Χασκαρης

Ο Χάσκαρης (ή αλλιώς και χάσκαρι, χάσκα, ή χάσκας) είναι ένα ακόμα αποκριάτικο έθιμο που πραγματοποιείται στα καστοριανά νοικοκυριά κατά τη διάρκεια του τελευταίου αποκριάτικου τραπεζιού, πριν τη νηστεία που αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα.

Το γηραιότερο μέρος της οικογένειας δένει στην άκρη μιας ξύλινης βέργας ή ενός πλάστη ένα βρασμένο ξεφλουδισμένο αυγό με κλωστή και το κατευθύνει στο στόμα ενός άλλου μέλους της οικογένειας, με σκοπό να το πιάσει σε 3 προσπάθειες. Αν καταφέρει και «αρπάξει» τελικά το αυγό, θεωρείται πολύ τυχερός και ικανός κι επικροτείται από τους υπόλοιπους με επιφωνήματα ενθουσιασμού και ευχές, κρατώντας και το αυγό. Η διαδικασία διαρκεί μέχρι να συμμετάσχουν όλα τα μέλη της οικογένειας (με διαφορετικά αυγά προφανώς).

Μια παλιά παράδοση έλεγε πως όταν ολοκληρωθεί ο χάσκαρης, ο πρεσβύτερος καίει την κλωστή που χρησιμοποίησε αναφωνώντας, μέχρι να καεί ολόκληρη, κάποιο από τα προϊόντα που καλλιεργεί ως επίκληση στο Θεό για καλή σοδειά ή καλά κέρδη.

Ο χάσκαρης, που πραγματοποιείται σε όλα τα μέρη όπου διοργανώνονται  μπουμπούνες, είναι συμβολικό έθιμο: το πιάσιμο του αυγού συμβολίζει το κλείσιμο του στόματος για τη νηστεία της Σαρακοστής, που ξανανοίγει πάλι με το αυγό το βράδυ της Ανάστασης. «Με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της αποκριάς, με αυγό ανοίγει την Ανάσταση», λένε οι ντόπιοι.