Κασιωτικη κουζινα

www.stemajourneys.com-kasos-greece-447.jpg

Η κασιώτικη κουζίνα συνδυάζει τοπικά στοιχεία  με επιρροές από τη γειτονική Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Αμερική, την Αίγυπτο, την Κωνσταντινούπολη, την Ιταλία και αλλού.

Γνωστή για τα τυροκομικά της προϊόντα, η Κάσος έχει ως εμβληματικό στοιχείο της γαστρονομικής της παράδοσης, τη σιτάκα, το μαλακό κρεμώδες τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα (ανάλογα με την εποχή) που έχει βράσει επί ώρες και τρώγεται ως σάλτσα στις μακαρούνες ή μπαίνει πάνω στις κουλούρες. Οι μακαρούνες είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά που μοιάζουν με τις πέννες και σερβίρονται ή με σκόρδο ή με σιτάκα, και ως σάλτσα από πάνω έχουν καραμελωμένο κρεμμυδάκι και το λάδι στο οποίο τσιγαρίστηκε.

Το κατεξοχήν παραδοσιακό αυτό φαγητό των βοσκών, είναι και το κυρίως γεύμα στο πανηγύρι του Χριστού στις 6 Αυγούστου κατ’εξαίρεση, λόγω της νηστείας πριν το δεκαπενταύγουστο. Το επίσημο φαγητό του νησιού για τα πανηγύρια -και όχι μόνο- είναι τα περίφημα ντολμαδάκια, που φτιάχνονται μεν με τη γνωστή συνταγή, αλλά η ιδιομορφία τους έγκειται στην προετοιμασία και το μέγεθος. Οι «ντουρμά(δ)ες», όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά από τους ντόπιους, είναι πολύ πιο μικροί από τους συνηθισμένους και τυλίγονται με δεξιοτεχνία από τις νοικοκυρές σε αμπελόφυλλα σε ειδικό σχήμα. Μάλιστα, είναι τόσο μικρά, που σε ένα μόνο αμπελόφυλλο τυλίγονται 3-6 ντολμαδάκια. Τις παραμονές του πανηγυριού το δεκαπενταύγουστο στο χωριό Παναγία, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν τη διαδικασία, αλλά και να συμμετάσχουν και οι ίδιοι τυλίγοντας τα δικά τους ντολμαδάκια, υπό την καθοδήγηση των γυναικών του νησιού. Άλλο ένα δημοφιλές πιάτο των πανηγυριών και του γάμου είναι το κασιώτικο πιλάφι που είναι κόκκινο και γίνεται από ρύζι που έχει βράσει σε ζωμό κρέατος με ντομάτες. Σερβίρεται πασπαλισμένο με κανέλλα και με το κρέας σκέτο ξεχωριστά.
 

www.stemajourneys.com-kasos-greece-1770.jpg