Συνιστώντας έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς στην Ελλάδα, οι Πρέσπες είναι μια σπουδαία εναλλακτική επιλογή για να επιλέξει κάποιος για τις διακοπές του.

Συνδυάζοντας πλουραλισμό εικόνων αστείρευτης φύσης και δραστηριοτήτων πάνω και γύρω από τις λίμνες, πληθώρα επιλογών διαμονής αλλά και εκπληκτικό φαγητό σε εστιατόρια και παραδοσιακά ταβερνάκια, αυτό το κομμάτι γης στην εσχατιά της χώρας απευθύνεται σε όλους και ολόχρονα.

Αναμφισβήτητα, η εποχή που αξίζει περισσότερο είναι η άνοιξη γιατί η αναγέννηση της φύσης φέρνει στον τόπο χιλιάδες αποδημητικά πουλιά που κατακλύζουν την περιοχή. Ερωδιοί, κορμοράνοι, ροδοπελεκάνοι αλλά και τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου, οι αργυροπελεκάνοι, συρρέουν στις λίμνες, καθιστώντας το οικοσύστημα ένα από τα σπουδαιότερα στον κόσμο. Μάλιστα, οι τελευταίοι, δημιουργούν τη µεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία στον πλανήτη με πάνω από 1.200 ζευγάρια.

 

Επιλέγοντας για διαμονή ένα από τα χωριά που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες (Ψαράδες, Μικρολίμνη, Άγιος Αχίλλειος, Πλατύ, Λαιμός, Άγιος Γερμανός, Βροντερό, Οξυά), είσαι πολύ κοντά σε κάθε σημείο ενδιαφέροντος της περιοχής.

Άλλωστε, όλα απέχουν μεταξύ τους μόλις λίγα χιλιόμετρα.

diakopes-prespes-greece-02-stemajourneys.com.jpg
diakopes-prespes-greece-04-stemajourneys.com.jpg

Στα παραδοσιακά καφενεία οι ντόπιοι θα σου διηγηθούν ιστορίες από το παρελθόν, ενώ στα παντοπωλεία θα βρεις τα περίφημα τοπικά προϊόντα, όπως φασόλια σε όλες τις ποικιλίες και τα μεγέθη (φασόλια γίγαντες, φασόλια ελέφαντες, κόκκινα φασόλια, μαύρα φασόλια), παστά ψάρια της λίμνης (τσιρόνι και παστό γριβάδι), εξαιρετικό τσίπουρο και κρασί, μαρμελάδες, μέλι, γλυκά του κουταλιού και πιπεριές Φλωρίνης. Στα ταβερνάκια και τα εστιατόρια της περιοχής, μπορείς να δοκιμάσεις διαφορετικές συνταγές με βάση το φασόλι, πρώτης ποιότητας κρέατα και φρέσκα ψάρια από τις λίμνες.

 

                Οι διακοπές στις Πρέσπες

 

 

προσφέροντας γερές δόσεις χαλάρωσης στον αγχώδη αστό, πρόσφορο έδαφος για περισυλλογή και με την υπόκωφη ενέργεια της φύσης να κυριεύει, επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: ότι ο άνθρωπος είναι κι αυτός ένα κομμάτι της φύσης και -σίγουρα- όχι το σπουδαιότερο.