Διακοπές στην Καστοριά

 
diakopes-kastoria-01-stemajourneys.com.jpg

Οι διακοπές στην Καστοριά συνιστούν την ιδανική επιλογή για γνωριμία με τοπία φυσικής ομορφιάς που αιχμαλωτίζουν την ψυχή, αστικές περιηγήσεις σε ένα αστραφτερό παρελθόν και χαλάρωση σε έναν τόπο που συνδυάζει το ορεινό και το υδάτινο στοιχείο.

 
 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Με τη λίμνη να παίζει με τα χρώματα, τα βουνά να αλλάζουν πέπλα και τη φύση να ντύνεται με διαφορετικό μανδύα την κάθε εποχή, αυτό το κομμάτι γης στη Δυτική Μακεδονία ενδείκνυται για επίσκεψη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η πόλη αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς είναι προορισμός παντός καιρού, με αναρίθμητες επιλογές δραστηριοτήτων. Περπάτημα στα ορεινά μονοπάτια του Βιτσίου και του Γράμμου, off road διαδρομές στους δασικούς δρόμους, moto cross στις βουνίσιες πίστες, συλλογή μανιταριών μέσα στο δάσος, σκι στο κοντινό Χιονονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου το χειμώνα και ποταμίσιες βουτιές στον Αλιάκμονα στο περίφημο river party στο Νεστόριο το καλοκαίρι, είναι μόνο κάποιες από τις ολόχρονες δραστηριότητες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

 
 
diakopes-kastoria-02-stemajourneys.com.jpg

Η Καστοριά είναι μια μικρή φοιτητούπολη που γυρίζεται εύκολα και λόγω των εναλλαγών που προσφέρει, αποτελεί πόλο έλξης διαφορετικών ανθρώπων.

 

Στην περιοχή καταφτάνουν ζευγάρια και παρέες που έρχονται για απόδραση του σαββατοκύριακου ή χειμερινές ολιγοήμερες διακοπές, ιστορικοί που επισκέπτονται τις βυζαντινές εκκλησίες και ερευνητές που πάνε στη Σπηλιά του Δράκου και το Ενυδρείο Καστοριάς, επίδοξοι αγοραστές γούνας από όλο τον κόσμο που έρχονται στη Διεθνή Έκθεση Γούνας, φυσιολάτρες, φωτογράφοι και πτηνοπαρατηρητές. Οι ρομαντικοί περίπατοι δίπλα στη λίμνη Ορεστιάδα, οι βόλτες στην παλιά πόλη με τα γραφικά πλακόστρωτα στενά και τα περιποιημένα αλλά και ετοιμόρροπα αρχοντικά των προηγούμενων αιώνων να στέκουν ως μάρτυρες της οικονομικής ακμής της πόλης μιας άλλης εποχής, προσδίδουν μια νοσταλγική νότα στο ούτως ή άλλως ατμοσφαιρικό περιβάλλον της πόλης, ενώ μια εκπαιδευτική περιήγηση στα μουσεία και τις πάμπολλες βυζαντινές εκκλησίες ολοκληρώνουν την εικόνα του αστικού τοπίου.

 

διαμονη

Η διαμονή στην Καστοριά καλύπτεται από μια μεγάλη γκάμα επιλογών που μπορεί να ικανοποιήσει το κάθε γούστο. Μέσα στην πόλη υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία, boutique hotels, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ανακαινισμένα αρχοντικά που μετατράπηκαν σε ξενώνες, ενώ λίγο έξω από αυτή δε λείπουν και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με πισίνα, τα μικρά σαλέ, και  οι ατμοσφαιρικοί, καλαίσθητοι και περιποιημένοι ξενώνες .

Η διαμονή στην Καστοριά καλύπτεται από μια μεγάλη γκάμα επιλογών που μπορεί να ικανοποιήσει το κάθε γούστο. Μέσα στην πόλη υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία, boutique hotels, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ανακαινισμένα αρχοντικά που μετατράπηκαν σε ξενώνες, ενώ λίγο έξω από αυτή δε λείπουν και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με πισίνα, τα μικρά σαλέ, και οι ατμοσφαιρικοί, καλαίσθητοι και περιποιημένοι ξενώνες.

φαγητο

Στις  ταβέρνες  της πόλης και των γύρω χωριών θα γευτείς φασόλια σε κάθε εκδοχή (στο φούρνο, βραστά, στο πήλινο, στην κατσαρόλα), ψάρια της λίμνης ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την εποχή, εξαιρετικά γαλακτοκομικά και ντόπια κρέατα, ενώ αξίζει να δοκιμάσεις τα μήλα της περιοχής που έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε.) και τα άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στο Γράμμο και το Βίτσι. Στα παντοπωλεία -εκτός από τα φασόλια που έχουν κι αυτά χαρακτηριστεί ως προϊόντα με Π.Γ.Ε.- θα βρεις και γλυκά του κουταλιού (με εναλλακτικές γεύσεις όπως μανιτάρι και φασόλι), χυλοπίτες, βότανα, μέλι, κρασί και τσίπουρο, λικέρ από κράνα και καρύδι.

Στις ταβέρνες της πόλης και των γύρω χωριών θα γευτείς φασόλια σε κάθε εκδοχή (στο φούρνο, βραστά, στο πήλινο, στην κατσαρόλα), ψάρια της λίμνης ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την εποχή, εξαιρετικά γαλακτοκομικά και ντόπια κρέατα, ενώ αξίζει να δοκιμάσεις τα μήλα της περιοχής που έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε.) και τα άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στο Γράμμο και το Βίτσι. Στα παντοπωλεία -εκτός από τα φασόλια που έχουν κι αυτά χαρακτηριστεί ως προϊόντα με Π.Γ.Ε.- θα βρεις και γλυκά του κουταλιού (με εναλλακτικές γεύσεις όπως μανιτάρι και φασόλι), χυλοπίτες, βότανα, μέλι, κρασί και τσίπουρο, λικέρ από κράνα και καρύδι.

 

Οι διακοπές στην Καστοριά είναι η απόλυτη διαφυγή από την καθημερινότητα, η ανάγκη για αναστοχασμό σε ένα κομμάτι γης που ζέχνει ιστορία, ισορροπώντας ανάμεσα στην αναλλοίωτη βυζαντινή αίγλη και την σύγχρονη πολεοδομική παρακμή, συντροφιά με την «άγρια» γαλήνη της λίμνης Ορεστιάδας να ομορφαίνει και να επισκιάζει τα πάντα. 


 
diakopes-kastoria-03-stemajourneys.com.jpg
diakopes-kastoria-04-stemajourneys.com.jpg
diakopes-kastoria-07-stemajourneys.com.jpg
diakopes-kastoria-05-stemajourneys.com.jpg
diakopes-kastoria-06-stemajourneys.com.jpg