aksiotheata-kai-drastiriotes-stin-kaso-01-stemajourneys.com.jpg

Αξιοθέατα & Δραστηριότητες | Κάσος

 
aksiotheata-kai-drastiriotes-stin-kaso-02-stemajourneys.com.jpg

◐ Να δοκιμάσεις μακαρούνες με σιτάκα, σκάρους, ντολμαδάκια, πιλάφι και γενικά όλες τις τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού. Τα κασιώτικα πιάτα, αυτό που αποτελεί μια απλή καθημερινότητα για τους ντόπιους, είναι μια από τις σπουδαιότερες τουριστικές ατραξιόν για τους επισκέπτες.

◑ Να περπατήσεις στο πιο γραφικό σημείο του νησιού, στο μικρό λιμανάκι της Μπούκας που σήμερα εξυπηρετεί τον ελλιμενισμό των μικρών σκαφών και αποτελεί καταφύγιο για τα ψαροκάϊκα. Από πάνω του, δεσπόζει  ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα με τους 4 ημικυλινδρικούς θόλους και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1866. Γύρω του χτυπά η καρδιά της διασκέδασης με διάφορα ταβερνάκια, καφετέριες, καφενεία και μπαράκια.

◒ Να περάσεις από το Μνημείο των Ηρώων του 1821 στο Φρυ με τις 2 άγκυρες και τα 4 μικρά κανόνια γύρω του.

◓ Να πας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κάσου στο Φρυ, όπου φιλοξενούνται εκθέματα από την αρχαιότητα, αρχιτεκτονικά μέλη, νομίσματα, αγγεία και όστρακα, ευρήματα από το σπήλαιο Ελληνοκαμάρα, ενεπίγραφες ελληνιστικές πέτρινες πλάκες από την προϊστορική ακρόπολη στο Πόλι, μινωικά ευρήματα από την Χέλατρο αλλά και πιο σύγχρονα εκθέματα, όπως της επανάστασης του 1821.

◐ Να επισκεφτείς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν. Γ. Μαυρή στο Φρυ, που συγκεντρώνει το αρχειακό υλικό της Κάσου.

◑ Να δεις στην πλατεία του Δημαρχείου  στο Φρυ το μνημείο του Ολοκαυτώματος της Κάσου, έργο του γλύπτη Ανατόλη Λαζαρίδη (1916-1989).

◒ Να πας στο Ναυτικό Μουσείο Κάσου στο κέντρο του Φρυ, όπου μέσα από μια ιδιωτική συλλογή παρουσιάζεται η ναυτική ιστορία μέσα από αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν από τα ιστιοφόρα, τα ατμόπλοια και τα ντισελόπλοια, αλλά και σπάνια ντοκουμέντα και έγγραφα που αναδεικνύουν τη ναυτική σπουδαιότητα του τόπου. Ρώτα σε συνεννόηηση για να το επισκεφτείς

◓ Να επισκεφτείς το Λαογραφικό Μουσείο Κάσου στο Αρβανιτοχώρι, που στεγάζεται σε μια παλιά οικία, κλασσικό δείγμα εσωτερικού παραδοσιακού κασιώτικου σπιτιού με τα 2 δωμάτια (υπνοδωμάτιο και σαλόνι) που αναπαριστούν την καθημερινή ζωή του παρελθόντος και κοσμούνται με αντικείμενα της παλιάς εποχής.

aksiotheata-kai-drastiriotes-stin-kaso-03-stemajourneys.com.jpg

Να επισκεφτείς τη σύγχρονη και μοναδική τυροκομική μονάδα του νησιού στο χωριό της Αγίας Μαρίνας για να δεις τον τρόπο παρασκευής των τυροκομικών προϊόντων που παράγει η Κάσος και να δοκιμάσεις φέτα, δρύλλα, αλμυροτύρι, μυζήθρα, ανθότυρο ή πρόβειο γιαούρτι.

◐ Να περιηγηθείς στο σπήλαιο Ελληνοκαμάρα που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Αγίας Μαρίνας, 15 περίπου λεπτά με τα πόδια από πλακόστρωτο μονοπάτι που ξεκινάει από την εκκλησία του Αγίου Φανουρίου. Το σπήλαιο-βραχοσκεπή ήταν τόπος λατρείας στη μυκηναϊκή εποχή (1600-1100 π.Χ.) μέχρι και την ελληνιστική (1ος αιώνας π.Χ.) και θεωρείται από τους αρχαιότερους λατρευτικούς χώρους στα Δωδεκάνησα, ενώ τους επόμενους αιώνες  χρησίμευσε ως καταφύγιο στις πειρατικές επιδρομές. Στο εσωτερικό του, που χωρίζεται σε δύο τμήματα από έναν τοίχο μεταγενέστερης κατασκευής, βρέθηκαν επιγραφές γραμμικής Α και Β, κεραμικά αντικείμενα, λίθινα εργαλεία, νομίσματα από τη Ρόδο, οστά ζώων και όστρακα. Η είσοδος της σπηλιάς είναι οχυρωμένη με τείχος που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και αποτελείται από τεράστιους λίθους πάχους 1,5 μέτρου. 

