Γενικές Πληροφορίες
Αμοργός, Κυκλάδες

 
 
 
 
 
 
 
www.stemajourneys.com-amorgos-1183.jpg

Η Αμοργός είναι νησί στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, με έκταση 121.464 τ.χλμ. και επίμηκες σχήμα. Ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο, τις μικρές Κυκλάδες και την Αστυπάλαια, αποτελώντας την φυσική δίοδο των Κυκλάδων προς τα δωδεκάνησα. 

Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα -που είναι το κύριο λιμάνι- και την Αιγιάλη στα βόρεια του νησιού. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά και τη Ραφήνα, με τα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.

Έχει μήκος ακτογραμμής 126 περίπου χιλιόμετρα, με μεγάλο τμήμα των ακτών της να είναι απόκρημνο και βραχώδες που καταλήγει απότομα στη θάλασσα. 

landscape-amorgos-stemajourneys.com.jpg

μορφολογια

Χαρακτηρίζεται από το άγριο, ορεινό τοπίο και τις έντονες υψομετρικές διαφορές ανάμεσα στις περιοχές του νησιού που διαμορφώθηκαν πριν από 700.000 περίπου χρόνια, με την καταβύθιση μεγάλων χερσαίων τμημάτων και τον σχηματισμό του νησιώτικου όγκου της.

altitude-amorgos-stemajourneys.com.jpg

υψομετρο

Η ψηλότερη κορυφή είναι ο Κρούκελλος ή Κρίκελος (822 μέτρα) και ακολουθούν ο Προφήτης Ηλίας στο κέντρο του νησιού (698 μέτρα) και ο Κόρακας (630 μέτρα) στα δυτικά. 

geology-amorgos-stemajourneys.com.jpg

γεωλογια

Αρχαιότερο πέτρωμα που συναντάται είναι ο σχιστόλιθος και νεώτερο ο ασβεστόλιθος, τα οποία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού. Κάποτε στην Αμοργό λειτουργούσαν και μεταλλεία βωξίτη στο βουνό του Κρίκελου.

www.stemajourneys.com-amorgos-879.jpg

Γύρω από την Αμοργό υπάρχουν μικρά ακατοίκητα νησάκια και βραχονησίδες, το Μικρό και Μεγάλο Βιόκαστρο, η Πεταλίδα, ο Άνυδρος, η Φελούκα, ο Πρόσκοπος, ο Παρασπρόσκοπος,  η Ψαλίδα, η Γραμβούσα το Άτιμο και η Νικουριά. Μάλιστα, η Γραμβούσα και η Νικουριά έχουν πανέμορφες παραλίες, οι οποίες είναι προσβάσιμες με καραβάκια. 

 

Αν και κυκλαδονήσι με την τυπική αραιή και θαμνώδη βλάστηση με σχίνους, πρίνους και φρύγανα, δε λείπουν και οι εύφορες κοιλάδες των Καταπόλων, της Κάτω Μεριάς και της Αιγιάλης με πυκνούς ελαιώνες, αμπέλια, κηπευτικά και λίγα δημητριακά.

 

 
church-amorgos-stemajourneys.com.jpg
ship-amorgos-stemajourneys.com.jpg
rock-amorgos-stemajourneys.com.jpg

www.stemajourneys.com-amorgos-515.jpg

Η Αμοργός έχει γίνει πλέον παγκοσμίως γνωστή για την ποικιλία ενδημικών φυτών (τουλάχιστον 50 είδη της αμοργιανής χλωρίδας είναι ενδημικά), με κάποια από τα πολύ σπάνια βότανά της να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. 

Άλλος ένας ακόμα λόγος που το νησί έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη είναι η γαλλική παραγωγή του Λυκ Μπεσόν «Το απέραντο Γαλάζιο» (Le Grand Bleu) που γυρίστηκε εδώ το 1988 με τους  Ζαν Μαρκ Μπαρ, Ζαν Ρενώ και Ροζάνα Αρκέτ.

