Αξιοθέατα & Δραστηριότητες

Τι να δεις και τι να κάνεις στην Καστοριά

 
 
 
 
 
 
 
www.stemajourneys.com-kastoria-greece-815.jpg

→Να κάνεις το γύρο της λίμνης-συνολικού μήκους 7 περίπου χιλιομέτρων-µε αυτοκίνητο, µε ποδήλατο ή ακόµα και µε τα πόδια, ξεκινώντας από τη νότια παραλία και διανύοντας όλη την παραλιακή οδό, καταλήγοντας στη βόρεια παραλία στη συνοικία Απόζαρι.

Ενταγµένη στο δίκτυο «Natura 2000» , η Ορεστιάδα είναι από τις οµορφότερες λίμνες των Βαλκανίων και ο στενός παραλίµνιος δρόµος με τις ιτιές, τις οξιές και τα πλατάνια, έχει διαφορετική ομορφιά κάθε εποχή του χρόνου. Κάθε ώρα της μέρας, θα δεις πολλούς ντόπιους να κάνουν τη λεγόμενη «γυρολιμνιά».

→Να επισκεφτείς μερικές από τις 74 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της πόλης που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα κι έχουν κηρυχθεί διατηρητέες ως ιστορικά μνημεία.

Σημαντικότερες είναι η Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας (11ος αιώνας) με τις εξωτερικές τοιχογραφίες με τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, η γνωστότερη όλων Παναγία Κουμπελίδικη ή αλλιώς Καστριώτισσα ή και Σκουταριώτισσα (10ος αιώνας) που αποτελεί τη μοναδική εκκλησία της Καστοριάς σταυροειδούς ρυθμού με τρούλο και τη μοναδική με την απεικόνιση της Αγίας Τριάδας, ο Άγιος Στέφανος (9ος αιώνας) που συνιστά τον παλιότερο σωζόμενο ναό στην πόλη και τη μοναδική παλιά εκκλησία με γυναικωνίτη, οι Άγιοι Ανάργυροι (12ος αιώνας) που είναι ο μοναδικός ναός της πόλης με μαρμάρινο διάκοσμο και διαφορετικά ανάγλυφα σε όλες τις πύλες, και ο Ταξιάρχης Μητροπόλεως (11ος αιώνας). Όλες είναι χτισμένες σε αρχιτεκτονικό τύπο βασιλικής, εκτός από την Παναγία Κουμπελίδικη, που πήρε το όνομά της από το χαρακτηριστικό της τρούλο (κουμπές στα τούρκικα). Η είσοδος στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης και επικοινωνίας με το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς (24670 26781) ή με το 24670 22800.

→Να επισκεφτείς τα μουσεία της πόλης:

  • το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς στο Ντολτσό που στεγάζεται στο αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη (1680) και παρουσιάζει ένα τυπικό αρχοντικό με αντικείμενα της καθημερινής ζωής. (Τρίτη-Σάββατο 10:00-17:00 & Κυριακή 11:00-17:00, είσοδος 2€, Καπετάν Λάζου 12, τηλ. 24670 28603).
  • το Λαογραφικό Δεληνάνειο μουσείο ή μουσείο καστοριανής γυναίκας στο Ντολτσό με φωτογραφικό υλικό, κειμήλια και είδη προικός, υφαντά, πλεκτά, και τα «στρωσίδια» της παλιάς Καστοριάς. (Σάββατο και Κυριακή 11:00-13:00, Ρήγα Φεραίου 12, τηλ. 24670 28155).
  • το Μουσείο Ενδυματολογίας στο Ντολτσό που στεγάζεται στο αρχοντικό των αδελφών Ιωάννη και Παναγιώτη Εμμανουήλ (1750) με γυναικείες και αντρικές φορεσιές, στολές, συλλογές κοσμημάτων και νομισμάτων της πόλης. (Κυριακές & αργίες 11:00-13:00Βυζαντίου 13, τηλ. 24670 28603).
  • το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Ντολτσό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Μακεδονικού Αγώνα, ενδυμασίες και κειμήλια που δώρισαν οι απόγονοι των Μακεδονομάχων. (Τρίτη-Κυριακή 09:30-14:00, είσοδος 2€, Πηχεών 2, τηλ. 24670 21144).
  • το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς με µια από τις µεγαλύτερες ελληνικές συλλογές βυζαντινών και µεταβυζαντινών φορητών εικόνων από τους ναούς της πόλης από τον 12ο έως και τον 17ο αιώνα, αλλά και εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα, βιβλία, είδη κεραμικής και νομίσματα, παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. (Τρίτη-Κυριακή 08:30-15:30, είσοδος 2€, Δεξαμενή, τηλ. 24670 26781).

