Όντας μια περιοχή στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας και με φυσικές ομορφιές που μεταμορφώνονται την κάθε εποχή, οι Πρέσπες ενδείκνυνται για επίσκεψη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Το κλίμα χαρακτηρίζεται μεταξύ μεσογειακού και ηπειρωτικού, συνδυάζοντας ήπια ξηρά καλοκαίρια και βαρείς χειμώνες με παρατεταμένες περιόδους ολικού παγετού (από τον Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο). Αξιοπερίεργο είναι ότι παρόλο που το τοπίο χαρακτηρίζεται από το υγρό στοιχείο των λιμνών,  η υγρασία είναι αμελητέα και υποφερτή λόγω του μεγάλου υψομέτρου (πάνω από 800 μέτρα).

www.stemajourneys.com-prespes-greece-479.jpg
 
 
 
 
 
 

Η καλύτερη περίοδος για να εξερευνήσει κανείς την περιοχή είναι την άνοιξη (και κυρίως από τον Απρίλιο και μετά), απολαμβάνοντας τα μεταναστευτικά πουλιά που συρρέουν αθρόα από όλες τις γωνιές του πλανήτη και βλέποντας τα κατάφυτα βουνά και τα καταπράσινα δάση. Ο καιρός ευνοεί για πτηνοπαρατήρηση, περπάτημα στα αναρίθμητα μονοπάτια και mountain bike γύρω από τις λίμνες.

www.stemajourneys.com-prespes-greece-69.jpg

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος με σαφώς πιο υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και πάλι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο καθαρός ουρανός και η ηλιοφάνεια είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του κλίματος, με σαφώς θερμότερους μήνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Βέβαια, η καλοκαιρινή ψύχρα -κατά τις βραδινές ώρες- είναι δεδομένη και επιβάλλει τη ζακέτα λόγω του μεγάλου υψομέτρου, αλλά και των λιμνών.

 

 
www.stemajourneys.com-prespes-greece-1745.jpg
 
 

Το φθινόπωρο, που αρχίζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο καιρός γενικά χαρακτηρίζεται από μικρότερη ηλιοφάνεια, αρκετή συννεφιά και κάποιες μεγάλες βροχοπτώσεις. Ιδιαίτερη εποχή, γεμάτη «μελαγχολικούς» χρωματισμούς των δέντρων σε μωβ, καφέ και κίτρινες αποχρώσεις και ένα πέπλο ομίχλης να σκεπάζει τα νερά των λιμνών.  

 
www.stemajourneys.com-prespes-greece-1527.jpg

Ο χειμώνας στις Πρέσπες είναι βαρύς, καθώς η περιοχή είναι απομονωμένη λόγω του ότι περιβάλλεται από τα ψηλά βουνά των Δειναρικών Άλπεων και τις βόρειες πτυχώσεις της Πίνδου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτεύουσα του νομού, η Φλώρινα, είναι η πιο παγωμένη πόλη της Ελλάδας, με μέση ετήσια θερμοκρασία τους 11,2 ° C. Τα χιόνια στο λεκανοπέδιο των Πρεσπών συνήθως εμφανίζονται πριν τα Χριστούγεννα και ντύνουν με το λευκό τους πέπλο το τοπίο, ακόμα και πάνω από τις λίμνες. Εξ ου και τα νερά της Μικρής Πρέσπας δεν είναι ασυνήθιστο να παγώσουν κατά τους χειμερινούς μήνες. Τον Ιανουάριο, που θεωρείται ο πιο κρύος μήνας, η μέση ημερήσια θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους -15° C. Τα χιόνια διατηρούνται συνήθως στις κορυφές των βουνών συνήθως μέχρι τα τέλη Απριλίου.

 
 
 
 
 
 
www.stemajourneys.com-prespes-greece-1232.jpg

 

Ο καιρός στις Πρέσπες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα κλιματολογικών συνθηκών, μπορεί να χαρακτηριστεί αναμφίβολα κρύος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, μοιάζοντας κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

 

Ανακάλυψε τα πάντα για τις Πρέσπες

νβ.gif