Να κάνεις μπάνιο στις παραλίες Σταυρός (στο λιμάνι), Κέδρος (15 λεπτά περίπου περπάτημα από τον Σταυρό), Βαθύ Λιμενάρι (μισή ώρα περίπου περπάτημα από τον Κέδρο), Λιβάδι (μισή ώρα περίπου περπάτημα από το Μερσήνι) και δίπλα του το  Φικιό, Σαπουνόχωμα (μικρή ακτή με βότσαλα δίπλα στο δρόμο πριν τα πρώτα σπίτια της Καλοταρίτισσας), Μέσα Άμμος (η κεντρική παραλία της  Καλοταρίτισσας), Τρυπητή (20 λεπτά περπάτημα από τη Μέσα Άμμο) και Λίμνη (1,5 ώρα με τα πόδια από το Σταυρό στην δυτική πλευρά του νησιού). Αναλυτικά για τις παραλίες, εδώ.

aksiotheata-kai-drastiriotites-sti-donousa-greece-01-stemajourneys.com.jpg

Να κάνεις βόλτα στα γραφικά στενάκια του Σταυρού, βλέποντας την εκκλησία του Τίμιου Σταυρού με το μπλε της τρούλο και απολαμβάνοντας τα ολόλευκα σπίτια, τις βοκαμβίλιες και τις φραγκοσυκιές.

Να δεις το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στο Σταυρό.

 

aksiotheata-kai-drastiriotites-sti-donousa-greece-02-stemajourneys.com.jpg

Να πάρεις τη «Δονούσα μάγισσα», την τοπική βάρκα που κάνει τον γύρο του νησιού καθημερινά από το Σταυρό. Έτσι, θα έχεις την ευκαιρία να βουτήξεις στη Φωκοσπηλιά, το σπήλαιο με τα γαλαζοπράσινα νερά στον «Κάβο του Μοσχονά» που αποτελούσε ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus στο νότιο Αιγαίο. Επίσης, θα σε πάει να κολυμπήσεις στη Σπηλιά του τοίχου με τα καταγάλανα νερά και τους σταλακτίτες που βρίσκεται στον όρμο του Ξυλομπάτη.

Να δεις την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Μερσίνι.

 

aksiotheata-kai-drastiriotites-sti-donousa-greece-03-stemajourneys.com.jpg

Να δεις το ηλιοβασίλεμα από την «Παναγίτσα», το εκκλησάκι  στην κορυφή του λόφου στο Σταυρό. Αν βρεθείς στο νησί τον Δεκαπενταύγουστο, να δεις την πομπή που περιφέρει την εικόνα της Παναγίας μέχρι και την παραλία.

Να ανέβεις στην κορυφή του Πάπα που είναι το ψηλότερο σημείο του νησιού (383 μέτρα υψόμετρο). Ιδανικά, αν είσαι εκεί πριν το χάραμα, θα απολαύσεις μια ανατολή που θα σου μείνει αξέχαστη.

aksiotheata-kai-drastiriotites-sti-donousa-greece-04-stemajourneys.com.jpg

Να πάρεις από το Μερσίνι την «Δονούσα μάγισσα», που θα σε πάει στις απομακρυσμένες εξωτικές παραλίες του νησιού. Αν δε θες να πάρεις το καραβάκι, μπορείς να τις προσεγγίσεις και με τα πόδια μέσω των πολύ βατών και εύκολων μονοπατιών του νησιού.

Να επισκεφτείς τη μοναδική πηγή σε όλο το νησί από την οποία αναβλύζει ακατάπαυστα κρύο τρεχούμενο νερό κάτω από τον περίφημο πλάτανο και βρίσκεται στο Μερσίνι.

aksiotheata-kai-drastiriotites-sti-donousa-greece-05-stemajourneys.com.jpg

Να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ στον Κέδρο, μόλις λίγα μέτρα από την παραλία, χωρίς το φόβο των αστυνομικών και των δημοτικών αρχών. Εδώ η κατασκήνωση επιτρέπεται, αφού θα στήσεις τη σκηνή σου στο ιδιωτικό χωράφι των ιδιοκτητών που έχουν και το beach bar. 

Να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ στο Λιβάδι, αν και επίσημα δεν επιτρέπεται. Τα αρμυρίκια που βρίσκονται μερικές δεκάδες μέτρα από την ακρογιαλιά προσφέρουν φυσική σκιά και δροσιά.

aksiotheata-kai-drastiriotites-sti-donousa-greece-06-stemajourneys.com.jpg

Να κάνεις γυμνισμό στις παραλίες που επιτρέπεται  (Κέδρος, Λιβάδι, Βαθύ Λιμενάρι, Φύκιο, Τρυπητή).

Να κάνεις υποβρύχια εξερεύνηση με μάσκα στο βυθό του Κέδρου, όπου υπάρχει το ναυάγιο του γερμανικού αντιτορπιλικού «Orion» από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. (Να πας με ιδιωτικό σκάφος ή ναυλωμένο καΐκι για υποβρύχιο ψάρεμα και καταδύσεις στις βραχονησίδες Σκυλονήσι, Μάκαρες και τους Μελάντιους που βρίσκονται γύρω από το νησί).

aksiotheata-kai-drastiriotites-sti-donousa-greece-07-stemajourneys.com.jpg
  • Να περπατήσεις στις 5 σηματοδοτημένες και χαρτογραφημένες διαδρομές που περνούν από όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που έχει το νησί.

  • Να περάσεις από την παράκαμψη του μονοπατιού από τον Σταυρό προς Καλοταρίτισσα, για να δεις τα απομεινάρια από τα παλιά μεταλλεία και τα σκουριασμένα βαγόνια, που λειτουργούσαν ως το 1940 κι έβγαζαν κυρίως σμυρίγλι, χαλκό, ψευδάργυρο και άτσαχα (λευκή πέτρα που χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή γυαλικών).

  • Να περπατήσεις από την Καλοταρίτισσα μέχρι το φάρο. Μπορεί να μην είναι σηματοδοτημένο κι επίσημο μονοπάτι, αλλά είναι από τις πιο ιδιαίτερες διαδρομές σε μια ερημική τοποθεσία στα βόρεια του νησιού.

  • Να περπατήσεις από τον Σταυρό μέχρι τις Πλάκες και τον Άσπρο Κάβο, το βραχώδες ακρωτήρι στο πιο δυτικό σημείο του νησιού.

  • Να νοικιάσεις ποδήλατο για να κάνεις το γύρο του νησιού πιο ξεκούραστα και γρήγορα από ό,τι με τα πόδια.

  • Να νοικιάσεις SUP για τις θαλασσινές σου εξορμήσεις, απολαμβάνοντας εναλλακτικά τα γαλήνια νερά της Δονούσας.

aksiotheata-kai-drastiriotites-sti-donousa-greece-08-stemajourneys.com.jpg

Να παρευρεθείς στο μουσικό Yupiyaya Festival τον Ιούλιο, ένα event με ζωντανή μουσική με ήχους jazz, afro, house, disco και funk και μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες DJs.

Να τρέξεις τον Οκτώβριο στο Γύρο της Δονούσας (Donoussa Trail Running), έναν ορεινό αγώνα τρεξίματος  που διασχίζει το σύνολο του ορεινού όγκου του νησιού και περνάει από τα 4 χωριά του.