Γενικές Πληροφορίες

www.stemajourneys.com-florina-greece-223.jpg

Φλώρινα

 
 

Γεωμορφολογιεσ

Η Φλώρινα είναι πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 670 περίπου μέτρων και έχει έκταση 150.634 στρεμμάτων, με πληθυσμό 15.000 περίπου κατοίκους. Απέχει 570 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 160 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.

Συνιστώντας το βορειοδυτικό σύνορο της Ελλάδας στα σύνορα με Αλβανία και ΠΓΔΜ, αποτελεί ταυτόχρονα το οικονομικό κέντρο και εμπορικό σταυροδρόμι της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, ανήκει στο εθνικό δίκτυο των 22 ευρωπαϊκών πόλεων με ποτάμια.

Προσφέρει πολλές εναλλαγές εικόνων, αφού έχει τοπία ορεινού, ημιορεινού και πεδινού χαρακτήρα. Τα βουνά  που την περιβάλλουν είναι οι ορεινοί όγκοι Βόρας (ή αλλιώς Καϊμακτσαλάν, 2.524 μ.), Βαρνούντας (ή αλλιώς Περιστέρι, 2.334 μ.), και Βέρνον (Βίτσι, 2.128 μ.). Ο Σακουλέβας είναι το ποτάμι που διασχίζει τον οικισμό (και διαρρέει σχεδόν όλο το νομό Φλώρινας), με τα σπίτια να βρίσκονται χτισμένα και στις δύο όχθες του. Το χειμώνα συνήθως έχει νερό, ενώ το καλοκαίρι στερεύει. 

 

www.stemajourneys.com-florina-greece-235.jpg

Το «σινιάκι», η παγωμένη ομίχλη που σκεπάζει την πόλη συνήθως τον Ιανουάριο, μπορεί να διαρκέσει ακόμη και για αρκετές εβδομάδες με αποτέλεσμα τη χαμηλή ορατότητα και την διατήρηση της θερμοκρασίας ακόμη και κάτω από τους 0 °C καθόλη την διάρκεια της ημέρας.

 

Η πόλη

H Φλώρινα, είχε διαφορετικές ονομασίες ανά τους αιώνες: «Φλωρίνε» για τους τούρκους, «Λέριν» για τους ντόπιους χωρικούς, «Χλέρνου» για τους Βλάχους, «Φολορίνα» για τους Αλβανούς και «Φουρούν» για τους Τάταρους, που ήταν στην υπηρεσία του Αλή Πασά. Ο τούρκος περιηγητής Εβλιγιά Τσεμπελή του 17ου αιώνα κάνει λόγο για την «πόλη των φλουριών ή των πουλιών φλώρων».

Ο αστικός ιστός χαρακτηρίζεται από τα δείγματα νεοκλασικής και μακεδονικής αρχιτεκτονικής στις όχθες του ποταμού, ενώ δε λείπουν και οικοδομήματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου με το Δημαρχείο, τα δικαστήρια και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας του 1930, είναι ο 2ος σπουδαιότερος οικιστικός πυρήνας, μετά από αυτόν στις όχθες του ποταμιού. Η πλατεία Ηρώων είναι αυτή που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη φωτιά τα Χριστούγεννα.

Πάνω από την πόλη δεσπόζει ο λόφος του Αγίου Παντελεήμονα, με το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και τον εμβληματικό σταυρό ύψους 33 μέτρων (όσα και τα χρόνια του Χριστού), ο οποίος όταν φωτίζεται τη νύχτα, δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται στον αέρα. Το τεράστιο αυτό σύμβολο της χριστιανοσύνης εγκαταστάθηκε εκεί από τον Επίσκοπο Αυγουστίνο Καντιώτη το 1971 και προσεγγίζεται με τα πόδια μέσω μιας καταπράσινης διαδρομής.

Η πόλη έχει να επιδείξει μια-τηρουμένων των αναλογιών- μεγάλη αγορά με κάθε είδους μαγαζιά (ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη). Εδώ υπάρχουν ακόμα πολλά καταστήματα, παραδοσιακά καφενεία, καφετέριες δίπλα στο ποτάμι, μπυραρίες, μπαράκια, τσιπουράδικα με ζωντανή μουσική, ταβέρνες και εστιατόρια.

