Χτισμένη στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους Γράμμος και Βίτσι, και πάνω στη χερσόνησο που «εισχωρεί» στη λίμνη Ορεστιάδα, η Καστοριά ορίζεται και επηρρεάζεται από τη γεωγραφική της θέση και τα φυσικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή.


Το κλίμα χαρακτηρίζεται ηπειρωτικό με κλίση προς το μεσευρωπαϊκό, με δριμείς χειμώνες και ήπια καλοκαίρια. Η ύπαρξη της λίμνης είναι καθοριστική, αφού δροσίζει φυσικά την ατμόσφαιρα το καλοκαίρι και μαλακώνει το δριμύ ψύχος το χειμώνα, ενώ το πολύπλοκο ανάγλυφο με τα ψηλά βουνά και το λεκανοπέδιο της λίμνης, έχουν ως αποτέλεσμα τη συχνή μεταβολή της διεύθυνσης και της έντασης των ανέμων. Πάντως, συνηθέστεροι είναι οι βοριάδες και οι βορειοδυτικοί άνεμοι.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η Καστοριά είναι μια πόλη που απολαμβάνει μεγάλη -τηρουμένων των αναλογιών-  ηλιοφάνεια με πάνω από 200 μέρες του χρόνου να είναι ηλιόλουστες, εξ ου και απαντώνται φωτοβολταϊκά πάρκα στην ευρύτερη περιοχή.

 
anoixi-kairos-kastoria-greece-stemajourneys.com.jpg

Η άνοιξη

διαρκεί λίγο λόγω του παρατεταμένου χειμώνα και αρχίζει στις αρχές Μαΐου, με ηλιοφάνεια, αλλά και σχετικά συχνές καταιγίδες και το θερμόμετρο να κυμαίνεται στους 15-20°C.

kalokairi-kairos-kastoria-greece-stemajourneys.com.jpg

Το καλοκαίρι

είναι μια περίοδος με αυξημένες θερμοκρασίες, λιγότερη υγρασία και τον υδράργυρο να υπερβαίνει τους 20°C. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι θερμότεροι μήνες του χρόνου και δεν αποκλείεται το θερμόμετρο να αγγίξει κάποιες λίγες φορές και τους 35-40°C.

fthinopwro-kairos-kastoria-greece-stemajourneys.com.jpg

Το φθινόπωρο

μπορεί να αρχίζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου με τη σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας και τη σταδιακή αύξηση της υγρασίας, αλλά είναι σχετικά θερμό. Η μεγάλη αλλαγή του καιρού συντελείται από τον Οκτώβριο κι έπειτα, φέρνοντας νωρίτερα τις χειμωνιάτικες συνθήκες σε σχέση με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Πυκνά στρώματα ομίχλης καλύπτουν αρκετές φορές την λίμνη και την πόλη, δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο θέαμα.

xeimwnas-kairos-kastoria-greece-stemajourneys.com.jpg

Ο χειμώνας

στην Καστοριά αρχίζει συνήθως από το Νοέμβριο και είναι βαρύς, με τσουχτερό κρύο, υψηλά ποσοστά υγρασίας και τοπικούς ανέμους που κατεβαίνουν από τα χιονισμένα βουνά. Οι έντονες χιονοπτώσεις συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους τον Ιανουάριο, που είναι παραδοσιακά και ο ψυχρότερος μήνας του χρόνου. Εκείνη την περίοδο, η επιφάνεια της λίμνης καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα πάγου για 15 περίπου μέρες (συνήθως τέλη Ιανουαρίου- μέσα Φεβρουαρίου) και παρατηρείται το φαινόμενο του ολικού παγετού, με τη θερμοκρασία να είναι κάτω από το μηδέν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να αγγίξουν και τους -20°C.