◑ Να επισκεφτείς το σπήλαιο Στηλοκαμάρα ή Σελάι που βρίσκεται επίσης στα νοτιοδυτικά της Αγίας Μαρίνας (σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων), προσβάσιμο από δύσβατο και δυσδιάκριτο μονοπάτι που οδηγεί στις «Χαδιές». Το σπήλαιο με βάθος 30 μέτρων και πλάτος 8 μέτρων, τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, προσφέρει επίσης απρόσκοπτη θέα προς το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, τον Αντιπέρατο και τα Αρμάθια.

◒ Να φτάσεις μέχρι τον Αντιπέρατο όπου τελειώνει ο δρόμος, 5 χιλιόμετρα δυτικά από το Φρυ για να δεις το μνημείο Αντιπεράτου που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα της Κάσου. Από εκείνο το σημείο, πάτησαν οι Τούρκοι την κασιώτικη γη στις 7 Ιουνίου 1824 και στη συνέχεια κατέστρεψαν ολοσχερώς το νησί, σκοτώνοντας χιλιάδες κατοίκους και οδηγώντας πολλούς ως αιχμαλώτους σε σκλαβοπάζαρα της Αλεξάνδρειας.


◓ Να κάνεις μπάνιο στις παραλίες του νησιού που είναι αλφαβητικά: Αμμούα, Αυλάκι, Εμπορειός, Κοφτερή, παραλίες Αντιπέρατου (4 στη σειρά), Τριτά, Χέλατρος.

Αναλυτικά για τις παραλίες δες εδώ.

Επίσης:

Να επιδοθείς σε θαλάσσια σπορ, wind surf, καταδύσεις, ψαροντούφεκο ή και ιστιοπλοΐα, αφού οι καιρικές συνθήκες και οι αέρηδες στην Κάσο ευνοούν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Πάντως, να ξέρεις όλα τα θαλάσσια σπορ γίνονται ιδιωτικά, αφού δεν υπάρχει κάποια σχολή ή κάποιο μαγαζί που να ενοικιάζει εξοπλισμό.

Να κάνεις το γύρο του νησιού με σκάφος απολαμβάνοντας θαλασσινές σπηλιές, άγριους βράχους και ακτές που δεν είναι προσβάσιμες με άλλο τρόπο.


aksiotheata-kai-drastiriotes-stin-kaso-04-stemajourneys.com.jpg

◐ Να ανέβεις μέχρι την εκκλησία του Αγίου Μάμα, 7 περίπου χιλιόμετρα από το Φρυ και 4 περίπου από το Πόλι, όπου θα μαγευτείς από τη μοναδική θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Από εκεί θα δεις και τις «3 φρεγάτες», τους 3 μικρούς βράχους που ξεπροβάλλουν μέσα από το νερό και σύμφωνα με την παράδοση ήταν τουρκικές φρεγάτες που θα επιτίθονταν στο νησί και πέτρωσαν ύστερα από τις παρακλήσεις των μοναχών στον άγιο.

◑ Να περπατήσεις μέχρι την Παναγία την Ποταμίτισσα, 4 περίπου χιλιόμετρα από το Αρβανιτοχώρι, περπατώντας μέσα στην κοίτη του ποταμού Σκυλλά. Το μικρό εκκλησάκι είναι χτισμένο μέσα σε σπηλιά ενός βουνού, αφού η παράδοση αναφέρει ότι εκεί βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας από έναν τσοπάνο, όταν έψαχνε ένα από τα ζώα του. Η κοίτη του ποταμού έχει ψιλό χαλίκι και είναι βατή για off road οχήματα μέχρι το πρώτο φράγμα και από εκεί και πέρα η διαδρομή συνεχίζεται υποχρεωτικά με τα πόδια. 

◒ Να δεις την εκκλησία της Παναγίας στον Εμπορειό, που είναι χτισμένη στα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού, από τον οποίο σώζονται κάποιοι στύλοι και το βαπτιστήριο

◓ Να δεις το γαλανόλευκο ναό του Αγίου Γεωργίου Χαδιών με τις αξιόλογες τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τη θαυματουργή εικόνα του αγίου και τα κελιά για φιλοξενία των επισκεπτών, που βρίσκεται 11 περίπου χιλιόμετρα από το Φρυ. Μάλιστα, στα κελιά του μοναστηριού μπορείς να μείνεις δωρεάν.