Η Βιομηχανική Περιοχή Φλώρινας άρχισε να λειτουργεί το 1986, αφού υπάρχει πληθώρα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής, της μεταποίησης, του εμπορίου, των τροφίμων, ποτών , αναψυκτικών και φυσικού ανθρακούχου νερού, επίπλων, ξυλείας,  μετάλλου και άλλων.

Η Φλώρινα έχει 5 ναούς, με τον πολιούχο της πόλης Άγιο Παντελεήμονα να είναι ο σημαντικότερος. Μάλιστα, η ημέρα της γιορτής του αγίου (27 Ιουλίου) είναι επίσημη αργία για την πόλη. Οι υπόλοιπες εκκλησίες στην περιοχή  είναι ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Νικόλαος και η Αγία Παρασκευή. Πάνω στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα υπάρχουν και το εκκλησάκι του αγίου και στην κορυφή του λόφου δίπλα από τον τεράστιο σταυρό το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

 

Παραδόσεις

Στην πόλη υπάρχουν κάποιοι δίγλωσσοι κάτοικοι που εκτός από ελληνικά, μιλούν και τη Σλαβομακεδονική γλώσσα, γνωστή και ως «ντόπικα». 

Στη Φλώρινα πολλοί ντόπιοι χρησιμοποιούν την ευχή «καλή ευκολία», υπονοώντας την ομαλή και επιθυμητή εξέλιξη των πραγμάτων.

 
genikes-plirofories-florina-greece-01-stemajourneys.com.jpg

Η πόλη-«μούσα» του βραβευμένου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου αποτέλεσε το σκηνικό σε 3 ταινίες του, «Τοπίο στην ομίχλη», «Ο Μελισσοκόμος» και «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», με τα εντυπωσιακά αρχοντικά κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα να ‘’κλέβουν την παράσταση’’.

 

Πολιτισμός

Ο πολιτισμός, τα γράμματα και οι τέχνες είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου, κάτι που αντανακλάται και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν έδρα ή παράρτημα στην πόλη. Αυτή η μικρή εναλλακτική φοιτητούπολη με μερικές χιλιάδες φοιτητές, φιλοξενεί σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και παράρτημα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής).

Η πληθώρα μουσείων και χώρων τέχνης επιβεβαιώνει το καλλιτεχνικό πνεύμα που διακατέχει την πόλη: Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, Βυζαντινό Μουσείο Φλώρινας, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Λαογραφικό Μουσείο Φλώρινας της ‘’Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας’’, Λαογραφικό Μουσείο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας “Αριστοτέλης”, Πινακοθήκη Καλλιτεχνών Φλώρινας.

Θεωρείται πόλη των καλλιτεχνών, έχοντας αναδείξει πολλούς ζωγράφους, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Επίσης έχει τεράστια παράδοση σε διαφόρων ειδών συλλόγους με αθλητικές, χορευτικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως ο Φ.Σ.Φ. «Αριστοτέλης» που ιδρύθηκε το 1941, η «Στέγη Φιλότεχνων Φλώρινας», η «Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας», η «Εταιρεία Γραμμάτων και τεχνών».

Η Φλώρινα έχει μεγάλη παράδοση και στην ξιφασκία, αφού μεγάλο ποσοστό των ντόπιων ασχολείται με αυτήν. Μάλιστα, η πόλη έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις, με πολλούς αθλητές της να έχουν καταξιωθεί παγκοσμίως.

 
genikes-plirofories-florina-greece-02-stemajourneys.com.jpg
 

Προσωπικότητες

Γνωστές προσωπικότητες από τη Φλώρινα ήταν ο γλύπτης Δημήτρης Καλαμάρας (1924-1997), ο γλύπτης Νίκος Δογούλης (1937-2013), ο ζωγράφος Στερίκας Κούλης (1922-1995) οι οποίοι διέπρεψαν ξεπερνώντας τα τοπικά όρια, αλλά και ο δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής Φλώρινας και Υφυπουργός Αθλητισμού με το ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης, ο ζωγράφος Πάνος Παπαζάχος, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Αλέξης Αλεξούδης, η 1η Ελληνίδα ολυμπιονίκης και μετέπειτα πολιτευτής Βούλα Πατουλίδου και ο λαϊκός cult τραγουδιστής Γιάννης Φλωρινιώτης. 

 

www.stemajourneys.com-florina-greece-154.jpg