Αξιοθέατα και δραστηριότητες:

Τι να δεις και τι να κάνεις στη Φλώρινα

 
 

Να πας στον αρχαιολογικό χώρο της Φλώρινας που βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα. Τα ευρήματα της Ελληνιστικής πόλης αναδεικνύουν την κατοίκηση της περιοχής από τον 4ο έως στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ., περίοδο που η πόλη καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Να περπατήσεις στο λόφο, αγαπημένο σημείο εξόρμησης για τους πεζοπόρους και τους φυσιολάτρες. Οι πανέμορφες διαδρομές μέσα στο δάσος θα σε μαγέψουν. Λίγο πιο κάτω και ανάμεσα στα δέντρα βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.

Να ανέβεις με τα πόδια μέχρι την κορυφή του λόφου που βρίσκεται ο σταυρός ύψους 30 μέτρων, ο οποίος φωτίζεται τη νύχτα και δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται στον αέρα. Εκεί βρίσκεται και το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

 
 
 
 
www.stemajourneys.com-florina-greece-616.jpg
 

Να πας στο πάρκο αναψυχής και μίνι ζωολογικό κήπο της πόλης που λειτουργεί από το 1967 και ανακαινίστηκε το  2016.

Να περπατήσεις στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά με τα πολλά μπαράκια και τις καφετέριες.

Να κάνεις βόλτα δίπλα στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα για να θαυμάσεις κτίσματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας και αρχοντικά νεοκλασικής και μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Εδώ επίσης θα βρεις εργαστήρια των ντόπιων δημιουργών.

 
 
 
www.stemajourneys.com-florina-greece-446.jpg

Να περπατήσεις στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 2ο σπουδαιότερο οικιστικό πυρήνα, μετά από αυτόν στις όχθες του ποταμιού. Εδώ βρίσκονται το Δημαρχείο, τα δικαστήρια και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας του 1930 σε νεοβυζαντινό στυλ. Πολλοί είναι αυτοί που μπερδεύονται κάνοντας το σταυρό τους, αφού το κτίριο μοιάζει με χριστιανικό ναό.

Να δεις στη Βασιλέως Γεωργίου και απέναντι από το ναό του Αγίου Παντελεήμονα το ηλιακό ρολόι και να υπολογίσεις την ακριβή ώρα χωρίς να κοιτάξεις το ρολόι σου ή το κινητό σου, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στην ταμπέλα του.

Να δεις στην Πλατεία Δικαιοσύνης τα περιποιημένα δημόσια κτήρια, τις παλιές φυλακές και το χαμάμ.

Να δεις στην πλατεία Μαραθώνος το μνημείο του Ρώσου στρατιώτη με ύψος 3,5 μέτρα, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Κικώτη και είναι αφιερωμένο στους Ρώσους που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Να φας τοπικά εδέσματα και να πιεις ντόπιο κρασί ή τσίπουρο στις ταβέρνες, τα τσιπουράδικα και τα μεζεδοπωλεία της περιοχής.

Να κάνεις βόλτα το Σάββατο ή την Τετάρτη στη λαϊκή αγορά, ημέρες που συναντώνται όλοι οι έμποροι και καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής και μαζεύονται άνθρωποι από παντού.

www.stemajourneys.com-florina-greece-95.jpg
 
 
 

Να επισκεφτείς το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας και το Βυζαντινό Μουσείο Φλώρινας δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό, τα οποία συστεγάζονται.   Το αρχαιολογικό παρουσιάζει ευρήματα των ανασκαφών για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής απ' την πρώιμη αρχαιότητα (5800 π.Χ. περίπου)  έως και τα βυζαντινά χρόνια, ενώ το βυζαντινό μουσείο περιλαμβάνει έκθεση με τμήματα από τέμπλα, βημόθυρα ναών, αγγεία και άλλα.

Να επισκεφτείς το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, με πάνω από 600 έργα (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και έργα χαρακτικής).

Να περάσεις από το Λαογραφικό Μουσείο Φλώρινας δίπλα από το καφενείο «Διεθνές» που ανήκει στη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας, με μία από τις σημαντικότερες συλλογές Μελισσοκομίας στην Ελλάδα.

Να πας στην Πινακοθήκη Καλλιτεχνών Φλώρινας, όπου θα θαυμάσεις πάνω από 200 έργα των ντόπιων καλλιτεχνών που χρονολογούνται από την δεκαετία του 1920 μέχρι και σήμερα.

Να ξεναγηθείς στο Λαογραφικό Μουσείο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας “Αριστοτέλης”, με μεγάλη συλλογή από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, παραδοσιακή οικοσκευή νοικοκυριών του παρελθόντος, εργαλεία από παραδοσιακά επαγγέλματα και τοπικές φορεσιές ή φορεσιές και από άλλες περιοχές (Ανατολική Ρωμυλία, Βόρεια Ήπειρος, και αλλού).

Να περάσεις από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΙΤΟΣΚΑ», όπου εκτός από βιβλία, μπορείς να βρεις ένα τεράστιο αρχείο με χειρόγραφα ντοκουμέντα, καρτ-ποστάλ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιστολές πολιτικών προσωπικοτήτων  και ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

 
 
 
 
www.stemajourneys.com-florina-greece-364.jpg
 

Να κάνεις σκι, σνόουμπορντ και έλκηθρο στο κοντινό και υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου (18 περίπου χιλιόμετρα από τη Φλώρινα), που διαθέτει τη μεγαλύτερη πίστα Ολυμπιακών προδιαγραφών στην Ελλάδα και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που βρίσκεται σε εθνική οδό (ΕΟ Φλώρινας-Καστοριάς), παρέχοντας εύκολη πρόσβαση στους επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Να πας μέχρι τις Πρέσπες  και τον ομώνυμο Εθνικό Δρυμό (40 περίπου χιλιόμετρα από τη Φλώρινα) για φρέσκο ψάρι από τις λίμνες, για να δεις το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα και να κάνεις βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα μέχρι τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας-Σκοπίων.

Να πας στο Νυμφαίο  (25 περίπου χιλιόμετρα από τη Φλώρινα), τον οικισμό με τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πετρόχτιστα σπίτια που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, όπου θα δεις και το καταφύγιο για την καφέ αρκούδα της Ελληνικής μη κυβερνητικής και μη κερδοσκοπικής οικολογικής οργάνωσης «Αρκτούρος».

Να δοκιμάσεις κρασί και να ξεναγηθείς στους χώρους του οινοποιείου «Κτήμα Άλφα» (στο Αμύνταιο, 35 περίπου χιλιόμετρα από τη Φλώρινα), που έχει ψηφιστεί ένα από τα 100 καλύτερα οινοποιεία παγκοσμίως για το 2013. Εκτός από τον ιδιόκτητο αμπελώνα έκτασης 1.050 στρεμμάτων και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, θα μαγευτείς από τις εξαιρετικές ποικιλίες κρασιού και τις 14 ετικέτες του.

 
 
 
www.stemajourneys.com-nymfaio-greece-208.jpg