→Να περάσεις από το Μνημείο των Εβραίων της Καστοριάς, που βρίσκεται προς την περιοχή του Αγίου Αθανασίου, πολύ κοντά στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, και στήθηκε προς τιμήν των θυμάτων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μνημείο έχει στηθεί στο σημείο που συγκέντρωσαν οι Γερμανοί τους 1.000 Εβραίους της πόλης και τους έστειλαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης το Μάρτιο του 1944. Από αυτούς, επέστρεψαν ζωντανοί 35 άνθρωποι, οι οποίοι έζησαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κωνσταντινούπολη.

→Να περάσεις από το Κέντρο Γούνας Ε.ΔΗ.ΚΑ. για να δεις ή και να αγοράσεις γούνες και να μάθεις τα πάντα για τη γουναρική τέχνη.

Το μόνιμο Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης σε ένα χώρο 5.000 τ.μ., παρέχει διάφορα προϊόντα γούνας, κατεργασμένα γουνοδέρματα και δέρματα, γούνινα και δερμάτινα ενδύματα, γάντια, καπέλα και άλλα, σε τιμές κόστους παραγωγής (Λεωφόρος Γουναράδων, Περιοχή Χλόη, τηλ 24670 27772).

→Να επισκεφτείς το ενυδρείο Καστοριάς που συστεγάζεται µε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε ένα κτίριο 450 τ.µ. στην είσοδο της πόλης.

Το µεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού στα Βαλκάνια, που λέγεται επίσημα ενυδρείο Καστοριάς «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», φιλοξενεί πάνω από 55 είδη ψαριών γλυκού νερού, νεροχελώνες, καραβίδες, Τρίτωνες και άλλα υδρόβια είδη, που ζουν στις λίµνες και τα ποτάµια της Ελλάδας αλλά και των γειτονικών χωρών. (Τρίτη-Κυριακή & αργίες 09:00-17:00, Ζαλόγγου 3, τηλ. 24670 80229, 24670 23069).

→Να απολαύσεις την καλύτερη πανοραμική θέα της πόλης και της λίμνης της Καστοριάς από τον Προφήτη Ηλία ή ακόμη ψηλότερα από το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου.

Τα 2 αυτά σημεία είναι τα ψηλότερα στην περιοχή, με τον Προφήτη Ηλία να προσφέρει θέαση στη βόρεια παραλία και στο Απόζαρι, ενώ ο Άγιος Αθανάσιος προσφέρει αμφιθεατρική θέα 360ο όλης της πόλης (και της νότιας αλλά και της βόρειας παραλίας) και της λίμνης Ορεστιάδας. Επίσης, στα 2 σημεία λειτουργούν καφετέριες-μπαρ για να απολαύσεις τον καφέ σου, ένα ποτό ή ακόμα και φαγητό, ατενίζοντας τη λίμνη. Λίγο μετά τον Προφήτη Ηλία και πριν τον Άγιο Αθανάσιο, συναντάται και το μικρό ανοιχτό θεατράκι της Καστοριάς, όπου παίζονται το καλοκαίρι θεατρικές παραστάσεις. 

→Να επισκεφτείς τη Σπηλιά του Δράκου στις όχθες της λίμνης, με τις 7 μικρές υπόγειες λίμνες και τις 10 αίθουσες και τον εντυπωσιακό σταλακτιτικό διάκοσμο.

Το σπήλαιο, με μέση θερμοκρασία τους 16°C, και στο οποίο έχουν βρεθεί απολιθωμένα λείψανα της αρκούδας των σπηλαίων 10.000 χρόνων, έχει επισκέψιµη διαδροµή 300 µέτρων με υπόγειες σήραγγες και 2 κατασκευασμένες γέφυρες. (Τρίτη-Κυριακή 09:00-17:00 το χειμώνα και 10:00-18:00 το καλοκαίρι, είσοδος 6€, Μαυριώτισσα, τηλ. 24670 26777).

→Να δεις το άγαλμα Μακεδονομάχων στην μικρή ομώνυμη πλατεία, παίρνοντας μια ανάσα κάτω από τα δέντρα. Το μνημείο αποτελείται από ένα μαρμάρινο σύμπλεγμα δύο πολεμιστών,

ενός αρχαίου πολεμιστή με περικεφαλαία και ενός πιο σύγχρονου στρατιώτη που βρίσκονται δίπλα-δίπλα, με προφανή συμβολισμό την ιστορική συνέχεια της αρετής και τόλμης που διακατέχει τον Έλληνα μαχητή για την ελευθερία.

