Ραγκουτσαρια

Τα Ραγκουτσάρια είναι η γνωστότερη γιορτή της Καστοριάς, αρχίζει τα Θεοφάνεια (μετά την ρίψη του σταυρού και τον αγιασμό των υδάτων) και έχει διάρκεια 3 ημερών (6-8 Ιανουαρίου), αποτελώντας ένα τοπικό παραδοσιακό και ιδιότυπο καρναβάλι.

Το έθιμο θέλει όλους τους ντόπιους και τους επισκέπτες, άντρες, γυναίκες και παιδιά να φορούν μάσκες ή να βάφουν τα πρόσωπά τους, να μεταμφιέζονται και να οργανώνονται σε μπουλούκια.

Με επίκεντρο την οδό Μητροπόλεως και την πλατεία Ομονοίας, το κάθε μπουλούκι αποτελούμενο από τη δική του ορχήστρα με χάλκινα μουσικά όργανα που παίζουν 5 έως 12 άτομα, βγαίνει στο δρόμο και γλεντά πίνοντας άφθονο κρασί και χορεύοντας ξέφρενα.

Την επόμενη μέρα, ανήμερα του Αγίου Ιωάννη, τα μπουλούκια επισκέπτονται τα σπίτια και ζητούν δώρα και κεράσματα, ως αντάλλαγμα της συνεισφοράς τους στην απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, ενώ ξεσηκώνουν και τους νοικοκυραίους να ακολουθήσουν το γλέντι.

Την 3η και τελευταία μέρα στο  αποκορύφωμα της γιορτής, είναι η μεγάλη παρέλαση των μπουλουκιών που ξεκινά από το Δημαρχείο, φτάνει στην πλατεία Ομονοίας και καταλήγει στην πλατεία Ντολτσό. Στο τέλος, βραβεύονται οι καλύτερες συμμετοχές στις διάφορες κατηγορίες (εμφάνιση, θέαμα, σάτιρα, παράδοση).

Τα Ραγκουτσάρια που έχουν τις ρίζες τους στις διονυσιακές τελετές αλλά το όνομά τους προέρχεται από το λατινικό rogatores (που σημαίνει ζητιάνοι), συγκεντρώνουν αρκετούς χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.