Μπουμπουνα

Η μπουμπούνα είναι το έθιμο σύμφωνα με το οποίο οι Καστοριανοί ανάβουν μεγάλες υπαίθριες φωτιές στις γειτονιές και σε μεγάλες πλατείες της Καστοριάς την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Η προετοιμασία αρχίζει αρκετό καιρό πριν, με τα παιδιά χωρισμένα σε παρέες, να μαζεύουν όσα περισσότερα «τσάκανα» (κλαδιά και ξύλα) μπορούν, να τα κόβουν και να τα φυλούν με βάρδιες για να αποφύγουν την κλοπή τους από αντίπαλες ομάδες, μιας και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις γειτονιές είναι πολύ μεγάλος.

Το πρωί της Κυριακής της Τυροφάγου, τα «τσάκανα» τοποθετούνται στο κέντρο της γειτονιάς για να είναι έτοιμα για τη φωτιά που θα ανάψει το βράδυ της ίδιας ημέρας. Τότε, οι παρευρισκόμενοι πηδούν πάνω από τις φωτιές «για να σκοτώσουν τους ψύλλους και να απαλλαγούν από το κακό» και τρώνε χαλβά «για να είναι γλυκιά η Σαρακοστή» πίνοντας κρασί και τσίπουρο, σε ένα μουσικοχορευτικό γλέντι υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας με χάλκινα τραγούδια και χορούς μέχρι να σβήσει η φωτιά.

Η μπουμπούνα είναι προχριστιανικό έθιμο που αναβιώνει μέχρι και σήμερα σε πολλές γειτονιές της Καστοριάς, στην πλατεία Ντολτσό, στην πλατεία του Απόζαρι, στην πλατεία Ομονοίας και στη γειτονιά του παλιού Νοσοκομείου. Η εντυπωσιακότερη είναι αυτή στην Πλατεία Ντολτσό που στήνεται με την συνεργασία του Δήμου Καστοριάς και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, με σαρακοστιανά εδέσματα και τοπικά χορευτικά συγκροτήματα. Το αντίστοιχο έθιμο γίνεται στο γειτονικό Άργος Ορεστικό και λέγεται παλιαπούλια.