→Να περάσεις από το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας που βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης και που λειτουργεί ως όαση πρασίνου και χώρος πολιτισμού τα καλοκαίρια για τους ντόπιους.

Εκεί υπάρχει και ένα μικρό αμφιθέατρο, όπου πραγματοποιούνται γυμναστικές επιδείξεις, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις. Η ονομασία του πάρκου δόθηκε προς τιμήν της ανάμνησης της φιλοξενίας και διανυκτέρευσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην Καστοριά, πριν φτάσει στο Σίδνεϋ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000.

→Να ψαρέψεις με καλάμι στα γαλήνια νερά της λίμνης.

Πολλοί ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες περνούν αμέτρητες ώρες στην Ορεστιάδα ψαρεύοντας γριβάδι, πέρκα, γουλιανό, πλατίκα και άλλα ψάρια.

→Να περιηγηθείς στο Ντολτσό,

την ομορφότερη συνοικία της Καστοριάς με τα πετρόχτιστα καλντερίμια, τα αναστηλωµένα νεοκλασικά οικοδομήματα και τα επιβλητικά αρχοντικά µακεδονικής αρχιτεκτονικής, αλλά και τα περισσότερα μουσεία της πόλης που βρίσκονται εδώ.

→Να περιπλανηθείς στο Απόζαρι,

την έτερη παραδοσιακή συνοικία της Καστοριάς που διατηρείται σχεδόν αυτούσια μέχρι σήμερα με τα νεοκλασικά αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες.

→Να επισκεφτείς το αρχοντικό Τσιατσιαπά στο Απόζαρι,

το μεγαλύτερο σωζόμενο αρχοντικό  που χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, με 4 επίπεδα και εντυπωσιακές τοιχογραφίες λαϊκής ζωγραφικής.

→Να δεις απ’ έξω τον μενδρεσέ του Αχμέτ Πασά,

οικοδόμημα του 18ου αιώνα κι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα οθωμανικά κτίσματα, με ημισφαιρικούς θόλους και ανάγλυφα κιονόκρανα. Ο μενδρεσές ήταν σχολή για τους μουσουλμάνους που προορίζονταν για το ιερατείο και για αξιώματα στην οθωμανική διοίκηση.

→Να δεις το Κουρσούμ τζαμί στην "καρδιά" της παλιάς πόλης, το μοναδικό από τα 7 τζαμιά της Οθωμανικής περιόδου που σώζεται μέχρι σήμερα.

Στις δόξες του, αποτελούσε το καθεδρικό τέμενος των μουσουλμάνων και το πιο εντυπωσιακό οθωμανικό κτίσμα στην Καστοριά. 

→Να δοκιμάσεις το φουρνιστό κρουασάν σοκολάτας ή τα περίφημα γεμιστά μπισκότα πορτοκαλιού

από το φούρνο «Θεά Δήμητρα» που βρίσκεται με αρκετά υποκαταστήματα σε πολλά σημεία της πόλης.

κοντινα αξιοθεατα

& εξορμησεισ

 

Να κάνεις το µεγάλο γύρο της λίμνης (30 περίπου χιλιοµέτρων), ανακαλύπτοντας και τα κοντινά και παραλίμνια χωριά της περιοχής, το Δισπηλιό, το Μαυροχώρι, την Πολυκάρπη, τη Φωτεινή, τη Μεταμόρφωση και το Τοιχιό.


Να ανακαλύψεις τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό στο χωριό Δισπηλιό, 8 περίπου χιλιόμετρα από την Καστοριά, που αποτελεί το 1ο υπαίθριο οικοµουσείο της Ελλάδας. Ο πασσαλόκτιστος οικισμός με τις 8 καλύβες που ανακατασκεύασαν οι αρχαιολόγοι ως πιστά αντίγραφα αυτών της νεολιθικής εποχής με τα εργαλεία και τα οικιακά είδη στο εσωτερικό τους, αναπαριστά γλαφυρά τη ζωή των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή και ψάρευαν στη λίμνη της Καστοριάς το 5.500 π.Χ. Kαθηµερινά (και αργίες) 09:00-17:00, είσοδος 4€ µε δωρεάν ξενάγηση στον οικισµό και είσοδο στο εργαστήριο των αρχαιολόγων που είναι επισκέψιμο Τρίτη-Παρασκευή 08:30-15:00 (τηλ. 24670 21910).