Η ταινία κέρδισε το 1989 το βραβείο Σεζάρ καλύτερης μουσικής και προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, διαφημίζοντας την Αμοργό στα πέρατα του κόσμου. Το 2017 έγινε η αναβίωση της ταινίας με δύτες να φτάνουν από όλο τον κόσμο, τιμώντας έτσι τους συντελεστές και ξαναζωντανεύοντας αλλοτινές μνήμες.

 

thea-hozoviotissa-amorgos-stemajourneys.com.jpg
rugged-landscape-amorgos-stemajourneys.com.jpg
church-agia-anna-amorgos-stemajourneys.com.jpg

 

www.stemajourneys.com-amorgos-918.jpg

Οι 2.000 περίπου μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με τον τουρισμό, την κτηνοτροφία, τη γεωργία (αρωματικά φυτά) και την αλιεία. 

 

Η γεωμορφολογία του νησιού ανάγκασε τους κατοίκους να δημιουργήσουν οικισμούς σε συγκεκριμένα σημεία, στην λεγόμενη Κάτω Μεριά, την Πάνω Μεριά, τη Μέσα Μεριά. Η Μεγάλη Στράτα, ο δρόμος που κάποτε ένωνε τη Χώρα με την Πάνω Μεριά, σήμερα συνιστά πεζοπορικό μονοπάτι.

Στην Αμοργό υπάρχει Κέντρο Υγείας και 3 περιφερειακά ιατρεία. Για τα δύσκολα περιστατικά οι ασθενείς μεταφέρονται με ελικόπτερο ή με πλοίο στη Νάξο, τη Σύρο ή την Αθήνα.

 

 
agios-georgios-varsamitis-amorgos-stemajourneys.com.jpg
karavi-amorgos-stemajourneys.com.jpg
agogiatis-amorgos-stemajourneys.com.jpg

 

www.stemajourneys.com-amorgos-722.jpg

Η Αμοργός μέχρι τη δεκαετία του 2000 απευθυνόταν στους εναλλακτικούς ταξιδιώτες, τους γυμνιστές και τους campers, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει τη γκάμα των επισκεπτών της. 

 

Η τουριστική σεζόν ξεκινά το Μάιο και κλείνει μετά τον Σεπτέμβριο, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν πολλές φορές τους 15.000. Οι περισσότεροι είναι Γάλλοι, Ιταλοί και Έλληνες.

Το νησί αποτελεί επίσης ιδανικό προορισμό για πεζοπορία. Υπάρχουν μονοπάτια με αφετηρία και τέρμα σε κάποιον οικισμό, προσφέροντας στους περιπατητές εντυπωσιακές εναλλαγές φυσικού τοπίου.

 
romantic-couple-amorgos-stemajourneys.com.jpg
xwmatodromoi-amorgos-stemajourneys.com.jpg
chora-amorgos-stemajourneys.com.jpg
www.stemajourneys.com-amorgos-2416.jpg

Αν και υπάρχει συγκοινωνία, το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις στο νησί, αφού πολλά σημεία είτε δεν είναι προσβάσιμα από το ΚΤΕΛ, είτε τα δρομολόγια δεν είναι συχνά. 

υποδομεσ

Η Αμοργός έχει αρκετά χωριά που εκτός από φυσική ομορφιά, παρέχουν και διάφορες τουριστικές υπηρεσίες. Αυτά είναι η Αιγιάλη, ο Ποταμός, η Λαγκάδα, τα Θολάρια, η Χώρα και τα Κατάπολα. Άλλοι μικρότεροι οικισμοί -που μπορεί να υστερούν σε υποδομές, αλλά όχι σε ομορφιά και αξίζουν ένα πέρασμα- είναι οι οικισμοί Καμάρι, Βρούτση, Κάτω Πύργος, Αρκεσίνη, Ραχούλα, Κολοφάνα, Καλοταρίτισσα και Μαύρη Μύτη.

