Καιρός 

αμοργος


Η Αμοργός είναι νησί στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, έχοντας παρόμοιο καιρό με τα υπόλοιπα νησιά του κυκλαδίτικου συμπλέγματος. Ένα όμως μοναδικό χαρακτηριστικό της είναι η ομίχλη, φαινόμενο που παρατηρείται στις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο ακόμα και το καλοκαίρι, όταν δεν πνέουν τα μελτέμια. Άλλο ένα αξιοπερίεργο που παρατηρείται στην Αμοργό είναι η μεγάλη διαφορά της θερμοκρασίας από ένα σημείο του νησιού σε ένα άλλο, λόγω των υψομετρικών διαφοροποιήσεων που συναντά κανείς εδώ. Μπορεί π.χ. στην Αιγιάλη το θερμόμετρο να δείχνει 27℃, ενώ σε ένα σημείο λίγο πριν τη Χώρα το θερμότερο να δείχνει 22℃. Άλλωστε, πρόκειται για ένα νησί με τρεις κορυφές που ξεπερνούν τα 600 μέτρα. 


 

Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι στην Αμοργό ξεκινάει ουσιαστικά από το Μάιο και τελειώνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται στους 32-35 ℃ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μήνες που είναι και οι θερμότεροι του χρόνου. Αυτούς τους δύο μήνες εμφανίζονται και τα μελτέμια, οι τοπικοί ξηροί βόρειοι άνεμοι που εκδηλώνονται στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο και εντείνονται κυρίως το πρωί και το μεσημέρι και κοπάζουν το βράδυ. Η δροσιά που χαρίζουν δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για διακοπές: ανεκτή ζέστη που ευνοεί τις βουτιές, αλλά χωρίς τον ανυπόφορο καύσωνα. Μετά τη δύση του ηλίου η υγρασία που επικρατεί στις παραθαλάσσιες περιοχές δημιουργεί «ψύχρα» στην ατμόσφαιρα, κατεβάζει τη θερμοκρασία και επιβάλλει να έχεις μαζί σου ζακέτα ή φούτερ.

vrahia-amorgos-stemajourneys.com.jpg
stena-dromakia-amorgos-stemajourneys.com.jpg

Φθινόπωρο

Το φθινόπωρο αρχίζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τα μελτέμια να υποχωρούν και τους βόρειους ανέμους να στρέφονται σε δυτικούς και νότιους, ανεβάζοντας αρκετά τα επίπεδα υγρασίας και δημιουργώντας πολλές φορές πυκνές νεφώσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι στο νησί επικρατεί κακοκαιρία, ενώ γύρω του ο ήλιος λάμπει στη θάλασσα. Τα σύννεφα που διασχίζουν την Αμοργό, μένουν στα βουνά και δημιουργούν τη γνωστή ομίχλη. Παρόλα αυτά, οι βροχές δεν είναι συχνό φαινόμενο. Από τον Οκτώβριο και μετά, κάποια μπουρίνια κάνουν την εμφάνισή τους και μάλιστα με «βίαιο» τρόπο, με αποτέλεσμα να πέφτουν στο νησί τεράστιες ποσότητες νερού μέσα σε λίγη ώρα. 

panselinos-amorgos-stemajourneys.com.jpg
paralia-aegiali-amorgos-stemajourneys.com.jpg

Χειμώνας-Άνοιξη

Ο χειμώνας στην Αμοργό διαρκεί λίγο και χαρακτηρίζεται από τους σφοδρούς ανέμους, την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τις λίγες βροχοπτώσεις, αλλά η νυχτερινή υγρασία που επικρατεί, αναπληρώνει την έλλειψη της βροχής. Προφανώς, όπως και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, ποτέ δεν εμφανίζονται χιονοπτώσεις και ο υδράργυρος δεν υποχωρεί κάτω από το μηδέν. 

Η άνοιξη είναι εποχή που εναλλάσσονται η ηλιοφάνεια και οι συννεφιές, που μπορεί να οδηγήσουν και σε μικρής διάρκειας αλλά μεγάλης έντασης καταιγίδες. Η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει, αλλά δεν ξεπερνά τους 18 ℃-20 ℃.
 

anemomyloi-amorgos-stemajourneys.com.jpg
sunset-amorgos-stemajourneys.com.jpg
fragkosykia-amorgos-stemajourneys.com.jpg
paralia-me-vrahia-amorgos-stemajourneys.com.jpg
sunrise-amorgos-stemajourneys.com.jpg
potamos-xwrio-amorgos-stemajourneys.com.jpg