Ο καιρός στην Κάσο

 

Η Κάσος είναι το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο και στα βόρεια βρέχεται από το Καρπάθιο πέλαγος (που αποτελεί τμήμα του νοτίου Αιγαίου) και στο νότια βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος.

Ο καιρός εδώ είναι παρόμοιος με αυτόν του δωδεκανησιακού συμπλέγματος στο οποίο ανήκει και το κλίμα χαρακτηρίζεται εύκρατο και υγιεινό. Το σημείο όμως στο οποίο βρίσκεται, καθιστά το νησί ευάλωτο στους  σφοδρούς ανέμους, ανεξαρτήτως εποχής. Χαρακτηριστικό είναι ότι το στενό πέρασμα ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο που είναι 4 ναυτικά μίλια και ορίζεται από τη βραχονησίδα Στρογγυλή μέχρι το νότιο ακρωτήρι Άγιοι Θεόδωροι στην Κάρπαθο, θεωρείται το πιο τρικυμιώδες σημείο στις ελληνικές θάλασσες.

Πολλές φορές, οι αέρηδες που φυσούν στο πέλαγος, δεν εξασθενούν  κοντά στο λιμάνι και τις ακτές της Κάσου, αλλά αντίθετα μπορεί και να ενδυναμώνονται. Αυτό οφείλεται στα βουνά της νότιας πλευράς του νησιού, που δημιουργούν τους λεγόμενους καταβατικούς ανέμους που έχουν μεγάλη ένταση και προκαλούν θαλασσοταραχή στα παράλια. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα πλοία δυσκολεύονται να δέσουν στο λιμάνι  λόγω του δυνατού αέρα. Άλλωστε, ακόμα και το όνομα της Κάσου προέκυψε από το φοινικικό «Κας», που σημαίνει αφρός της θάλασσας και παραπέμπει στις καιρικές συνθήκες της περιοχής. 

Το καλοκαίρι στην Κάσο ξεκινάει από τα τέλη Μαΐου, οπότε και παρατηρείται μια αύξηση της θερμοκρασίας και συνεχείς μέρες ηλιοφάνειας. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι θερμότεροι μήνες του χρόνου, αλλά η ζέστη σε γενικές γραμμές είναι ανεκτή εξαιτίας των μελτεμιών. Τα μελτέμια, οι τοπικοί ξηροί βόρειοι άνεμοι που εκδηλώνονται στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο, εντείνονται κυρίως το πρωί και το μεσημέρι και κοπάζουν το βράδυ. Η δροσιά που χαρίζουν δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για διακοπές: υποφερτή ζέστη που ευνοεί τις βουτιές, αλλά χωρίς τον ανυπόφορο καύσωνα. Μετά τη δύση του ηλίου η υγρασία που επικρατεί στις παραθαλάσσιες περιοχές, όπως στο Φρυ, στον Εμπορειό και στην περιοχή του Αντιπέρατου, αλλά ακόμα και στα χωριά του νησιού που βρίσκονται λίγο ψηλότερα, ρίχνει αισθητά τη θερμοκρασία και καλό είναι να έχεις μαζί σου μια ζακέτα.

Το φθινόπωρο ο υδράργυρος υποχωρεί αισθητά, αλλά η ηλιοφάνεια διατηρείται μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Από τότε και μετά, δε λείπουν μεγάλης έντασης αλλά σύντομης διάρκειας βροχοπτώσεις.  

Ο χειμώνας στην Κάσο είναι ήπιος, με βροχές αλλά χωρίς χιονοπτώσεις και με τη θερμοκρασία να μην αγγίζει ποτέ τους 0 ℃.

Η άνοιξη είναι περίοδος που ανεβαίνει η θερμοκρασία και εναλλάσσονται οι μέρες ηλιοφάνειας, με μέρες έντονης συννεφιάς και μέρες με μικρές βροχοπτώσεις.