 

 
panoramiki-aegiali-amorgos-stemajourneys.com.jpg
walking-downstairs-hozoviotissa-stemajourneys.com.jpg

Εδώ λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία της απελευθερωμένης Ελλάδας τη δεκαετία του 1820 με χρήματα της μονής της Χοζοβιώτισσας, σύμφωνα με επιγραφή στο κτίριο του σημερινού επαγγελματικού λυκείου του νησιού.

cafe-amorgos-stemajourneys.com.jpg

Τα πελαργόνια που στολίζουν μπαλκόνια και ζαρντινιέρες, οι βοκαμβίλιες και οι φραγκοσυ¬κιές, χαρίζουν μια πολύχρωμη νότα μέσα στους οικισμούς του νησιού.

www.stemajourneys.com-amorgos-4270.jpg
 

Η ΑμοργΟς εΙναι νησΙ με ιδιαΙτερες παραλΙες  που ξεχωρΙζουν για τα καταγΑλανα νερΑ τους, κΑποιες εκ των οποΙων εΙναι αμμΩδεις και Αλλες βοτσαλωτΕς.

Δες αναλυτικά όλες τις παραλίες ΕΔΩ.

 
 

Τα χωριά της Αμοργού

 

θρησκευτικα facts για την Αμοργο:

1.

Στην Αμοργό υπάρχουν 370 περίπου εκκλησίες που, μάλιστα, έχουν μια κατασκευαστική λεπτομέρεια που τις διαφοροποιεί σε σχέση με τους ναούς στα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Ο θόλος εδώ κατασκευάζεται από πλατιές πλάκες σε 2 επίπεδα, με τη μια να είναι κάτω και τη διπλανή από πάνω, σαν τα κεραμίδια, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό αισθητικό αποτέλεσμα. 

2.

Οι πιο σημαντικές εκκλησίες του νησιού είναι η μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας που είναι το αρχαιότερο μοναστήρι στις Κυκλάδες, η μονή του Αγίου Γεωργίου του Βαρσαμίτη, η Παναγία Πανοχωριανή (Λαγκάδα), η Παναγία Καταπολιανή, οι Άγιοι Ανάργυροι και η Ευαγγελίστρια (Κατάπολα), οι Άγιοι Ανάργυροι (Θολάρια), η Κερά Λεούσα, ο Άγιος Θαλέλαιος, ο Άγιος Θωμάς και του Σταυρού (Χώρα).

3.

Η μονή του Αγίου Γεωργίου του Βαρσαμίτη αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα το Υδρομαντείο του Απόλλωνα, τόπος χρησμών σαν το μαντείο των Δελφών. Μάλιστα, μέχρι το 1967 καμία σημαντική απόφαση για το μέλλον δεν λαμβανόταν (γάμοι, αρραβώνες ή ταξίδια), αν δεν είχε προηγηθεί η έγκριση και το «αγίασμα» από τον ιερέα στο σημείο της πηγής.

4.

Στην Αμοργό και πιο συγκεκριμένα στην Κάτω Μεριά, πραγματοποιείται ίσως το μεγαλύτερο παραδοσιακό πανηγύρι στις Κυκλάδες, αυτό της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου με πολύ φαγητό, ντόπια κρέατα και χορό που κρατάει μέχρι το πρωί.

!

Η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στη Χώρα είναι πιθανόν η μικρότερη εκκλησία στην Ελλάδα, αφού στο εσωτερικό της χωράνε μόλις 3 άνθρωποι. 

www.stemajourneys.com-amorgos-4266.jpg
 

Στα βορειοανατολικά της Αμοργού, ένα κομμάτι του νησιού είναι ενταγμένο στο NATURA 2000, το ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών για τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων και της άγριας χλωρίδας και πανίδας. 

Η περιοχή είναι σημαντική για την αναπαραγωγή και τη διέλευση αρπακτικών πτηνών, με την ονομασία «Βόρεια Αμοργός και Κύναρος, Λεβίθα, Μαυριά, Γλάρος και θαλάσσια ζώνη» και θεωρείται Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος (TKE-SCI). Στο προστατευόμενο κομμάτι ανήκουν το νησάκι της Νικουριάς και άλλες βραχονησίδες που χαρακτηρίζονται ως Ειδική Ζώνη Προστασίας με ονομασία «Νήσος Αμοργός Β-Α τμήμα και νησίδες Ψαλίδα, Γραμβούσα, Νικουριά, Μικρό και Μεγάλο Βιοκάστρο, Κραμβονήσι και Πεταλίδι».