www.stemajourneys.com-kastoria-greece-858.jpg

Να ζήσεις την απόλυτη off road διαδρομή, ανεβαίνοντας στη λίμνη Πάνω Αρρένες (70 χιλιόμετρα από την Καστοριά, υψόμετρο 2.196 μ.)  ή ακόμα ψηλότερα στην ορεινότερη λίμνη της Ελλάδας, τη λίμνη Γκιστόβα. Ακολουθώντας χωματόδρομους και δασικούς δρόμους που συνιστώνται αποκλειστικά για 4χ4 οχήματα, η διαδρομή προς τις λίμνες είναι η επιτομή της οδήγησης εκτός δρόμου, με αρκετά δύσκολα σημεία. Οι Πάνω Αρένες είναι 2 λίμνες που επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα ρυάκι μήκους 60 μέτρων και είναι γνωστές και ως Μουτσάλια (από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι» που σημαίνει «βρεγμένο»). Η αλπική λίμνη Γκιστόβα με σαφώς λιγότερη βλάστηση, συνιστά την ορεινότερη και μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη στη χώρα (υψόμετρο 2.360μ.) και βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Αφού φτάσεις στις Πάνω Αρρένες ή στη Γκιστόβα, δες τους αλπικούς τρίτωνες (Ichthyosaura alpestris), τις αμφίβιες σαλαμάνδρες που ζουν εκεί και οι ντόπιοι τις ονομάζουν «ψάρια με πόδια».

 

Να περπατήσεις στα ορεινά μονοπάτια του Γράμμου, να «χωθείς» στα πυκνά δάση και αν είσαι τυχερός, θα συναντήσεις αρκούδα, λαγό, ζαρκάδι ή άλλα είδη της άγριας ορεσίβιας πανίδας.


Να κάνεις ένα μελαγχολικό roadtrip στα κορέστεια, τα ερειπωμένα χωριά με τα κόκκινα πλινθόκτιστα σπίτια που ήταν τόπος σφοδρών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα μεταξύ βούλγαρων κομιτατζήδων και ελλήνων μακεδονομάχων (1904-1908). Τα κορέστεια (Γάβρος, Κρανιώνας, Μαυρόκαμπος, Άγιος Αντώνιος, Χάλαρα, Μακροχώρι, Μελάς και Άνω Μελάς), που προσεγγίζονται από το χωριό Κορομηλιά στα βόρεια από την Καστοριά, δημιουργήθηκαν το 19ο αιώνα και εγκαταλείφθηκαν εντελώς στον Ελληνικό Εμφύλιο (1946-1949). Οι οικισμοί αυτοί χαρακτηρίζονται από τα κόκκινα σπίτια («σπίτια της λάσπης») που είναι φτιαγμένα με κοκκινόχωμα και άχυρο, δίνοντας το κοκκινωπό χρώμα στο τοπίο της περιοχής. Στο χωριό Μελάς μπορείς να επισκεφθείς το Μουσείο Παύλου Μελά , το σπίτι µε την αυλή όπου σκότωσαν τον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα. είσοδος δωρεάν, (τηλ. 24670 84554).
 

 
www.stemajourneys.com-kastoria-greece-398.jpg

Ακόμη μπορείς:

→Να περάσεις από το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κρεπενής στο Μαυροχώρι, 13 περίπου χιλιόμετρα από την Καστοριά. Το μουσείο στεγάζεται σε 2 κτίρια και παρουσιάζει σκηνές από τη καθημερινή ζωή  και τα λαϊκά επαγγέλματα του παρελθόντος, έχει αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου και μορφές των προϊστορικών ανθρώπων που κατοικούσαν στις όχθες της λίμνης της Καστοριάς. Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, Σαββατοκύριακα και αργίες 11:00-16.00 , είσοδος 5€ για ενήλικες, 3€ για μαθητές και ειδική τιμή για γκρουπ (Μαυροχώρι Καστοριάς, τηλ. 24670 74870, 697 039 21 96). Ο μεταβυζαντινός ναός με τις 2 κτητορικές επιγραφές (1650 και 1758) και τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα στον Εξωνάρθηκα, είναι πιθανότατα ό,τι απέμεινε από μοναστήρι που υπήρχε εδώ. Από τις αγιογραφίες, ξεχωριστή είναι η σφαγή των νηπίων της Βηθλεέμ.