Να επισκεφτείς τις 6 εκκλησιές που βρίσκονται στο χωριό Παναγία και συνιστούν ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Κάσου. Τα 6 εκκλησάκια, χτισμένα στη σειρά το ένα δίπλα στο άλλο, είναι αφιερωμένα σε 6 διαφορετικούς αγίους και οικοδομήθηκαν διαδοχικά από τους κατοίκους για να εκδιωχθούν οι έξι νεράιδες που ζούσαν στην περιοχή. Όταν οικοδομήθηκε το πρώτο εκκλησάκι, εξαφανίσθηκε η πρώτη νεράιδα, με την ανέγερση του δεύτερου εξαφανίσθηκε η δεύτερη, κ.ο.κ.

aksiotheata-kai-drastiriotes-stin-kaso-05-stemajourneys.com.jpg

◑ Να δεις τα ερείπια του αρχαίου κάστρου και του τείχους της μυκηναϊκής ακρόπολης στο Πόλι.

◒ Να περπατήσεις τη μεγάλη αλλά εντυπωσιακή διαδρομή Αγία Μαρίνα-Χέλατρος μήκους 12 περίπου χιλιομέτρων, που διασχίζει την κοιλάδα του Άργους.

Να περπατήσεις το φαράγγι 1,5 χιλιομέτρου ξεκινώντας από το ζωολογικό πάρκο στο Αρβανιτοχώρι, και καταλήγει στο Άργος ξεροπόταμος όπου δημιουργείται από 4 μικρούς ξεροπόταμους.

◐ Να δεις το ηλιοβασίλεμα από το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, το χωριό Αγία Μαρίνα και την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Ειδικά από την τελευταία και λόγω του μεγάλου υψομέτρου όπου βρίσκεται, θα δεις τον φλεγόμενο ήλιο να βυθίζεται στη θάλασσα, χαρίζοντας μοναδικές αποχρώσεις στον ορίζοντα και τα γύρω νησιά.

◑ Να πας με τζιπ στις χωμάτινες off road διαδρομές του νησιού.

◒ Να πας το βράδυ στο ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου που βρίσκεται στο δρόμο προς τον Αντιπέρατο για να δεις τα αστέρια μακριά από τα φώτα των χωριών του νησιού. Το θέαμα είναι απλά μοναδικό!

Να πας με το τοπικό καραβάκι στα Αρμάθια, το μεγαλύτερο από τα νησάκια γύρω από την Κάσο. Η ακατοίκητη από τα μέσα του 20ού αιώνα νησίδα με τα ερείπια των σπιτιών και το εκκλησάκι της Υπαπαντής που λειτουργεί ακόμα ανήμερα της γιορτής (2 Φεβρουαρίου) από τους Κασιώτες, προσφέρει μαγευτικές βουτιές στην παραλία Μάρμαρα με τα κρυστάλλινα νερά και την κατάλευκη άμμο που έχει ψηφιστεί στο παρελθόν μία από τις ωραιότερες στη Μεσόγειο, ή και στις 2 μικρότερες ακτές Καραβοστάσι και Αποπαντούλα. Τα Αρμάθια είναι ιδανικά και για πεζοπορία, αφού ολόκληρος ο γύρος του νησιού γίνεται σε 1-2 ώρες και προσφέρει εναλλαγές τοπίου. Εκτός από τα κοφτερά βράχια, θα δεις και τη λίμνη του νησιού που μυρίζει θειάφι και σύμφωνα με τους επιστήμονες θεωρείται κρατήρας ηφαιστείου, ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχουν ανακαλύψει το βάθος της.

◐ Να πας με ιδιωτικό σκάφος στο νησάκι Μακρά για τελείως μοναχικές βουτιές ή για ψάρεμα. Το νησάκι με το μικρό ναό του Αγίου Νικολάου, είναι βοσκοτόπι για τα αιγοπρόβατα των Κασιωτών, αλλά και το μοναδικό ασφαλές αγκυροβόλιο στους βόρειους ανέμους.

Να μπεις στα καλύδια (σπηλιές) που βρίσκονται κυρίως στα νότια του νησιού και χρησιμοποιούνταν από τους βοσκούς ως καταφύγια μακριά από τους οικισμούς. Εκεί, δεν αποκλείεται και να ανακαλύψεις αντικείμενα περασμένων αιώνων και να δεις απομεινάρια από τις φωτιές που άναβαν για να ζεσταθούν.