Η Δονούσα

εντοπίζεται στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, ανάμεσα σε Νάξο και Αμοργό και είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες προς το βορρά.

Σε συνδυασμό με το ότι βρίσκεται κοντά στο Ικάριο πέλαγος και μάλιστα το «βλέπει» κατά μέτωπο, έχει την ιδιομορφία να ταλαιπωρείται από σφοδρούς ανέμους, την ίδια ώρα που σε διπλανά νησιά μπορεί να επικρατεί σχετική νηνεμία.

Άλλωστε, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο κατά τους χειμερινούς μήνες να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα πλοία το περίφημο στενό των Μακάρων ή να δέσουν στο λιμάνι λόγω του δυνατού αέρα. 

kairos-donousa-small-cyclades-donousa-greece-stemajourneys.com.jpg
 
 

Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι στη Δονούσα ξεκινάει ουσιαστικά από το Μάιο και τελειώνει στις αρχές Οκτωβρίου. Η θερμοκρασία μπορεί να ξεκινάει από τους 25 ℃ (από τον Ιούνιο κι έπειτα) και συνήθως δεν ξεπερνά τους 32-35 ℃ καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα μελτέμια, οι τοπικοί άνεμοι που εκδηλώνονται στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο, συναντώνται εντονότερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και εντείνονται κυρίως τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες και κοπάζουν το βράδυ. Η δροσιά που χαρίζουν δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για διακοπές: ανεκτή ζέστη που ευνοεί τις βουτιές, αλλά χωρίς τον ανυπόφορο καύσωνα. Μετά τη δύση του ηλίου η υγρασία που επικρατεί  δημιουργεί «ψύχρα» στην ατμόσφαιρα, κυρίως δίπλα στη θάλασσα, και επιβάλλει να έχεις μαζί σου ζακέτα ή φούτερ.

Φθινόπωρο-Χειμώνας-Άνοιξη

Το φθινόπωρο η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 19-20 ℃ και είναι εποχή με αρκετή ηλιοφάνεια, αλλά και μεγάλης έντασης βροχές.

Ο χειμώνας στη Δονούσα διαρκεί λίγο και χαρακτηρίζεται από τους σφοδρούς ανέμους, τη μεγάλη υγρασία και τις έντονες βροχοπτώσεις.

Η άνοιξη είναι εποχή που εναλλάσσονται η ηλιοφάνεια και οι συννεφιές που μπορεί να οδηγήσουν και σε μικρής διάρκειας, αλλά μεγάλης έντασης καταιγίδες.