 
 

35 είδη πουλιών

  • Η ορνιθοπανίδα του νησιού περιλαμβάνει τουλάχιστον 35 είδη πουλιών που φωλιάζουν εδώ, μεταξύ των οποίων και απειλούμενα είδη αρπακτικών, όπως ο σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), ο πετρίτης (Falco peregrinus), ο μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), και η αετογερακίνα (Buteo rufinus).
  • Ο ασημόγλαρος (Larus cacchinans) και ο σπάνιος αιγαιόγλαρος (Larus audouinii), ο αρτέμης (Calonectris diomedea), ο μύχος (Puffinus yelkouan) και ο θαλασσοκόρακας (Phalacrocorax aristotelis), είναι μερικά από τα θαλασσοπούλια που φωλιάζουν στα ερημονήσια γύρω από την Αμοργό.

ερπετα

Από τα ερπετά εδώ συναντάται το ακίνδυνο φίδι λαφίτης της Αμοργού και το αγιόφιδο (telescopus fallax), το σαμιαμίδι (Hemidactylus turcicus), η αιγαιόσαυρα (Podarcis erhardii), ο έρυξ (Eryx jaculus), καθώς και δύο είδη αμφιβίων, ο βάτραχος (Rana ridibunda)  και ο πρασινόφρινος (Bufo viridis).

 

Σπάνια είδη χλωρίδας

 
  • Η αφάνα (Genista acanthoclada), η κόνυζα (Dittrichia viscosa), το ελίχρυσο (Helichrysum stoechas), η κίτρινη παπαρούνα (GJauciumflavum), το κρίταμο, (Crithmum maritimum), η κάππαρη (Capparis spinosa), το θυμάρι (Coridothymus capitatus) και ο εχίνωψ ο ακανθότατος (Echinops spinosissim us), είναι μερικά φυτά που ανθίζουν στην αμοργιανή φύση την περίοδο του καλοκαιριού. Λίγο αργότερα το φθινόπωρο καλοσωρίζει ο κρόκος (Crocus laevigatus), η κρεμμυδασκέλα (Urginea maritime), το κολχικό το ποικίλο (Colchicum variegatum), η ατρακτυλίς η κομμιοφόρος (Atractylis grummifera) και το ρείκι (Erica manipuliflora).

  • Σπάνια είδη χλωρίδας αποτελούν και το ελίχρυσο το αμοργιανό (Helichrysum amorginum), η αμοργινή καμπανούλα (Campanula amorgina), το αγριογαρίφαλο, ο αμοργινός δίανθος (Dianthus fruticosus subsp. amorginus), το αμοργινό ερύσιμο (Erysimum amorginum), το αμοργινό ηρύγγιο (Eryngium amorginum) και το αμοργινό γάλιο (Galium amorginum).
  • Ένα από τα σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας που απαντάται στην Αμοργό είναι ο φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrasti), ένα ενδημικό είδος του νοτίου Αιγαίου που επιβίωσε από την εποχή που η Ελλάδα είχε τροπικό κλίμα. Συστάδες με φοίνικες του Θεόφραστου διασώζονται στις εκβολές ρεμάτων (Άγιοι Σαράντα, Κάτω Κάμπος, Φοινικιές) και πάνω από την εμβληματική παραλία της Αγίας Άννας.
  • Πάνω από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας και στις σχισμές των βράχων σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τη θάλασσα, συναντώνται το σπάνιο ορίγανο το πληκτροφόρο (Origanum calcaratum), συγγενικό του δίκταμου, η κίτρι¬νη σκορτζονέρα η εξαίρετη (Scorzonera eximia), η παλαιογεωγραφική πυρφυροκόκκινη κενταύρια του Ολιβιέ (Centaurea oliveriana) και η νησιώτικη ρίγανη (Origanum onites).
www.stemajourneys.com-amorgos-2497.jpg
www.stemajourneys.com-amorgos-1868.jpg