτή και ερημική παραλία στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι προσβάσιμη με τα πόδια σε 15 περίπου λεπτά από το Σταυρό (πεζοπορική διαδρομή Νο 1 και μετά από 900 μέτρα αφήνοντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι και στρίβοντας αριστερά στη διχάλα). Εδώ επιτρέπεται ο γυμνισμός, αλλά δεν επιτρέπεται το κάμπινγκ.

━━━━━━━━

.10

Η Λίμνη είναι μια πολύ μικρή και απομονωμένη παραλία στα νοτιοδυτικά του νησιού, με πεντακάθαρα νερά και μεγάλα βότσαλα. Είναι προσβάσιμη με τα πόδια σε 1,5 περίπου ώρα από μονοπάτι που ξεκινάει από το Σταυρό. Εδώ επιτρέπεται ο γυμνισμός, αλλά δεν επιτρέπεται το κάμπινγκ.

 
www.stemajourneys.com-donousa-greece-10.jpg