Εθιμο του αποχαιρετισμου στο λιμανι

Στην Κάσο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια το έθιμο του αποχαιρετισμού των καλοκαιρινών επισκεπτών με λύρες, λαούτα, σούστα και μαντινάδες. Το γλέντι που στήνεται από τους ντόπιους, με χορούς και αποχαιρετιστήριους στίχους στην προβλήτα του λιμανιού την ώρα που δένει το πλοίο, δεν αφήνει ασυγκίνητους τους τουρίστες, που πολλές φορές βάζουν τα κλάματα.

Read More
Επετειος Ολοκαυτωματος Κασου

Η επέτειος Ολοκαυτώματος Κάσου πραγματοποιείται για να αποδώσει φόρο τιμής στους Κασιώτες που έδωσαν τη ζωή τους για το νησί το 1824 και να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη τους στη συλλογική συνείδηση των ντόπιων.

Read More
Κασιωτικο σπιτι

Το κασιώτικο σπίτι είναι από μόνο του κι αυτό ένα σημαντικό κομμάτι της παράδοσης και αντανακλά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του νησιού.

Read More
Κασιωτικη κουζινα

Η κασιώτικη κουζίνα συνδυάζει τοπικά στοιχεία  με επιρροές από τη γειτονική Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Αμερική, την Αίγυπτο, την Κωνσταντινούπολη, την Ιταλία και αλλού.

Read More
Ζερβος

Ο ζερβός είναι χορός που χορεύεται σε ανοιχτό κύκλο από άνδρες και γυναίκες σε τυχαία θέση. Η πιθανή ονομασία του πιθανότατα προέρχεται από την κίνηση του χορού «ζερβά», δηλαδή προς τα αριστερά.

Read More
Σουστα

Η Σούστα αποτελεί τον κυρίαρχο χορό στα κασιώτικα πανηγύρια και χορεύεται από άντρες και γυναίκες σε ανοιχτό κύκλο, με τη συνοδεία της λύρας του λαούτου και του βιολιού αλλά χωρίς τραγούδι.

Read More
Διεθνης Συναντηση Λυρας και Οργανων με Δοξαρι

Η Διεθνής Συνάντηση Λύρας και Οργάνων με Δοξάρι είναι ένας ολιγοήμερος θεσμός που ξεκίνησε το 2009 στην Κάσο και πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο με σκοπό την αλληλεπίδραση μεταξύ των μουσικών από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Read More
Πανηγυρια

Τα πανηγύρια της Κάσου είναι η επιτομή της τοπικής παράδοσης, το απόλυτο πολιτιστικό γεγονός και η σπουδαιότερη διαχρονικά μορφή διασκέδασης για τους ντόπιους που έχει κάνει το νησί ευρύτερα γνωστό, ενώ αναδεικνύει και τον μοναδικό μουσικοχορευτικό χαρακτήρα του.

Read More