→Να δεις μια ακόμα όμορφη και διαφορετική θέα της λίμνης από το χωριό Τοιχιό και να κάνεις μια βόλτα στο τοπικό Λαογραφικό Μουσείο, 10 περίπου χιλιόμετρα από την Καστοριά. Το μουσείο παρουσιάζει παλιά αγροτικά εργαλεία και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του χωριού Καθημερινές και αργίες κατόπιν συνεννόησης με το μουσείο (τηλ. 6944315109).

→Να επισκεφτείς το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, 12 περίπου χιλιόμετρα από την Καστοριά. Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από την εποχή του Ομήρου ως τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, όπως κοσμήματα, αιχμές δοράτων, κεραμικά σκεύη, αγαλματίδια, μία μοναδική φαλαγγιτική ασπίδα του παιονικού πεζικού, καθώς και το ψήφισμα των Βαττυναίων που συνιστά τη σημαντικότερη επιγραφή με πολιτικό περιεχόμενο από τη Δυτική Μακεδονία (Ελ. Βενιζέλου 9, τηλ. 24670 44616).

→Ν' ανέβεις μέχρι την πλατεία του χωριού Απόσκεπος, 6 περίπου χιλιόμετρα από την Καστοριά για να δεις τη λιθόστρωτη πλατεία µε τις 12 πέτρινες βρύσες µε το τρεχούµενο νερό, τα αιωνόβια πλατάνια και τη θέα μέχρι τη λίμνη Ορεστιάδα.

Να πας στο Νεστόριο, 25 περίπου χιλιόµετρα από την Καστοριά, ένα χωριό γνωστό πανελλαδικά για στο περίφημο river party που διοργανώνεται εκεί, στις όχθες του Αλιάκμονα κάθε Αύγουστο. Το river party στο Νεστόριο είναι η πρώτη στο είδος της υπαίθρια, πολυήμερη μουσική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, ξεκινώντας την επιτυχημένη πορεία της το 1978.

Να κάνεις σκι, σνόουμπορντ, και έλκηθρο στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου, 25 περίπου χιλιόμετρα από την Καστοριά. Πλεονέκτημα του  μικρού αυτού χιονοδρομικού με τις 3 πίστες σκι είναι ο ελάχιστος χρόνος αναμονής στα lifts που δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά. (τηλ 6944298482, 6944 988499)  

Να μαζέψεις μανιτάρια μέσα στο δάσος με το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, που έχει την έδρα του στο χωριό Απόσκεπος (τηλ.6936005422). Απόλυτα καταρτισμένα τα μέλη του συλλόγου, θα σε μυήσουν στον κόσμο του μανιταριού και θα σου αποκαλύψουν λίγα από τα μυστικά του πιο εύγεστου μύκητα με τα ευεργετικά οφέλη για την υγεία.

Να κάνεις δωρεάν μαθήματα νεοελληνικής ιστορίας και να μάθεις για τον Εμφύλιο στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο, που βρίσκεται στην καρδιά του βουνού, 60 περίπου χιλιόμετρα από την Καστοριά. Το Πάρκο, εκτός από ορεινό καταφύγιο με χώρο διαμονής και καφέ-εστιατόριο σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, ανήκει στο Ίδρυμα της Βουλής λειτουργώντας σαν χώρος ιστορικής μνήμης με ξενάγηση (κάθε Κυριακή ή κατόπιν συνεννόησης κι άλλες ημέρες), προβολή μικρού ντοκιμαντέρ για τον Ελληνικό Εμφύλιο και τις μάχες στην περιοχή, αλλά και φωτογραφίες της εποχής. Η πρόσβαση εκτός από άσφαλτο, περιλαμβάνει και 4 χιλιόμετρα χωματόδρομου, ο οποίος είναι βατός και για συμβατικά αυτοκίνητα.

Tip: Πριν την επίσκεψή σου στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, επιβεβαίωσε το ωράριο λειτουργίας και ενημερώσου για την κατάσταση του δρόμου, αφού το χειμώνα δεν αποκλείεται να είναι απροσπέλαστος λόγω χιονόπτωσης (τηλ 24670 21853, 24670 62136).

Να κάνεις moto cross στις πίστες που υπάρχουν στο βουνό Ψαλίδα, την Ασπροκκλησιά και το Χιλιόδενδρο.

