Επετειος Ολοκαυτωματος Κασου

 
 

Η επέτειος Ολοκαυτώματος Κάσου πραγματοποιείται για να αποδώσει φόρο τιμής στους Κασιώτες που έδωσαν τη ζωή τους για το νησί το 1824 και να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη τους στη συλλογική συνείδηση των ντόπιων.

www.stemajourneys.com-kasos-greece-754.jpg

To Ολοκαύτωμα της Κάσου είναι η πιο μαύρη σελίδα στην λαμπρή ιστορία του τόπου. Όντας μεγάλη ναυτική δύναμη της εποχής, η Κάσος συνεισέφερε τα μέγιστα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821: έδωσε τα πλοία από το στόλο της για την πατρίδα, βοήθησε στην επανάσταση στην Κρήτη με εφοδιασμό των Κρητικών και επιθέσεις στα τουρκικά οχυρά, συμμετείχε στη Ναυμαχία της Σάμου και εμπόδισε τον ανεφοδιασμό των τουρκικών στρατευμάτων στην Πελοπόννησο. Μετά την καταστολή της επανάστασης στην Κρήτη και τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του τουρκοαιγυπτιακού στόλου, ο πασάς της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή με τη βοήθεια ενός προδότη, κατέλαβε το νησί και το κατέστρεψε ολοσχερώς στις 7 Ιουνίου 1824, με θύματα πάνω από 2.000 Κασιώτες και πολλούς αιχμαλώτους για τα σκλαβοπάζαρα της Αλεξάνδρειας.

Η επέτειος Ολοκαυτώματος Κάσου περιλαμβάνει Λειτουργία στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Φρυ και λιτανεία εικόνων συνοδεία στρατιωτικής μπάντας και κατοίκων που φορούν παραδοσιακές φορεσιές, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων και άλλες εκδηλώσεις που συνήθως διαρκούν 2-3 μέρες.