Χτισμένα στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας, αποτελώντας κομμάτι της Νότιας Πίνδου και με φυσικές ομορφιές που εναλλάσσονται την κάθε εποχή, το Συρράκο και οι Καλαρρύτες ενδείκνυνται για επίσκεψη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Το κλίμα εδώ χαρακτηρίζεται ως μεταβατικό μεσογειακό που μεταβάλλεται σε εύκρατο, διατηρώντας όμως τα χαρακτηριστικά του μεσογειακού στα χαμηλά υψόμετρα και λιγότερο στις ορεινές περιοχές. Η υγρασία σε γενικές γραμμές είναι μηδενική.

 
kairos-tzoumerka-greece-01.stemajourneys.com.jpg

Η άνοιξη εδώ είναι η πιο σύντομη εποχή του χρόνου και συνιστά την καλύτερη περίοδο για επίσκεψη στην περιοχή (από τον Απρίλιο και μετά), αν και ο καιρός παρουσιάζεται άστατος με συννεφιές, λιακάδες και μικρής έντασης καταιγίδες, αλλά και διαφορές στη θερμοκρασία τις βραδινές και τις πρωινές ώρες.

kairos-tzoumerka-greece-02.stemajourneys.com.jpg

Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται ζεστό, με σαφώς πιο υψηλές θερμοκρασίες (20-28°C κατά μέσο όρο), αλλά αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Στερεά ή τη νησιωτική Ελλάδα λόγω του μεγάλου υψομέτρου και των επιβλητικών ορεινών όγκων. Ο καθαρός ουρανός και η ηλιοφάνεια είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του καιρού, αλλά πολύ συχνό φαινόμενο είναι και οι κατά τόπους βροχοπτώσεις.

kairos-tzoumerka-greece-03.stemajourneys.com.jpg

Το φθινόπωρο, που αρχίζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου με τη θερμοκρασία να υποχωρεί αισθητά, ο καιρός γενικά χαρακτηρίζεται από μέρες με αρκετή συννεφιά και βροχοπτώσεις που εντείνονται από τον Οκτώβριο και μετά.

kairos-tzoumerka-greece-04.stemajourneys.com.jpg

Ο χειμώνας στο Συρράκο και τους Καλαρρύτες διαρκεί πολύ και είναι βαρύς, καθώς τα Τζουμέρκα είναι βουνά που ανήκουν στην οροσειρά της Πίνδου. Οι χειμερινοί μήνες είναι ιδιαίτερα ψυχροί με αρκετές βροχές και χιόνια (κυρίως μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου), τα οποία στις κορυφές των βουνών λιώνουν συνήθως μετά το Μάιο. Ο Ιανουάριος θεωρείται παραδοσιακά ο πιο κρύος μήνας, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται λίγο πάνω και λίγο κάτω από το μηδέν.