Να πας στο Σιδηροχώρι, 11 περίπου χιλιόμετρα από την Καστοριά, για να απολαύσεις μια άλλη θέα προς την Καστοριά και τη λίμνη της, αλλά κυρίως για να δοκιμάσεις στο καφενείο-ταβέρνα ‘’Σιστέβο΄΄  («Cictebo», τηλ. 2467072193) τα περίφημα άγρια μανιτάρια που μαζεύουν οι ιδιοκτήτες από το Γράμμο και το Βίτσι. Από τα πιο γευστικά θεωρούνται οι ποικιλίες Πορτσίνι, οι «μαύρες τρομπέτες» και τα «αυγά του Καίσαρα».

Να πας στη μονή Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, που βρίσκεται κοντά στο εγκαταλειμμένο χωριό Τσούκα Νεστορίου και στον σημερινό οικισμό Αγία Άννα, 24 περίπου χιλιόμετρα από την Καστοριά. Χτισμένο από το 13ο αιώνα (1254) σε ένα βράχο 150 µέτρων πάνω από τον Στενοπόταμο (μικρό παραπόταµο του Αλιάκµονα), το βυζαντινό μοναστήρι με τα απομεινάρια 3 ναών (των Ταξιαρχών, της Ζωοδόχου Πηγής και ενός μικρού μονόχωρου ναού), λειτουργούσε μέχρι το 1943 κι έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1961. Σήμερα, αποτελεί μια ακόμα θρησκευτική και φυσιολατρική εξόρμηση, ενώ η εικόνα του τοπίου με τη μαγευτική θέα συμπληρώνεται με τον καταρράκτη που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη μονή.

Να δεις το απολιθωμένο δάσος στο χωριό Νόστιμο, που αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων, 26 περίπου χιλιόμετρα από την Καστοριά. Εκτός από  το απολιθωμένο δάσος που ανήκει στην εποχή του Κατώτερου Μειόκαινου και δημιουργήθηκε από έκρηξη ηφαιστείου και τη λάβα που κάλυψε όλο το οικοσύστημα της περιοχής, στο χωριό λειτουργεί και το Μουσείο  Παλαιοντολογίας και Παλαιοβοτανικής Νόστιμου με εκθέματα κορμούς δέντρων, τροπικών και υποτροπικών φυτών, αλλά και θαλάσσια απολιθώματα (αστερίες, κοχύλια, σαλιγκάρια, μύδια και το δόντι ενός γιγαντιαίου καρχαρία με μήκος που έφτανε τα 25 μέτρα).

Να περάσεις από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Επταχώρι, 63 περίπου χιλιόμετρα από την Καστοριά. Η μονή του 17ου αιώνα (1625) με την πετρόχτιστη σκεπή και τις αξιόλογες τοιχογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας, είναι χτισμένη σε πλαγιά ενός βουνού, με τους γύρω βράχους να περικυκλώνουν την περιοχή δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Να περάσεις από το Νεολιθικό Οικισμό της Αυγής που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, 15 περίπου χιλιόμετρα από την Καστοριά και 7 από το Άργος Ορεστικό. Μια εγκατάσταση που αναπτύσσεται σε έκταση 30 στρεμμάτων  και χρονολογείται περίπου από το 5650 π.Χ., ο οικισμός αποτελείται από λείψανα κυκλικών κατασκευών από πηλό και αρνητικά πασσάλων που ενδεχόμενα αποτέλεσαν κομμάτια από φράχτες της εποχής και οριοθετούσαν αυλές ή κήπους. Επίσης, μπορείς να επισκεφτείς και τον χώρο του εργαστηρίου των ανασκαφών που στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Αυγής.

Να περιηγηθείς στη Μονή Γενέθλιο της Θεοτόκου του 14ου αιώνα (1314) που βρίσκεται στην Κλεισούρα, 32 περίπου χιλιόμετρα από την Καστοριά. Το γυναικείο μοναστήρι με την αρχιτεκτονική φρουριακού χαρακτήρα και το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1772, που συμμετείχε ενεργά και στο Μακεδονικό Αγώνα  (1904-1908) φιλοξενώντας τους αγωνιστές με κορυφαία μορφή τον Παύλο Μελά, αποτελεί σήμερα σημαντικό προσκύνημα για την ευρύτερη περιοχή (τηλ. 24630 94330). Επίσης, στο ιστορικό βλαχοχώρι που βίωσε την απόλυτη καταστροφή με το Ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς το 1944, μπορείς να δεις και το Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Κλεισούρας, με ιστορικά κειμήλια και φωτογραφικό υλικό από διάφορες περιόδους της ιστορικής κωμόπολης.

 

Δες παρακάτω το Gallery: